Abone Ol

CHP 2 binden fazla işçinin yakalandığı Silikozis hastalığı için Meclis araştırması istedi

Kamuoyunda daha çok kot taşlama hastalığı olarak bilinen silika (SiO2) adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen kronik Silikozis hastalığıyla ilgili CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’den Meclis araştırması önergesi verildi.

CHP Silikozis hastalığı için Meclis araştırması istedi

Tünel açma işlemleri, taş ocakları, madenler, cam, kristal, tuğla imalatı, seramik, kot taşlama gibi ağır  işler Silikozis’e yakalanma riskini artırıyor.

Medyafaresi.com (Ankara)

Kamuoyunda daha çok kot taşlama hastalığı olarak bilinen silika (SiO2) adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen kronik Silikozis hastalığıyla ilgili CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’den Meclis araştırması önergesi verildi.

Silikozis’in Aydın’ın Çine ilçesinin de önemli geçim kaynakları arasında bulunan kuvars-felspat maden şirketlerinin işletmelerinde çalışan işçilerle yeniden gündeme geldiğini ve burada çalışan işçilerin yetersiz havalandırma sistemi ve niteliksiz toz maskeleri ile çalıştırıldığına dikkat çeken CHP’li Süleyman Bülbül, “Silika adı verilen maddeyi uzun süre solumak zorunda kaldıkları için çalışamaz ve sağlıklı yaşayamaz duruma gelmekte hatta hayati risklerle karşı karşıya kalmaktadırlar” dedi.

Bu hastalığa yakalananların sayısının tam olarak bilinmemesine rağmen 2000’den fazla olarak bir tahmine dikkat çeken CHP’li Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün araştırma önergesi şöyle.

“Ülkemizde, iş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliği için uygulanması gereken prosedürler uygulanmadığından meslek hastalıkları utanç verici boyutlara ulaşmıştır. Silikozis de bunlardan biridir.

Silikozis, silika (SiO2) adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen kronik bir hastalıktır. Nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Ancak toza maruz kalma ortadan kalksa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilememekte, insanlar hayatlarını kaybetmektedir. Tünel açma işlemleri, taş ocakları, madenler, cam, kristal, tuğla imalatı, seramik, kot taşlama bu hastalığın görüldüğü iş kollarıdır.

Bu hastalığa yakalananların sayısı ülkemizde tam olarak bilinmemektedir. Ancak iki binden fazla işçinin bu hastalığa yakalandığı tahmin edilmektedir.

Silikozis hastalığı Aydın’ın Çine ilçesinin de önemli geçim kaynakları arasında bulunan kuvars-felspat maden şirketlerinin işletmelerinde çalışan işçilerle yeniden gündeme gelmiştir. Burada çalışan işçiler yetersiz havalandırma sistemi ve niteliksiz toz maskeleri ile çalıştırılmakta, silika adı verilen maddeyi uzun süre solumak zorunda kaldıkları için çalışamaz ve sağlıklı yaşayamaz duruma gelmekte hatta hayati risklerle karşı karşıya kalmaktadırlar.

İşçi sağlığı ve güvenliğini korumak adına alınacak önlemlerin belirlenmesi ve yasal düzenlemelerin yapılması bizlerin görevidir. Bu nedenle silikozis hastalığının yaygın olduğu iş kollarının araştırılması, bu iş kollarında alınacak önlemlerinin belirlenmesi, hastalığa yakalanmış kişilerin yaşamını yitirmesinin önlenmesi amacıyla konunun tüm boyutlarıyla ele alınması için Meclis Araştırma açılmasının yerinde olacağı kanısındayız”.