Abone Ol

Dizi Sektöründe Pandemi Sonrası İşsizlik Patlayabilir

Görüntü Yönetmeni Ege Ellidokuzoğlu, Pandemide eve kapanan dizi izledi, dizi üretimi arttı” dedi. Bu gelişmeyi olumlu sayan Ellidokuzoğlu normale dönüldüğünde birçok insanın işsiz kalabileceği uyarısında bulundu.

Dizi Sektöründe Pandemi Sonrası İşsizlik Patlayabilir

Ellidokuzoğlu, Gazeteci Semra Topçu’nun Youtube kanalında pandeminin dizi sektöründe şişme yarattığını anlattı. Sektör açısından “Talebin ve üretimin artması iyi bir şey” diyen Ellidokuzoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Korona virüs nedeniyle insanlar evlerine kapandığında daha çok dizi izlemeye başladı, genel anlamda izleme ihtiyacı doğdu. Sadece televizyon değil, artık internet üzerinden yayınlar, dijital platformlar var. Büyük talep olunca çok farklı üretim alanları ortaya çıktı. Yabancı platformlara yerli dijital platformlar eklendi. Hatta devlet kanalının da bir dijital platform hazırlığı var.

Dolasıyla yazan çizen yönetene ihtiyaç doğdu. Çekim yapacak, teknik alt yapı ve kullanacak kişilere ihtiyaç doğdu. Sektörde işler iyiyken 3 kişiden 2 kişi çalışır, bir kişi işsiz kalırdı, dönüşümlü sirkülasyon olurdu. İşler kötüyken ise üç kişiden bir kişi çalışır, iki kişi işsiz kalırdı. Bu vahim bir durumdu bizim için. Ama şu anda beş kişiden nerdeyse 4’ü çalışıyor. Oran yükseldi.”

“Pandemi nedeniyle yeni çalışma biçimleri geliştirdik” diyen Ellidokuzoğlu pandeminin yarattığı sorunları şöyle anlattı:

“Olabildiğince korunmaya çalışarak çalışıyoruz ama bazı setlerde korona virüse rastlandı, bu durum gizlendi. İsimlerini zikretmeye gerek yok ama bazı setlerde böyle olaylar oldu. Büyük oranda arkadaşlarımız Pandemi şartlarına uyarak çalıştı, zaten dünyanın her yerinde setlerde çalışıldı.

Yönetmen de kamera operatörü de maskesini takmış bir vaziyette çalıştı. Hijyene uygun, sağlıklı çalışma şartları için çabalandı. Bir tek oyuncular maske takmadı mecburen. Bu sektörde zaten geçmişte de sorunlar vardı, dışarda çalışıldığı için, barınma ulaştırma, yemek onlarca sorun olur normalde de. Beş sene önceki ücretleri almayı geçtik, ücretin ödenmesinde bile sorunlar yaşanabiliyor zaman zaman. Eskiden daha çok olurdu. Şimdi de yaşanıyor.”

Aslında sektörde uzun çalışma saatlerini bitiren uzlaşma sağlandığını ve 12 saatle sınırlandırıldığı ancak şimdi talep fazla olunca çalışma saatlerinin yine arttığını belirten Ege Ellidokuzoğlu, sektörün kendi içinde sorunlarını çözmeye çalıştığını söyledi ve Pandemi şartları bittiğinde ve normale dönüldüğünde büyük sorun yaşanabileceğini şöyle vurguladı:

“Sektörde şu anda yapay bir şişme var, normale dönüldüğünde birçok insan işsiz kalabilir. Bu ilerde büyük bir sorun olacak. Ama burada da kaliteyi artırmak önemli, eğitim önemli. Hem entelektüel hem de teknik alt yapısı güçlü kişiler yetiştirmemiz gerekiyor.”

59Academy’i sektöre nitelikli insan gücü yetiştirmek için kurduklarını söyleyen Ege Ellidokuzoğlu, bir yıllık uygulamalı bir eğitim verdiklerini ve iş imkanı da yarattıklarını belirtti.