Abone Ol

Nemfomani nedir, Messalina kompleksi ne anlama gelir?

Sadece kadınlarda görülen ve sosyal yaşamın darmadağın olmasına neden olan bu hastalık, doyumsuz bir cinsel açlık ve güçlü cinsel istek olarak ortaya çıkıyor.

Nemfomani nedir, Messalina kompleksi ne anlama gelir?

Nemfomani nedir?

Yunanca nymphe (kız) ve mania (delilik) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelen Nemfomani, kadınlarda görülen aşırı cinsel içgüdüye verilen addır. Nemfomaninin belirtileri, doymak bilmeyen cinsel birleşme isteği ya da kuvvetten düşene dek yapılan mastürbasyondur.

Nemfomani , bir çok insanın sandığı gibi sık sık cinsel değişiklik aramak ya da cinsel isteğin güçlü olması anlamında kullanılan bir sözcük değildir. Ancak kişinin arzusu ve gücü cinsel isteğin şiddet derecesini belirleyebilir. Cinsel değişiklik isteği de yine kişinin arzusuna ve gücüne bağlıdır.

Magnus Hirschfeld bile 40 yıl önce nemfomaniyi "cinsel birleşmeden hemen ya da çok kısa bir süre sonra tekrar uyanan cinsel istek" olarak açıklamıştı. Günümüzde ise her normal kadının kısa sürede de olsa bir kaç kez orgazma ulaşabileceği artık bilinmektedir. Bu kadınlara nemfoman denilemez. Cinsel bilim araştırıcılarının çoğu bugün "gerçek" ve "sözde" nemfomani arasında bir ayrım yapmaktadırlar.

Nemfomaniye ne sebep olur?

Nemfomaniye yol açan organik nedenlerden biri hormon bozukluğu olabilir. Prof. H. J. Stemmler ve Kiel'e göre, kanser nedeniyle hormon (Androgen) tedavisi gören kadınlarda cinsel istek, kadını rahatsız edecek denli artabilir. Nemfomani belirtisi taşıyan kadınlarda sinirlerin duyarlılığı aşırı oranda arttığından cinsel içgüdüyü etkilemektedir. Büyük beyinin cinsel ilişkiyi kontrol eden, eş seçimini ayarlayan ve doyumu sağlayan sinirleri bozulmaktadır. Nemfoman isteklerinin ve eşinin esiri olmaktadır.

Gerçek nemfomanide sinir sisteminin organik bozuklukları (sinir ve bezler arasındaki bağlantılarda aksaklıklar gibi) yer alırken, "sözde" nemfomaninin nedenleri ruhsaldır. Bu türde söz konusu olan "yanlış tutum"dur. Bu kişiler kendi cinsellikleri, çevreleri ve cinsleriyle uzlaşmazlık içindedirler. Psişik nemfomaniye yol açan nedenler kişisel olmakla birlikte, bazı temel tipler gösterilebilir.

Messalina kompleksi

Nemfomani, kadında cinsel taşkınlık demektir. Nemfoman kadın ile aşırı duygulu ya da cinsel yönü güçlü olan kadını ayırmak gerekir. Nemfoman, çoğu kez sosyal baskılar ve yasaları hiçe sayar. Onun için, tek bir amaç vardır, o da; bir erkekle yatmaktır. Kendi kişiliğiyle aynı düzeyde olmasa bile her sınıftan erkeğe "evet" der. Eski Roma İmparatorluğunda, Clausius un karısı Messalina nın her gece çeşitli erkeklerle yattığını, bunun için de kılık değiştirerek halkın arasına karıştığını tarih yazmaktadır. Bu nedenden, Messalina kompleksi diye de bilinen nemfomani, elbette eşine ya da sevdiği erkeğine duygulu ve istekli olan kadın anlamına gelmez.

Her ne kadar, tarihteki bu tür ünleriyle roman ve filmlere konu olan Kleopatralar, Messalinalar bu davranışın örneklerini simgeliyorlarsa da, toplum içerisinde nemfomanların oranı düşüktür. Normal kadının yapısı, erkeğine bağlanmayı gerektirir. Erkeğini seven kadın, onun yanında mutluluk, onun yanında güven duyar. Erkeğine bağlılığın verdiği, bağımlılık psikolojisi, kadınların ruhsal yapılarına uygundur. Sevdiği erkeğine, kadının yapamayacağı özveri yok gibidir.

Nemfoman kadının kural tanımayan cinsel dürtüleri, onu öylesine etkiler ki, bu nedenden, zor durumlara düşer. Bir istek krizi tutkusuyla, ne yaptığını bilmeyen, mani nöbeti içerisindeki insanlar gibi, tanımadığı erkeğin önünü keserek, onu kendisiyle yatmaya zorlayan nemfomanlar görülmüştür.

Nemfomani, bir ruh bozukluğundan olabileceği gibi, kalıtım, organik beyin hastalıkları, iç salgı bezleri düzensizlikleri gibi nedenlere bağlı da ortaya çıkabilir. Bu durumu, bir bulgu olarak değerlendirmek gerekir. Bir mani nöbeti içerisinde, kendini, karşısına çıkan erkeğe teslim eden kadın, nemfoman değildir.

Cinsel isteklerde, vulva hastalıkları da önemli yer tutar. Örneğin vulvanın kaşıntılı hastalıklarında, kadın sürekli uyarım içindedir. Bacaklarının hareketi, oturuş biçimi, onu hemen duygulandırır. Bu bölgesel odaklaşmış duyarlılık tedavi edilince, kadın normale döner. Bir vulva egzemasında, kadının her yerde ve durumda cinsel birleşmeye yeltenmesi adli tıpta görülmüştür.

Yaş dönümü yıllarında, gerek hormonal dengesizliklerin yarattığı ruhsal bozukluklar ve bunalımlar, gerek yerel tahrişlerden, isteklerin fazlalaşması, kadınları anormal davranışlara sürükleyebilir. Gene bu tip kadınların, servetlerini genç erklere yedirdikleri görülür. Bu tür davranışlar, nemfomani sayılmasa bile, cinsel yaşamın normal ölçüleri aşılmış demektir.

Nemfomaninin belirtileri

• Sürekli olarak seks ve cinsel düşünce üzerine yoğunlaşan düşünceler.
• Dürtü etkisiyle yapılan mastürbasyon
• Rastgele cinsel ilişkilerde bulunmak
• Kontrol yeteneğini kaybetme
• Tekrarlanan başarısız ilişkiler vb.

Nemfomaninin zararları

Nemfomani, kişinin tüm sosyal hayatını ve ilişkilerini etkileyen bir hastalıktır. Kişi sürekli seks ve cinsel birleşme üzerine yoğunlaştığı için, tek bir amacı vardır; bir erkekle sevişmek. Bu yüzden çevresiyle olan dostlukları ve doğal olarak aşk hayatı da zarar görür. Kişi kendini sıklıkla tekrarlayan başarısız ilişkilerin içinde bulur.

Bunun dışında nemfomanın cinsel yolla bulaşan hastalıkları kapması riski de oldukça yüksektir. Sürekli ve düzensiz cinsel aktiviteler yaşadığı ve sürekli partner değiştirdiği için, kişinin sağlığı da tehlikeye girer.