Abone Ol

Fransa'da saldırı: 75 ölü!

Fransa'da Bastille Günü kutlamaları sırasında teröristlerin kullandığı bir kamyon kalabalığa daldı.

Fransa'da saldırı: 75 ölü!

Fransa'nın turistik kenti Nice'te bu akşam düzenlenen 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamalarında, bir kamyon kalabalığın arasına daldı. Can pazarının yaşandığı olayda 75 kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı. Nice Valisi Adolphe Colrat, olayın terör saldırısı olduğunu ve vatandaşların evden çıkmamalarını söyledi.

Fransa'da saldırı: 75 ölü! - Resim: 1Fransa'daki saldırı anı kameralara böyle yansıdı

Promenade Des Anglais Caddesi'ndeki kutlamalarda havai fişeklerin atıldığı saat 22. 30 sularında beyaz renkli bir kamyon, kent merkezinde toplananların arasına daldı. 15 metre uzunluğundaki kamyon saatte 90 kilometre hızla kalabalığın arasına girerken, olay yerindeki Fransızlar panik içinde kaçışıp canlarını kurtarmaya çalıştı.

Büyük kısmı ezilerek can verdi

Saldırganın, 2 kilometre boyunca vatandaşları ezdiği bildirilirken; BFM kanalı, hayatını kaybedenlerin önemli bir kısmının ezilerek öldüğünü duyurdu. Saldırganın, 2 kilometre boyunca vatandaşları ezerek yoluna devam ettiği belirtildi.

Bir görgü tanığının ifadesine göre ise, kalabalığa daldıktan sonra kamyondan inen şoför, elindeki silahla etrafa rasgele ateş açtı.

Ölü sayısı hızla yükseldi

Olayla ilgili bir televizyon kanalında açıklama yapan Nice Valisi Adolphe Colrat, 30 kişinin öldüğünü 100'den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi. Olayın bir terör saldırısı olduğunu belirten Vali Colrat, Nice kenti sakinlerinin evden çıkmamalarını istedi. Kısa süre içerisinde ölü sayısı artarak 75'e kadar yükseldi.

Fransa'da saldırı: 75 ölü! - Resim: 2Fransa'nın Nice şehrinde saldırı! İşte ilk görüntüler

Le Progres Gazetesi'nin duyurduğu ilk habere göre 14 Temmuz Fransa Ulusal Günü kutlamaları için Nice'in ünlü caddesi "Promenade Des Anglais" de toplanan kalabalığa bir kamyonun daldığını ve yaralıların olabileceğini duyurdu. Haberde ayrıca silah seslerinin duyulduğunu, ancak bu silah seslerinin kamyonu durdurmak için mi yoksa bir terör saldırısı için mi olduğunun anlaşılamadığını belirtti.

Saldırıyı düzenleyen kişinin polis tarafından etkisiz hale getirildiği bildirildi. Saldırının gerçekleştirildiği kamyondan gelen ilk görüntülerde, polisin yaptığı müdahalenin kurşun izleri görüldü.

Cumhurbaşkanı Paris'e döndü

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın kriz masasına katılmak üzere Paris'e geri döndüğü duyuruldu. Hollande özel bir ziyaret için ülkenin güneyinde bulunan Avignon kentindeydi.

Fransa terör şokunu henüz atlatıyordu

13 Kasım 2015'te Fransa'nın başkenti Paris benzer bir saldırya hedef olmuştu. Farklı noktalara düzenlenen saldırılar nedeniyle 130 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmişti.

Tarihsel anlamı çok büyük

Bastille Günü olarak bilinen ve Fransa’da Ulusal Bayram olarak kutlanan 14 Temmuz'un tarihçesi 1789 devrimine uzanıyor. Monarşik düzenin yetersiz kalması, vergilerin yükseltilmesi ve gıda ürünlerinin her geçen gün daha pahalı olmasını protesto eden isyancılar, 14 Temmuz 1789’da Kraliyet yönetimini temsil eden Bastille Hapishanesi'ni basmıştı. İsyancılar, Kral 16. Louis’in Monarşi karşıtlarını serbest bırakılmasını amaçlamıştı. Yaşanan çatışma sonucunda şehrin valisi ve 98 isyancı hayatını kaybederken, Kral 16. Louis ve karısı Kraliçe Marie Antoniette idam edilmişti.

CNNTürk