Abone Ol

Geziden beraat eden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz’dan gözaltı kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltı kararı verildi.

Son dakika: Kavala için 15 Temmuz’dan gözaltı kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı davası kapsamında tahliye kararı verilen Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltı kararı verdi.

Geziden beraat eden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz’dan gözaltı kararı - Resim: 1Gezi Davası çöktü: Tüm sanıklara beraat çıktı

İş adamı Osman Kavala, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan yargılandığı davada beraat etmişti.

Başsavcılık gözaltı kararına dair şu açıklamayı yaptı:

Kamuoyunda "Gezi Olayları" olarak bilinen ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni hedef alan kalkışma girişiminin soruşturulması kapsamında; eylemleri planlayan, yöneten ve yönlendiren bir kısım şüpheliler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızın 19/02/2019 tarihli iddianamesi ile kamu davası açılmıştır.

İstanbul 30.Ağır Ceza Mahkemesi'nin 18/02/2020 tarihli kararı ile hakkında kamu davası açılan sanıkların beraatine ve tutuklu sanık Mehmet Osman KAVALA'nın tahliyesine karar verilmiştir.

Anılan kararın bozulması talebi ile ilgili mahkemeye süre tutum dilekçeyi verilmiş olup kararın gerekçesinin yazılmasını müteakip C.Başsavcılığımızca istinaf kanun yoluna başvurulacaktır.

Yargılama sonucunda tahliyesine karar verilen sanık Mehmet Osman KAVALA hakkında, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin C.Başsavcılığımızca yürütülen bir başka soruşturma kapsamında TCK'nın 309.maddesi uyarınca Anayasal Düzeni Bozmaya Teşebbüs suçundan ayrıca gözaltı kararı verilmiştir.

Kavala'nın hakkında gözaltı kararı verilen dosyadan daha önce tahliye edildiği öğrenildi.

İşte o belge

Geziden beraat eden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz’dan gözaltı kararı - Resim: 2

OSMAN KAVALA KİMDİR?

1957 Paris doğumlu olan Kavala, İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Başsavcılıktan Gezi Parkı beraatlerine itiraz

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı olaylarına ilişkin 9 sanığın beraat ettiği davada mahkemeye süre tutum dilekçesi sunarak, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından karara itiraz edeceklerini kaydetti.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin 16 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. 9 sanığın beraat ettiği, tutuklu sanık Osman Kavala'nın ise tahliye edildiği davada, firari 7 sanığın dosyası ayrıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yargılamayı yapan mahkemeye süre tutum dilekçesi sundu. Dilekçede, gerekçeli karar açıklanana kadar itiraz hakkının saklı tutulması talep edildi.

Başsavcılık dilekçede, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından beraat kararlarına itiraz edeceğini kaydetti.