Abone Ol

Enerji Bakanı Dönmez: Benzini En Ucuz Kullanan Ülkelerden Biriyiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Habertürk TV'de Kübra Par'ın konuğu oldu. Bakan Dönmez o programda, 'Benzini en ucuz kullanan ülkelerden biriyiz' dedi.

Enerji Bakanı Dönmez: Benzini En Ucuz Kullanan Ülkelerden Biriyiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Habertürk TV'de Kübra Par'ın konuğu oldu. Bakan Dönmez o programda, 'Benzini en ucuz kullanan ülkelerden biriyiz' dedi. Bakan Fatih Dönmez sözlerinin devamında ise, 'Türkiye'de litresi 14 lira civarında, Hollanda, Norveç, Finlandiya, Almanya gibi ülkelerde bu rakamlar TL bazında 26 lira civarında. Neredeyse bizim 2 katımıza yakın fiyatlarla satılıyor. Benzer bir durum elektrik ve doğalgazda da var' dedi.

Akaryakıtta da petrolün yüzde 92'sini yurt dışından ithal ediyoruz. Son 1 yılda 40 dolardan 90 dolarlar seviyesine geldi. Ağırlıklı özel sektörün piyasada olduğu bir yapıdan bahsediyoruz. Tedarik zincirinden pompaya kadar yansıyan fiyatlama. Son ekonomik paket açıklandıktan sonra kurdaki artışlar büyük oranda dizginlendi. Son dönemde artışların temel nedeni ham petrol fiyatlarındaki artış. Geçtiğimiz yıl 60-65 milyarlık fedakârlık yapıldı.

Bütçe dengeleri açısından bir miktar ÖTV'nin devam etmesinin bu dönem için uygun olacağını ifade ettiler. Şu anda Avrupa'daki fiyatlara baktığımızda benzini en ucuz kullanan ülkelerden birisiyiz. Herkes petrolü aynı fiyattan alıyor. Pompalara yansıma konusu vergiler açısından baktığımızda ülkelerin vergi politikaları dikkate alınarak yapılıyor.
Şu anda Avrupa'da pompa fiyatları ortalama 1.5 euro civarında. Türkiye'de litresi 14 lira. Hollanda, Norveç, Finlandiya, Almanya gibi ülkelerde TL bazında 26 lira. Benzer durum elektrik ve doğalgazda da var. Avrupa'da başkentlere baktığımızda, Avrupa'da en ucuz kullanan 3. ülkeyiz. Sırbistan ve Ukrayna'dan sonra.