Abone Ol

Murat Yetkin: Erdoğan Seçim İçin Nabız Yokluyor

Erken ya da ara seçim tartışmalarını Gazeteci Semra Topçu’nun Youtube kanalında değerlendiren Murat Yetkin, bu tartışmaların AKP’nin arayışı olduğunu, nabız yoklandığını belirtti.

Murat Yetkin: Erdoğan Seçim İçin Nabız Yokluyor

HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ara seçim tartışması yaşanmaya başlandı. “AKP’nin iktidarını sürdürebilmek için bulduğu yeni formül ara seçim mi?” sorusuna yanıt veren Gazeteci Murat Yetkin, “Erdoğan’ın gündeminde seçim değil AKP büyük kongresi ve AKP’nin yeniden yapılanması var” dedi.

Erken ya da ara seçim tartışmalarını Gazeteci Semra Topçu’nun Youtube kanalında değerlendiren Murat Yetkin, bu tartışmaların AKP’nin arayışı olduğunu, nabız yoklandığını belirtti. “Erdoğan’ın gündemindeki tek konu AKP büyük kongresi” diyen Yetkin, Erdoğan’ın hedefini şöyle yorumladı:

“Mart ayında AKP’nin büyük kongresi var. Atılan her adımın AKP’deki her tartışmanın buraya endeksli olduğunu düşünüyorum. Erdoğan partisinin yeniden yapılanması sürecini tamamlamak istiyor. Partinin yeniden yapılanması özeti şu; dava partisi yerine lider partisi. Dava eşittir liderdir. Yeni anayasa konusu da bunun tamamlayıcı bir konu olabilir.

Bundan önce Erdoğan iki stratejik konuyu birleştirdiğinde başarısız oldu; 7 Haziran 2015’te. Hem başkanlık hem Kürt meselesini aynı anda çözmek istedi yapamadığını gördü, Kürt meselesini bir kenara bıraktı ve yoluna devam etti. Şimdi yine iki projeyi birlikte yapmaya çalışıyor, bir anayasa ile ülkenin yeniden yapılandırılması, iki kongreyle de partinin yeniden yapılandırılması.”

Berat Albayrak bakan mı olacak?

Berat Albayrak’ın bakan olacağı ve yeni bir kabine revizyonu yapılacağı yolundaki tartışmayı değerlendiren Murat Yetkin, kabine revizyonu tartışmasının eski Türkiye’ye ait bir alışkanlık olduğunu ve gerçekçi olmadığı söyledi ama Berat Albayrak’ın yeni koltuğuna yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Berat Albayrak’ın kabineye girmesinin ekonomik görünümü bozacağı kanaatindeyim. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı sisteminde bir görevi olabilir ama ekonomiyle ilgili alana getirilmesine ihtimal vermiyorum. Ancak sonuçta Erdoğan ne isterse o olur…”

AKP ilk kez üst üste savunma pozisyonunda

Bu arada Murat Yetkin, Özlem Zengin, Merkez Bankası’nın 128 milyar doları, Gara’daki başarısız operasyon sonrası 13 şehit verilmesi gibi konularda görüldüğü gibi, AKP iktidarının 19 yılında ilk defa üst üste savunma pozisyonunda olmasının dikkat çekici olduğu yine de savunmanın oya dönüşmediğini vurguladı. Yetkin, seçim öngörüsünü de dile getirdi ve şöyle dedi:

“Benim öngörüm, eğer bir erken seçime gidilecekse bunun normal seçim zamanından birkaç ay önce yapılması yönünde. Anayasa net tanım ortaya koymuş, cumhurbaşkanının bir dönem daha aday olma hakkı kazanmak için seçimi birkaç ay önce seçim yapması gerekiyor. Ama onun dışında elinizde 2023’e kadar imkân varken seçime gider misiniz Allah aşkına… oy kaybediyorsunuz, ekonomi kötüye gidiyor, dış baskılar var seçime kaybetmek için gider misiniz? Gitmezsiniz.”