Abone Ol

Ekonomist Atilla Yeşilada: Balon sonbaharda patlayabilir

Bankaların mevduata negatif faiz vermesinin birçok sektörde fiyat balonlarının oluşmasına yol açtığını söyleyen Ekonomist Atilla Yeşilada, aşırı talep nedeniyle oluşan fiyat köpüklerinin sonbaharda patlayabileceği konusunda yatırımcıları uyardı.

Ekonomist Atilla Yeşilada: Balon sonbaharda patlayabilir

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, ekonomist Atilla Yeşilada, krediyle hızlanan harcamaların ekonomide spekülatif fiyat köpüklerine neden olduğunu belirterek, fiyatların olması gerekenin çok üzerine çıkmasına bankaların mevduata negatif faiz uygulamasının yol açtığını kaydetti.

Negatif faiz birçok sektörde fiyat balonlarının oluşmasına yol açıyor

Vatandaşa mevduatta getiri elde etme şansı tanınmadığını söyleyen Yeşilada, “TL mevduatta faizin reel olarak negatife düşmesi ve yatırımlarını yurtdışında değerlendirmek isteyenlere uygulanan ağır baskı yüzünden, para finansal sisteme girmiyor. Negatif faiz birçok sektörde fiyat balonlarının oluşmasına yol açıyor” uyarısında bulundu.

Konuttan buğdaya kadar birçok alanda fiyatlarda köpük oluşuyor

Video kanalında banka mevduatlarına negatif faiz uygulanması nedeniyle vatandaşların dövize geçtiğini veya elindeki parayı tüketime yönelttiğini belirten Yeşilada, talebin artması nedeniyle konuttan buğdaya kadar birçok alanda fiyatlarda köpük oluştuğunu söyledi.

Sonbaharı çok riskli görüyorum

Aşırı talep nedeniyle oluşan fiyat köpüklerinin sonbaharda patlayabileceği uyarısı yapan Yeşilada, “Sonbaharı çok riskli görüyorum, ekonominin parlak bir resim çizmediği aksine temmuzdan itibaren yine boynunu büktüğünü görebiliriz” yorumunu yaptı.

Ucuz krediden kazandığımızı inşaatçıya yedirmişiz

Aşırı kredi genişlemesinin ekonomide bir canlanma yaratttığını ancak bunun sürdürülebilir olmadığını savunan Yeşilada, şunları kaydetti:

“Buğday piyasası şikayet ediyor. ‘Ucuz krediyi alan buğday alıyor' diye. Diğer yandan haziranda 190 bin konut satın alındı. Merkez Bankası mayıs konut endeksine göre, Türkiye'de ciddi bir konut stoku varken, fiyatlar aylık yüzde 6, yıllık yüzde 23 artmış. Talep geldiğini gören inşaatçılar anında zam yapmışlar, ucuz krediden kazandığımızı inşaatçıya yedirmişiz."

"Bu dalgaları daha önce yaşadık, yine yalayacağız; kesinlikle yatırım için konut almayın"
Yeşilada, “İçinde oturacaksanız konut alabilirsiniz ama kesinlikle yatırım için konut almayın. Bu dalgaları daha önce yaşadık, bir kez daha yaşayacağız. Sene sonuna geldiğimizde markalı konutların fiyatlarının şimdiki fiyatından yüzde 10-20 daha ucuz olduğunu göreceğiz” diye konuştu.