Abone Ol

CHP’li Bülent Kuşoğlu: Deprem vergisi amacına uygun kullanılmadı

Medyafaresi.com Özel Haber - CHP Ankara Milletvekili, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Bülent Kuşoğlu, Elazığ Sivrice’de meydana gelen depremden sonra sosyal medya en çok tartışılan ‘deprem vergisi’ konusuna açıklık getirdi.

CHP’li Bülent Kuşoğlu: Deprem vergisi amacına uygun kullanılmadı

“Toplanan paranın çarçur edildiğini söylemek mümkün değil ama amacına uygun kullanılmadı, depreme hazırlık amacıyla hiç kullanılmadı”.

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber

CHP Ankara Milletvekili, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Bülent Kuşoğlu, Elazığ Sivrice’de meydana gelen depremden sonra sosyal medya en çok tartışılan ‘deprem vergisi’ konusuna açıklık getirdi.

Tek başına deprem vergisi diye bir düzenleme olmadığını ancak depremden zarar görenler için kullanılmak üzere çıkarılan Özel İletişim Vergisi’ne ve 65 milyar dolarlık bir rakama dikkat çeken Kuşoğlu, “Toplanan paranın çarçur edildiğini söylemek mümkün değil ama amacına uygun kullanılmadı, depreme hazırlık amacıyla hiç kullanılmadı” açıklamasını yaptı.

CHP’li Bülent Kuşoğlu: Deprem vergisi amacına uygun kullanılmadı - Resim: 1

CHP’li Kuşoğlu, Medyafaresi.com’un  deprem vergisiyle ilgili sorusuna şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bunlar depremde zarar görenler ve depremle ilgili harcamalarda kullanılacaktı ama spesifik olarak böyle olmadı”

Tek başına deprem vergisi altında bir şey yok ama depremden zarar görenler için kullanılmak üzere  Özel İletişim Vergisi çıkarıldı. 1999 yılı kasım ayında çıkarıldı daha sonra iki kere uzatıldı ve AKP döneminde 2003 yılında kalıcı hale getirildi. Toplamı da genel başkan birkaç ay önce açıklamıştı 36 milyar dolar tutuyor ilgili yılların kurları hesaplandığında üst üste getirildiğinde de 65 milyar dolar  kadar rakam var.

Bunlar depremde zarar görenler ve depremle ilgili harcamalarda kullanılacaktı ama spesifik olarak böyle olmadı. Farklı alanlar da kullanıldı, bütçeye dahil edildi fon oluşturulmadı.

Ama bu süre içinde başta Van olmak üzere çok deprem yaşadı Türkiye’de onlar da devlet harcamalarda bulundu, zaten görevidir devletin bunları yapması.  Toplanan paranın çarçur edildiğini söylemek mümkün değil ama amacına uygun kullanılmadı, depreme hazırlık amacıyla hiç kullanılmadı.

Deprem olduktan sonra kullanıldı ama depreme hazırlık amacıyla binaların sağlamlaştırılması,  topluma eğitim verilmesi, bu tür depremlere yönelik çalışmalar hiç yapılmadı eksiklik bu. Yoksa,   ülkenin bir devleti var ve devlet deprem olduğunda Elazığ depreminde olduğu gibi diğerlerinde de  muhakkak ki  üzerine  düşeni yerine getiriyor, toplumda öyle.

Bu deprem vergileri toplandı çarçur edildi bunu söylemek yanlış olur bu hem devlete olan güveni sarsar hem de toplumun birbirine karşı olan güvenini azaltır. Bizim devletimiz deprem olduğu zaman görevini yerine getiren bir devlet orada bir sorun yok ama sorun deprem öncesi hazırlıklarının  yapılmaması bir deprem bilincinin  binaların ona göre sağlamlaştırılması fay hatlarında izin verilmemesi gibi bir çok  konular depreme hazırlıkla ilgili  her zaman yapılmıyor.  Hukuksuzluklarımız adaletsizliklerimiz var ama devlet sonuçta vatandaşına karşı kucaklayıcıdır.

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber