Abone Ol

Gerdek fotoğrafçılığı: İlk gece yatak odasında hangi pozlar veriliyor?

Gün geçmiyor ki bir yeni bir akım daha yaşanmasın. Bu sefer de düğün fotoğrafçılığına “Trash the dress”, “Save the date” akımlarından sonra bir yenisi daha eklendi: First Night (İlk Gece).

Gerdek fotoğrafçılığı: İlk gece yatak odasında hangi pozlar veriliyor?

ABD’de “Gerdek Fotoğrafçılığı”olarak gerçekleştirilen çekimler Türkiye’de “First Night” adı altında daha farklı bir konseptte gerçekleştirilmeye başlandı. Peki nedir bu First Night fotoğrafçılığı ve ne şekilde gerçekleştiriliyor?

Odatv'den Seda Özdemir sordu fotoğrafçı Evren Şumlu cevapladı:

- Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Evren Şumlu (E.Ş): Ben Evren Şumlu. 2003 yılından beri profesyonel anlamda fotoğraf çekmekteyim. Uzun yıllar gazete ve dergilerde çalıştım. Fotoğrafçılık sürekli geliştiği için ben de kendimi geliştirdim. Moda ve reklam üzerine çekim yapıyorken kendimi birden wedding çekerken buldum. Wedding çekerken de biraz daha modaya yakın, alışılmışın dışında, sıra dışı karelerle ön plana çıkmaya çalıştım. Derken 2010 yılında bir haber okumuştum Amerika’da başlayan bir akım üzerine. Oradan esinlenerek bunu Türkiye’ye taşımak istedim. Ülkemizde de böyle bir akım vardı ama ismi konulmamıştı.  Ben de biraz düşündüm ve “First Night” adıyla bu akımı başlattım.

Gerdek fotoğrafçılığı: İlk gece yatak odasında hangi pozlar veriliyor? - Resim: 1

- First Night fotoğrafçılığı nedir? Gerdek gecesi fotoğrafçılığı da diyebilir miyiz?

E.Ş: Bu akımı First Night adı altında başlattım ama medya “Gerdek Fotoğrafçılığı” başlığıyla gündeme getirince durum tamamen boyut değiştirdi. Biz de bunu kırmak adına gerekli mecralarda ve youtuber arkadaşlarla videolar çektik. First Night tamamen başka bir konsept. Gerdek gecesi yurt dışında çok hoş karşılanabilir belki ama Türkiye’de örf ve adetlerimizden dolayı mahrem olduğu için bizim böyle bir şey başlatmamız mümkün değil. Ben de yapmıyorum zaten.  Sadece basında çıkan spot başlık Gerdek Fotoğrafçılığı olduğu için bir açıklama gereğinde bulundum. First Night aslında düğün ve nikahtan sonra insanların yemek yemesi, çiftin arkadaşlarıyla beraber eğlenmesini konu alıyor. Düğün sonrasında çift, arkadaşlarıyla beraber eğlencesine devam edebiliyor. Eğlencede şampanya patlatabiliyorlar veya damat dayak yiyebiliyor. Smokin dağılmış, gelinlik kirlenmiş, makyaj dağılmış halde çılgın ve doğal kareler çekiyoruz. Bunların hepsi First Night’ın içine giriyor. Benim anlatmak istediğim şey buydu.

- Peki talep olursa yatak odasına da girer misiniz?

E.Ş: Aklımdan öyle bir şey geçmedi hiç çünkü akımın başlama amacı bu değildi. Olaylar boyut değiştirmesini istemediğim için çekmek istemem.

EĞLENCELİ VE SIRA DIŞI BİR AKIM: FİRST NİGHT

- First Night fotoğrafçılığında nasıl çekimler oluyor? Siz bu zamana kadar nasıl çekimler yaptınız?

E.Ş: Aslında First Night çok masum, eğlenceli biraz da sıra dışı diyebileceğimiz bir akım. Örneğin, yakın bir çift arkadaşım model ve dj İstanbul’un güzel, büyük bir otelinde süit kiralamışlardı. Düğün fotoğraflarını çektik ardından aileyle yemek yendi onların fotoğraflarını çektik. Daha sonra çift, çiftin yakın arkadaşları ve fotoğrafçılar olarak süite gittik. Kendi aralarında yaptıkları eğlenceleri fotoğrafladık. Damat yakın arkadaşlarıyla şakalaşıyor, gelin yakın arkadaşlarıyla beraber topuklu ayakkabılarla yatağa çıkıyor, birbirlerine sulu şakalar yapıyorlar. Bunlar her an fotoğraflara yansıyor. Daha sonra çıktık ve bir kulüpte sabaha kadar eğlendik. Ve geçen süreç te fotoğraf çekimlerimiz bu şekilde devam etti. Burada +18’lik bir şey yok. Ama tabi giyimler dekolteli ve seksi olabiliyor. İnsanlar istediği şekilde giyinip istediği dekolteyi verebiliyor. Bir başka örnek verecek olursam çiftlerin jakuzide duş alıyor gibi poz vermeleri, balkondan aşağı şampanya patlatmaları çok eğlenceliydi ve çok güzel kareler ortaya çıktı. Akımı başlatmak adına çektiğim fotoğraflar da öyleydi. Çırağan’da bir butik otelde çekmiştik ünlü bir modelle. Jartiyerli pozlar vardı.

- Medyada yansıtılan kısmında çiftlerin izin verdiği ölçüde çekim yapıldığını okumuştum.

E.Ş: Evet öyle. Dediğim gibi ölçümüz var zaten ama olay gerdek değil. Örneğin ülkemizde insanlar içinde dudak dudağa öpüşmek de yadırganıyor. Fotoğraf çekerken dudak dudağa da öpüşebiliyorlar, damat gelini kucağına da alabiliyor, havuza da atlayabiliyorlar.

- Yatak odasına girilmiyorsa düğün fotoğrafçılığından farkı ne oluyor? Bu işi düğün fotoğrafçıları yapmıyor mu normalde?

E.Ş: Düğün fotoğrafçıları bunu zaten çekiyordu ama bir ismi yoktu. Yani düğün konseptinin içinde bir akım oluşturdum.  Mesela “trash the dress” var kirli çekimleri. Çiftler denize ve göle giriyorlar. Üstlerini başlarını kirletiyorlar. “Save the date” var düğün öncesi kayıtlar. Benim yaptığım da bunlar gibi bir akım oldu.

- Sizin eklemek istedikleriniz var mı?

E.Ş: Medyada çok ağır şekilde eleştiriler var. Bunları kınıyorum. Sonuçta herkesin bir özeli var ve biz bu özelin dışına çıkmıyoruz. On altı yıldır fotoğraf çekiyorum. Türkiye’de ki birçok kişi az çok tanıyor ve biliyor. Diyebileceğim şey; insanları direk spot başlıklarla yargılayıp eleştirmesinler. Bundan on beş yıl önce de doğum fotoğrafçılığı hakkında çirkince saldırılar vardı ama durumun sadece bebeğin fotoğrafının çekilmesinden ibaret olduğunu gördük. Benim başlattığım First Night akımıyla da düğünden sonraki sabaha kadar olan şımarmalar hashtag olarak yerini aldı.

Seda Özdemir

Odatv.com