Abone Ol

En Çok Sarhoş Olan Millet Hangisi

Uluslararası bir anket, alkol tükettikten sonra konuşması bozulacak kadar çok sarhoş olan halkları açıkladı...

En Çok Sarhoş Olan Millet Hangisi

Uluslararası bir anket, alkol tükettikten sonra konuşması bozulacak kadar çok sarhoş olan halklar sıralamasında, İngiliz ve İskoçların başı çektiğini ortaya koydu.

2020 Küresel Uyuşturucu Anketi'ne (GDS) göre, İngiltere'de alkol sorunu, tüm uyuşturuculardan daha tehlikeli düzeylerde. Ülkede 25 yaş altındakilerin yüzde 5'inden fazlasının, hastanede tedavi gerektirecek kadar sarhoş oluyor. Bu alanda küresel ortalama ise yüzde 2.

İngiltere'de alkol kaynaklı hastaneye yatışlar, eroinden sonraki en yüksek düzeyde ve alkol kullanımı çok daha yaygın.

Ankete katılanların yüzde 94'ü son bir yılda alkol aldıklarını söyledi. Eroin kullandıklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 2,3.

BBC Türkçe’nin haberine göre anket, koronavirüs salgınından önce, Kasım 2019-Şubat 2020 arasında, dünya genelinde 110 bini aşkın katılımcıyla yapıldı.

Geçen yıl yapılan başka bir araştırmada da Britanya vatandaşlarının, diğer ülkelerdekilere kıyasla daha sık sarhoş olduğu sonucuna varılmıştı.

Ancak bu kez anket sorularında sarhoş olma hali tanımlandığı için, bulguların daha sağlam olduğu kaydediliyor.

Katılımcılara, "Kaç kez fiziksel ve akli melekelerinizi dengeniz/konuşmanız etkilenecek, odaklanma sorunu yaşayacak ve konuşmanızın ile davranışlarınızın, sizi tanıyan insanlar için açık bir şekilde farklılık gösterecek kadar sarhoş oldunuz?" sorusu yöneltildi.

İskoçya ve İngiltere'den ankete katılanlar, bu tanıma göre ortalama 33'ten fazla kez sarhoş olduklarını söyledi.

Bu oran, anketin yapıldığı 25 ülke arasındaki en yükseği. Polonya, Macaristan, Almanya, Yunanistan, İspanya, İtalya ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerinin iki katı.

Küresel ortalama 20 kez olurken, en az bu şekilde sarhoş olanlar 6,5 kez ile Kolombiyalılar.

Ankete katılan İskoç ve İngilizlerin sadece yüzde 7'si son 12 ayda sarhoş olmadıklarını söyledi. Sadece Danimarkalılar ve Avustralyalılar arasında yüzde 5 ile bu alanda daha düşük bir oran çıktı.

Ankete göre sarhoş oldukları için en az pişmanlık duyanlar da İngilizler. Dünya genelindeki katılımcıların ortalama yüzde 32,8'i pişman olduklarını ifade ederken, İngiltere'de bu oran yüzde 31 oldu. Kolombiyalıların ise yüzde 88,3'ü pişman olduklarını söyledi.

Anket sonuçlarını yorumlayan GDS Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Adam Winstock, "Britanya halkı mesele içmeye geldiğinde ölçülü olmayı gerçekten hiç benimsemedi. Diğer kültürler, alkolü sosyal buluşmalara eklenen bir şey olarak görüp, kamusal alanda sarhoşluğa kötü bakarken, biz sıklıkla kültürel kimliğimizin bir parçası olarak kabul ettik" dedi.

Winstock, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zorluk, insanlara daha az içmenin, sizi daha sıkıcı hale getirmediğine ikna etmek. Aslında muhtemelen geceniz daha iyi bile geçecektir. Bir ülke olarak ergenlik çağımızı geride bırakmamış gibiyiz."

BBC