Abone Ol

Erdoğan, MHP'ye bölücü diyen HÜDA PAR Başkanı ile Sarayda ne görüştü?

Medyafaresi.com detay haber- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı İshak Sağlam’ı Sarayda kabul etti. İshak Sağlam 20 Kasım'da verdiği röportajda AKP'nin MHP ile ittifak yapmasını sert sözlerle eleştirmişti.

Erdoğan, MHP'ye bölücü diyen HÜDA PAR Başkanı ile ne görüştü?

İçeriğine ilişkin bilgi bulunmayan görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı'nın Twitter hesabından bir paylaşım yapıldı.

Paylaşımda görüşmeye ilişkin bir fotoğraf yer alırken, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı İshak Sağlam'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti." notu düşüldü.

Erdoğan, MHP'ye bölücü diyen HÜDA PAR Başkanı ile Sarayda ne görüştü? - Resim: 1

HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam, 20 Kasım'da Independent Türkçe'ye verdiği röportajda şunları söylemişti:

"Biz hiçbir şekilde Cumhur İttifakı'na bir destek vermedik. Kendi adaylarımıza destek verdik ve bütün Türkiye'de seçimlere katıldık. Ama arkadaşlarımız mevcut adaylar arasında Cumhur İttifakı'nın ortak adayı olan Sayın Erdoğan'a oy verdi. Bu anlamda ilke ve duruşumuzdan taviz vermedik. Cumhur İttifakı ile hiçbir zaman ortak hareket etmedik.

"Milliyetçilik bölücülüktür, yıkıcılıktır"

AK Parti ve MHP koalisyonunun milliyetçi söylemi güçlendirdiği ve Kürtlerin hareket alanını daralttığı yönünde yorumlar var. Seçmeninin neredeyse tamamına yakını Kürtlerden oluşan HÜDA PAR'ın bu yöndeki eleştirilere cevabı nedir?

Bu milliyetçi söylemlerin çok ileri gittiği ve ülkeye zarar verdiğini konusunu yıllardır dile getiriyoruz. Özellikle MHP ile olan ittifaktan sonra mevcut iktidarın söylemlerinde değişiklikler olduğu bir gerçek. Bu bariz bir şekilde görünüyor. 2002'de AK Parti iktidarından sonra bu ret ve inkârcı politikada yumuşama oldu. İyi adımlar atıldı ve sorun çözülecek diye insanlar umutlandı.

Kürtlerin varlığını kabul eden ve bazı haklarının olması gerektiğini konusunda ciddi söylemler oldu. Bizde bu iş olacak diye ümitlendik. Ama mesele yanlış yoldan ele alındı. Yani yaklaşım tarzı yanlış olunca akim kaldı. O çözüm süreci ile ilgili olumsuzluklara fazla girmek istemiyorum. Akim kalınca MHP ile bir ittifak oldu ve yavaş yavaş eski söylemlerden uzaklaştılar. Biz bunun ülkeye zarar verdiğini düşünüyoruz.

Ülkenin huzur ve güvenliği, bütün vatandaşların kendisini birinci sınıf vatandaş olarak görmesiyle olur. Bunu sıklıkla dile getiriyoruz. Milliyetçi ve inkârcı söylemlerin ülkeye fayda vermediği, milliyetçilik ve vatanperverliğin bu olmadığını ısrarla dile getiriyoruz.

Milliyetçilik ve vatanseverlik ülke vatandaşlarının önemli bir kısmını inkâr etmek değildir. Bu olsa olsa bölücülüktür, bu yıkıcılıktır. Ülkeyi yıkıma götüren şey bu milliyetçi söylemlerdir. 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'nu yıkan da bu zihniyettir. Osmanlı İmparatorluğu'nun hükmü altında 70 ırk yaşıyordu. Müslim, gayrimüslim, bütün vatandaşların kendini vatandaş ve insan olarak gördüğü bir sistem kısa bir sürede milliyetçi söylemler yüzünden yıkıldı. Darmadağın oldu.

Milliyetçi söylemler ülkeye yıkımdan başka bir şey getirmez. Buna mutlaka son verilmesi gerekir. Irkı ve dini ne olursa olsun bütün vatandaşların kendini birinci sınıf vatandaş olarak gördüğü yeni bir sistemin inşa edilmesi gerekir. Hükümet bir an evvel bu söylemlerden vazgeçmeli."