Abone Ol

Genelkurmay AK Parti’ye sıcak bir kucak açsaydı...

Eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar, ’Kürt sorunu’ konusunda, “O zaman sıcak bir kucak açılsaydı Genelkurmay tarafından AK Parti bunu çözerdi." dedi.

Genelkurmay AK Parti’ye sıcak bir kucak açsaydı...

Mehmet Ağar, ’Kürt sorunu’ konusunda, “O zaman sıcak bir kucak açılsaydı Genelkurmay tarafından AK Parti bunu çözerdi. Bu meseleyi çözdüğü vakit ne Irak ne Suriye kalır Türkiye ekonomik olarak ilk 10’a girer” dedi.
Eski Bakan Mehmet Ağar, FETÖ 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda milletvekillerine bilgi verdi ve milletvekillerinin sorularını cevapladı. Ağar, kendini gizleyenler olup olmadığına ilişkin olarak, “Bir ton yetkili makamlara geldiniz neden gereğini yapmadınız. Gereği yapılmalıydı. Çok şükür benim bürokratlarımın başına bu tür şeyler gelmedi. Bu tür duyumlar her zaman olmuştur. Ünal Erkan geniş çaplı bir tasfiye yapmıştı. O günkü hükümetin verdiği yetkiyle. 1991’de daha sonra ben göreve geldiğimde hazır bir kadro buldum ve değişiklik yapmaya gerek görmedim” ifadelerini kullandı.

GÜLEN’LE İRTİBATI VAR MI?
Fetullah Gülen ile irtibatı olup olmadığına ilişkin soruya Ağar, “28 Şubat’ta milletvekiliydim. Transfer işleri vardı. Kimse bize teklifte bulunmaya dahi cesaret edemez. O dönemde bana yanaşmaları söz konusu olmazdı. Kendi güvenmedikleri kişilere yaklaşacaklarını da zannetmiyorum. Emniyette böyle sözler çıkardı ama kimseye şüphe duymadım. Tarihin en kudretli emniyet müdürü olarak görev yaptığımız dönemde kimsenin tek bir kaseti çıkmamıştır. Daha sonraki dönemde salkım saçak döküldü kasetler. Bizim disiplinimiz vardı meslek saygı sevgimiz vardı. Çok etkili operasyonlar yapılırdı. Şimdi yeniden o döneme döndüğünü görüyoruz. Devlet gücü ve imkanı kullanılırsa bunlar yapılır” şeklinde konuştu.

ANAP-DYP BİRLEŞMESİ
ANAP-DYP birleşmesine ilişkin soruya Ağar, “Onlar için siyasette kim kuvvetliyse onun yanına yanaşmak gibi bir yöntemleri var, kendilerini çok güçlü göstererek iktidardan nasiplenmektedir onların tavrı. Partinin tapusunu veremezdim. Verilen söz bizde senettir” diye karşılık verdi. Ağar şunları kaydetti:
“Devlette bazı dönemler suç örgütlerinin kullanılması devletin menfaati için kullanılması FETÖ’nün devlet içinde zemin bulmasında ne kadar etkili olmuştur. Devleti yönetenlerin meşruiyeti seçilmiş olmaktan gelir, herkes hukukla bağıdır. Beni mahkum eden bütün hakimler cezayı tasdik edenlerin tamamı tutuklu şu anda. Tazminat yolu açıldı iade-i itibar bizim için. Dediğiniz gibi suç örgütleri kullanılmıştır. İstihbarat da kullanılmıştır. Operasyonel faaliyette kullanılmaz kamu görevlisi olmayanlar bu suçtur. Bizim hizmette kusur ve hatamız olabilir ama bizim suç işleme kastımız olamaz. Bunu söyledik ama bir yerlerden aldıkları emir gereği tutukladılar. Hepsi şu anda tutuklu. Böyle buyurmuşlar gittik yattık ama geldi hak yerini buldu. Size katılıyorum olmaz olan da hesabını verir.”
Ağar, kendi emniyet müdürlüğü döneminde FETÖ’nün emniyette yer almadığını kaydederek, “Benim emniyet müdürlüğüm görevimde Fetullah’ın f’si emniyette yer almamıştır. Bütün gücümüzle anayasal düzene karşı olan faaliyetlere odaklandık. Kimsenin siyasi görüşüne de bakmam. Sol görüşlü arkadaşlar vilayet emniyet müdürlüğü yapmıştır. Çok az hata yaptığımı söyleyebilirim. Yüzlerce yalan var hangisiyle uğraşayım” şeklinde konuştu.

"-KODU MU OTURTAN PAŞA SİYASETTE LAZIM DEĞİL- DEDİK"
Kürt meselesine ilişkin sorulan soruya Ağar şöyle cevap verdi:
“Türkiye’nin en temel meselesidir. İnşallah misyon edinilir de çözülür. Bizatihi PKK içindeki adamlar bana gelerek ‘şu anda durum stabil ama büyük patlama geliyor’ dediler. ‘Harbi yapan sulhu yapar siz de büyük mücadele verdiniz’ dediler. İrade de var, ama o zamanki Genelkurmay Başkanı, ’o zat ne diyor’ falan deyince biz de dedik ki ’kodu mu oturtan paşa siyasette lazım değil, cephede lazım’ dedik. O zaman sıcak bir kucak açılsaydı Genelkurmay tarafından AK Parti bunu çözerdi. Bu meseleyi çözdüğü vakit ne Irak ne Suriye kalır Türkiye ekonomik olarak ilk 10a girer. Bu kadar halk desteği olan bir liderin bunu çözeceğini düşünüyorum. Halkın içinde problem yok kitlesel çatışma olmuyor. Bu demettir ki her şeye rağmen bunun çözüm yolları açık. Bir gün birisi sorarsa anlatırım bu çözülecek bir gün bunun yolu yok. Bu inşallah çözülecektir. Millet bir arada yaşıyor seviyor herkes birbirini. Ben umutsuz değilim bunlar aşılacaktır. Bunlar belki iyi oluyor. Zaman zaman kendimize gelmemiz açısından ikazlar oluyor. Bu meseleyi kişisel çekişme meselesi yapmamak lazım. Mağduriyetler konusunda somuta indirgemek yoluyla bunun çözülmesini hükümetten beklemek lazım.”
Cemaat ve tarikatların Türkiye’nin gerçeği olduğunu vurgulayan Ağar, “Zaman zaman özel toplantılarda beni alırdı yanına. Şahit olun öğrenin. Milleti bir arada tutma özelliği nedeniyle hayır işlerdi. Devlet içinde gruplaşma bütünleşme oluşturmamak lazım. Yüzde 90 birbirine benzer. Toplumun ortalaması böyle ilave özellikler aramaya gerek yok” ifadelerini kullandı.
(İHA)
Genelkurmay AK Parti’ye sıcak bir kucak açsaydı... - Resim: 1