Abone Ol

Gürsel Tekin: AKP ve MHP o yasayla Demirtaş’ı rehin alacak

Medyafaresi.com özel haber: CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Gelecek Partisi ve Deva Partisi’nin seçimlere katılarak milletin önüne çıkmasını engellemek isteyen Cumhur ittifakı ortakları AKP ve MHP’nin, Siyasi Partiler Yasası’nda (SPY) değişiklik istediklerini söyledi.

AKP ve MHP o yasayla Demirtaş’ı rehin alacak

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası bir baskın seçim halinde Ali Babacan'ın kurduğu DEVA Partisi ve Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi'ne milletvekili verebilecekleri yönündeki açıklamasının ardından, milletvekili transferini önlemek için yaptığı yasa değişikliği önerisine AKP'den olumlu yanıt geldi.

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nda değişiklik yapılarak milletvekili transferini önleyecek düzenlemeyi Haziran ayında TBMM gündemine getirebileceklerini belirti.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Gelecek Partisi ve Deva Partisi’nin seçimlere katılarak milletin önüne çıkmasını engellemek isteyen Cumhur ittifakı ortakları AKP ve MHP’nin, Siyasi Partiler Yasası’nda (SPY) değişiklik istediklerini söyledi. “Nasıl bir tuzak kurmayı planladıklarını bilmiyoruz ancak bu konuyu gündeme getirdiklerine göre bir tuzak kurmayı planlıyorlar bu da ters teper” diyen Tekin, kendini pazara çıkaran milletvekillerine en büyük cezanın halk tarafından verildiğine dikkat çekti.

“Ben buradan AKP sözcülerine soruyorum. Milletvekillerini halk tayin ediyor da Belediye Başkanları kinder sürpriz yumurtadan mı çıkıyor? Halkın seçtiği belediye başkanlarına neden saygı göstermiyorsunuz? Gideceksiniz, milletin hür iradesiyle verdiği emaneti kayyım atayıp gasp edeceksiniz” diyen Tekin, “Milletin tam 4,5 milyon oy verdiği bir Cumhurbaşkanı adayını hiçbir hukuki mesnet yokken hapiste tutacaksınız, Demirtaş’ı adeta rehin alacaksınız” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, medyafaresi.com’un Cumhur İttifakı ortaklarının Siyasi Partiler Yasası (SPY)  ve Seçim Yasası’nda  yapmaya hazırlandıkları değişikliklerle ilgili sorularını yanıtladı.

"Abdullah Gül bile partiye üye olmasın diye türlü oyunlar yapan ve kongre tarihini değiştiren Erdoğan zihniyeti tek adam sultasından besleniyor.

Siyasi Partiler ve Seçim Kanunlarında değişiklik yapılacağı söyleniyor. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre ilgili düzenlemede bir milletvekilinin seçildiği partiden başka bir partiye geçişine süre sınırlaması getirilmesi ön görülüyor. Ne düşünüyorsunuz?

Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu’nda Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu değişiklikler bunlar değil. Birinci sırada lider sultası var. 12 Eylül darbecilerinin hazırladığı siyasi partiler kanunu partilere militarist bir düzen dayatıyor. CHP dışında milletvekili adaylarını önseçimle belirleyen bir tane parti bile yok. Bugün milletvekilleri milletin değil, Genel Başkanların vekilleri.

Bizim yıllardır önerimiz partilerde bu lider sultasını yıkmak, siyaseti özgürleştirmek. AKP elbette böyle bir teklife yanaşmayacaktır. AKP’nin kurucusu, ilk Başbakan’ı Sayın Abdullah Gül bile partiye üye olmasın diye türlü oyunlar yapan ve kongre tarihini değiştiren Erdoğan zihniyeti tek adam sultasından besleniyor. Kendi beslendikleri düzeni değiştirmeye yanaşmazlar.

"Rakibin de seçime giremesin diye maç sürerken kural değiştireceksin. Siyasi ahlaksızlık budur".

Partiler arasında milletvekili transferi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bir milletvekili için utanç verici bir iştir. Fakat teklifi getirenlerin verdiği örnek bu değil. 24 Haziran’dan önce tüm milletimizin önünde yaşanan bir olaya atıfta bulunuyor. Ne oldu? AKP ve MHP, İYİ Parti seçime giremesin diye kuyumcu hassasiyetinde bir tarih belirledi. Amaçları neydi? Milli iradeyi gasp edebilmek, milli iradenin serbestçe karar vermesine engel olmaktı. Halkın tercihlerini baskı altına almak istediler. Ne oldu? Sayın Genel Başkanımız demokrasiyi, milli iradeyi korumak için milletvekillerimizden bir fedakarlık istedi.

Milletvekillerimiz de demokrasiyi korumak için kendilerini siper ettiler. AKP’nin milletimize karşı kurduğu tuzağı bozdular. Sabah akşam “Erken seçim vatana ihanettir” diyeceksin ondan sonra bir anda “Erken seçim” diye bağırıp Türkiye’yi paldır küldür seçime götüreceksin. Rakibin de seçime giremesin diye maç sürerken kural değiştireceksin. Siyasi ahlaksızlık budur.  Bu da tarihe geçti.

"Gelecek Partisi ve Deva Partisi’nin seçimlere katılarak, milletin önüne çıkmasını engellemek".

Cumhur ittifakı neden bu dönemde böyle bir teklifi gündeme getiriyor?

Her seçim döneminde kamu kaynaklarını alabildiğine kullanacaksınız. Her yol mübah kafasıyla milletin vergisiyle parti propagandası yapacaksınız. Yetmez. 31 Mart’ta milletin verdiği oyları da oy sayacak, türlü iftiralarla sandığa tekme atacaksınız. YSK’yı baskı altına alacaksınız. Ondan sonra siyasi ahlaktan bahsedeceksiniz.  Bugün teklifin neden gündeme geldiği belli.

Gelecek Partisi ve Deva Partisi’nin seçimlere katılarak, milletin önüne çıkmasını engellemek. Nasıl bir tuzak kurmayı planladıklarını bilmiyoruz ancak bu konuyu gündeme getirdiklerine göre bir tuzak kurmayı planlıyorlar. Bu da ters teper. Millet kendi iradesine müdahale edilmesini sevmez.

Korkmuyorsanız çıkın er meydanına, millet zaten en büyük hakemdir, gereken kararı verir. Bugün Türkiye’yi milletten kaçan, milletin karşısına çıkamayan, sandıktan korkan bir iktidar yönetiyor. O yüzden sürekli milli iradeyi manipüle edecek bir tuzak peşinde koşuyorlar.

AKP milletvekili Naci Bostancı “Halkın tayin ettiği milletvekillerinin temsil ettiği siyasi iradenin çeşitli oyunlarla; ahlaka, demokrasiye aykırı şekilde değiştirilmesine, pazara çıkartılmasına imkan vermeyecek bir hukuki çalışmayı MHP ile birlikte yürütmekteyiz” dedi. Bu görüş yanlış mı?

"Milletvekillerini halk tayin ediyor da Belediye Başkanları kinder sürpriz yumurtadan mı çıkıyor"

Bakın dediği gibi kendini pazara çıkartan milletvekiline zaten en büyük cezayı millet veriyor. Aynı dönemde dört parti değiştiren bir milletvekili vardı. Hem itibarını kaybetti. Sonra hayat boyu da bunun acısını yaşadı.

Ben buradan AKP sözcülerine soruyorum. Milletvekillerini halk tayin ediyor da Belediye Başkanları kinder sürpriz yumurtadan mı çıkıyor? Halkın seçtiği belediye başkanlarına neden saygı göstermiyorsunuz? Gideceksiniz, milletin hür iradesiyle verdiği emaneti kayyım atayıp gasp edeceksiniz.

Milletin tam 4,5 milyon oy verdiği bir Cumhurbaşkanı adayını hiçbir hukuki mesnet yokken hapiste tutacaksınız. Demirtaş’ı adeta rehin alacaksınız. Milli iradenin tecelli etiği yerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetkilerini budayacaksınız, milletin yüzde 90’ından fazlasını temsil eden Meclis üyelerine Cumhurbaşkanı’na soru sorma hakkı bile vermeyeceksiniz. Ondan sonra halkın seçtiği vekillere saygıdan bahsedeceksiniz. Sizin ağzınıza yakışmıyor.

İşinize geldiğinde egemenlik milletin, işinize geldiğinde egemenlik sarayın. Sayın Naci Bostancı madem bu kadar halkın tayin ettiği milletvekillerine önem veriyor, bu hükümet üyeleri Bütçe görüşmelerinde milletin vekillerinin karşısına bile çıkmıyor. Önce kendi bakanlarını bir sigaya çeksinler sonra millete akıl verirler.

Medyafaresi.com