Abone Ol

Halkı kandıran reklamlara ceza yağdı!!! Hangi kanallar gizli reklam cezası aldı?

Reklam Kurulu, Amaze, Kalbim Benecol ve ''Becel Pro-activ'' reklamlarına ceza yağdırdı. NTV, Kanal D ve ATV'de gizli reklamdan dolayı cezalandırıldı. İşte tüketiciyi gözardı eden reklamlar:

Halkı kandıran reklamlara ceza yağdı!!! Hangi kanallar gizli reklam...

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, 13 Şubat'ta yaptığı toplantıda, Unilever San. ve Tic. Türk AŞ'nin ürettiği Amaze'nin tv'lerde yayımlanan reklamlarında, ''söz konusu ürünün çocukların zihinsel gelişiminde etkili olduğu'' yönünde ifadeler bulunduğunu belirledi. Bu ifadeler, Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'a, Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği'ne uygun bulunmadı.

Kurul, Tüteticinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca, reklamları 3 ay süreyle tedbiren durdurma cezası verdi.

Kurul, Ocak ayında yaptığı toplantıda da Unilever tarafından üretilen ''Becel Pro-activ'' marka ürünün reklamını ile Seher Gıda Paz. San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilen ''Kalbim Benecol'' markalı ürüne ait bazı reklamları, 3 ay süreyle tedbiren durdurmuştu.

BANKA REKLAMINA ''DOKTOR'' HASSASİYETİ

Türk Ekonomi Bankası'nın, tv'de yayımlanan ''Siz Paradan Daha Değerli Şeylerle İlgilenin'' başlıklı seri reklamlarında geçen ve iki doktorun hasta başındaki konuşmaların da ''doktorları rencide ettiği'' ortaya çıktı.

''İnsan sağlığı alanında hizmet veren hekimlerin, hasta başında geçen para konulu diyalog ile ticari bir reklama alet edilerek rencide edildiği'' gerekçesi ile bankaya, reklamları 3 ay süreyle tedbiren durdurma cezası verildi.

Biota Bitkisel Kozmetik Laboratuarları Tic. Ltd. Şti.'nin ''Bioxcin'' ve ''Bioxcin serum'' isimli ürünlerin ambalajlarında yer alan ifadeler nedeniyle de reklamlar 3 ay süreyle durduruldu.

ÖRTÜLÜ REKLAM CEZALARI

NTV, Kanal D ve ATV'ye, yayımladıkları değişik programlarda örtülü reklam yaptıkları için 54,9 bin'er YTL idari para cezası verilirken, bu fiilin aynı kanallar tarafından yıl içinde ikinci kez yapılması nedeniyle, ceza iki katı, 109,8 bin'er YTL olarak uygulanacak.

NTV'ye başka bir programda bazı otomobil firmalarının örtülü reklamını yaptığı gerekçesiyle de reklamı durdurma cezası verildi. Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş'ye ait Elele Dergisi'nde yayımlanan ''estetik ameliyat'' başlıklı yazıda bazı doktorların örtülü reklamı yapıldığı için şirkete 54 bin 913 YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildi. Vip Etiler adlı dergiye ve Sabah Gazetesi'ne de, yayınlanan haberde bir sağlık kuruluşuna yönlendirerek örtülü reklam yaptıkları gerekçesiyle idari para ve reklam durdurma cezaları verildi. Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş'nin İstanbul'daki bazı mağazalarında dağıtılan tütün mamullerinin fiyatına ilişkin listelerde, tek bir marka ve bu ürünlerin fiyatının yer alması da mevzuata aykırı bulundu ve firmaya iki kez 5 bin 491'er YTL ceza uygulandı.

MC DONALD'S VE BURGER KİNG'E CEZA

Kurul, McDonald's ve Burger King'e, kampanyada ilan ettiği oyuncakları vermemesi nedeniyle, 5 bin 491'er YTL idari para cezası verdi. Avea İletişim Hizmetleri A.Ş'ye de ''Avea Mobil öğrenci paketi'' isimli tarifeye ilişkin reklamlarda istisnalara yer verilmediği ve tüketicinin yanıltıldığı gerekçesi ile 54 bin 913 YTL idari para cezası ile durdurma cezası verildi.

Dünya Göz Hastanesi San. ve Tic. A.Ş'nin reklamlarındaki ifadelerin haksız rekabete yol açması ve talep yaratmaya yönelik olması nedeniyle firmaya 59 bin 192 YTL idari para cezası ve reklamı durdurma cezası verilirken, daha önce de aynı yönde reklam cezası alması nedeniyle, ceza, 118 bin 384 YTL olarak uygulanacak.

Su Turizm Yapım Organizasyon ve Pazarlama Dış Ticaret Ltd. Şti'ye de Dünya Göz Hastanesi'ne talep yaratmaya yönelik reklamları nedeniyle 5 bin 491 YTL idari para cezası ile durdurma cezası verildi. Sağlık Market Sağlık Ürünleri İthalat Pazarlama Sanayi ve Tic. Ltd. Şti'ne, ''Acura AC 640'' isimli ürün reklamlarında yer alan ifadelerin tüketicileri yanlış bilgilendirip, yönlendirdiği ve bilimsel dayanaktan yoksun olduğu için, 54 bin 913 YTL idari para cezası ile durdurma cezası verildi.

Pamukkale İkram Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Pamukkale Taşımacılık Turizm Tic. ve San. A.Ş'ne ait otobüslerde ikram edilen poğaça ambalajı üzerinde, son kullanım tarihlerine yer verilmemesi nedeniyle, uygulamanın düzeltilmesine karar verildi. Kayseri Pazarı Gıda ve İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti'ne ait ''gilaburu'' isimli ürünün reklamlarında yanıltıcı bilgi verildiği gerekçesiyle, Özel Sağlık Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti'ne (Plussclinic Saç Ekim Merkezi) de mevzuata aykırı olarak saç ekim merkezi ifadesi kullanması nedeniyle, 54 bin 913'er YTL idari para cezası ile reklamı durdurma cezası verildi.



AA