Abone Ol

Google artık mırıldandığınızda bile şarkıyı bulacak

Google Asistan'a çok güzel bir özellik geldi. Google'ın yapay zeka asistanı sayesinde "mırıldanarak" şarkı bulmak artık çok kolay olacak. Google Asistan'da bulunan Hum to Search sayesinde mırıldanmanız yetecek

Google artık mırıldandığınızda bile şarkıyı bulacak

Google perşembe günü müziği tanımlamanıza yardımcı olacak yeni arama özelliğini açıkladı. Bu sistem sayesinde şarkının nasıl olduğunu mırıldanmanız yeterli.

Bu özellik Google’ın telefon uygulaması ve Google Assistant özellikleriyle birlikte çalışacak. “Bu şarkı nedir?” diyebileceğiniz Google Assistant 10-15 saniyelik bir süre dinleme imkanı sunacak. Sonuçlar ise arama motorunun aradığınız şarkıyla ilişkili olan şarkıları ilk sıradan itibaren göstermeye başlayacak.

Firma bu özelliği bir online etkinlik sırasında farklı özelliklerle birlikte açıkladı. Sistem Apple iOS’un, Google Android’in platformlarında 20’den fazla dil desteğiyle sunulacak. Google’a göre özelliğin çalışması için kullanıcıların çok düzgün bir konuşma yapması gerekmiyor.

Hum-to-search fikri aslına bakılırsa yeni bir özellik değil. SoundHound veya Shazam gibi uygulamaların bu özellikte olduğu söylenebilir. Google bu yeni özelliğinde birçok uygulamasında olduğu gibi makine öğrenimini kullanıyor. Melodi mırıldanıldığında bunu analiz ederek diğer şarkılarla kıyaslayabiliyor. Şirket, birkaç yıldır müzik tanıma için yapay zeka kullanımı üzerine çalışıyor.

Gelişmiş bir yapay zeka ve sinirsel hesaplamalar kullanılarak geliştirilen bu teknoloji, Google'ın uzun süredir yatırım yaptığı yapay zeka teknolojisinin meyvelerinden biri olarak kabul ediliyor. Müzik bulma özelliği, buluta yüklenmiş bir Google AI kümesini kullanıyor. Ses kaydınızı analiz ediyor ve dijital dalga biçimine dönüştürüyor. Ardından yapay zeka ile beslenen veri yığınına girerek buna uygun bir dijital dalga biçimi arıyor. Bu melodiyi bulduğunda ise uygun bir YouTube videosunun bağlantısını kullanıcıya ulaştırıyor.

Şu anda Pixel cihazlarda kullanılabilir olan bu özellik, Google Asistan'la entegre olarak da çalışabiliyor. Bunun için Google Asistan'ı açıp "What song is this?" diye sormanız gerekiyor. Bunu söyledikten sonra şarkıyı mırıldanmaya veya ıslık çalmaya başlıyorsunuz ve Google Asistan karşınıza hatırlayamadığınız şarkıyı çıkarıyor. Google, bu süreçte yaptığınız mırıldanmayı analiz etmek için anonim olarak Google sunucusuna yüklüyor. Bu da uygulamanın sürekli daha iyi olmasının önünü açıyor.