Abone Ol

Diyanet de Vatandaşa IBAN Numarası Verdi

İlim seferberliği adı altında bağış kampanyası başlatan Diyanet Vakfı, yurttaşlardan SMS ile 10 TL talep etti.

Diyanet de Vatandaşa IBAN Numarası Verdi

Dev bütçesi ve bütçe harcamalarına karşın Sayıştay denetimleri dışında bırakılan Türkiye Diyanet Vakfı, bir kez daha yurttaşlara el açtı. Vakfın, “İlim seferberliği” adı altında başlattığı bağış kampanyası kapsamında yurttaşlara bağış çağrısında bulunuldu.

Fitre ve zekat geliri 60 milyon TL’ye yaklaşan Diyanet Vakfı, “Eğitim ile Dünya Değişir” sloganıyla yeni bir kampanya duyurdu. Sloganı, “Yeni Gazali’ler, Yunus’lar, Sinan’lar, Itri’ler yetiştirmek için…” şeklinde belirlenen kampanya kapsamında bağış sistemi kuruldu. Diyanet Vakfı, kampanyanın duyuru metninde bir SMS numarası paylaşarak, “Eğitim yazıp 10 TL bağışta bulunabilirsiniz” ifadesini kullandı.

YİYE YİYE DOYMADINIZ

Vakfın kampanyanın duyurusunu yaptığı sosyal medya paylaşımının altına tepkiler yağdı. Vakfın bütçe büyüklüğünü hatırlatan yurttaşlar, şunları yazdı:

♦ Yedi bakanlıktan fazla aldığınız bütçe yetmiyor mu?

♦ İnsanların parasını yiye yiye doymadınız. Şimdi de dilencilik mi yapıyorsunuz?

♦ İnternetsiz evlerde çocukları eğitim alamayan anne babaların 10 TL’lerini size bağışlamasını istiyorsunuz. Utanma yok mu sizde?

BÜTÇE ÇOK DENETİM YOK

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Kara kutusu” olarak nitelendirilen ve milyarlarca liralık bütçesine karşın Sayıştay denetimleri dışında bırakılan Diyanet Vakfı, gelirlerini her geçen yıl artırdı. 2018 yılı geliri 2014 yılına oranla yüzde 116 artarak 1,2 milyar TL’ye ulaşan vakfın 2019 yılı gelirleri de 1 milyar 248 milyon TL oldu. Vakfın gelirlerinin 1 milyar TL’sini bağış ve yardımlardan gelen paralar oluşturdu.

GELİRLERİ KATLANDI

Vakfın, “Mali Bilgiler” adı altında paylaştığı istatistikler de gelirlerinin giderek büyüdüğünü ortaya koydu. Vakfın, “Bağış ve yardımlar” kaleminde 2017, 2018 ve 2019 yıllarında topladığı para sırasıyla 777,9 milyon TL, 1 milyar TL ve 1 milyar 52 bin TL olarak kayıtlara geçirildi. Vakfın işletme gelirlerinin de milyonlarca lira olduğu öğrenildi. Buna göre 2017, 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan iktisadi işletme gelirleri 69 milyon 223 bin 495 TL olarak faaliyet raporlarına yansıdı.