Abone Ol

Burak Yılmaz yalan mı söylüyor?

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, İzlanda'ya giden A Milli Futbol Takım'ın üç saat havalimanında bekletildiğini ifade eden Burak Yılmaz'ın ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Burak Yılmaz yalan mı söylüyor?

Konya’dan Reykjavik’e uçuşun Yılmaz'ın söylediği gibi 6,5 saat değil 5,5 saat sürdüğünü yazan Bildirici, "Uçağın inişiyle pasaport kontrolünden geçiş arasındaki süre de 3 saat değil 1 saat" dedi.

Yılmaz, sosyal medya hesabı üzerinden İzlanda'daki havalimanında canlı yayın yapmış, uçuş süresinin 6,5 saat sürdüğünü, kendilerinin de 3 saat havalimanında bekletildiğini ifade etmişti. İzlanda'nın havaalanı operasyonlarını yöneten Isavia isimli kurum tarafından yapılan açıklamada da, A Milli Takım'ın iddia edildiği gibi Keflavik Havaalanı'nda 3 saat beklemediğini, uçak iniş yaptıktan 80 dakika sonra havaalanından ayrıldığı belirtmişti.

Konuyu değerlendiren Bildirici'nin, "Burak Yılmaz'ın söyledikleri abartıldı da ne oldu?" başlıklı yazısının bir bölümü şöyle:

İzlanda maçı bittiğine göre daha sakin konuşabiliriz. Neydi o hava öyle? “Türkiye A Milli Futbol Takımı, Reykjavik havalimanında üç saat bekletildi; bir İzlandalı Emre Belözoğlu’na tuvalet fırçası tuttu” diye ulusça ayağa kalkıldı; İzlandaya notalar verildi; Cumhurbaşkanı Erdoğan bile devreye girdi. Neredeyse savaş ilan edilecekti!

İyi de anlamadan dinlemeden, doğru mu yanlış mı diye bakmadan çabucak celallenilmedi mi? O genç, neden fırça tuttu, futbolcular neden ve kaç saat bekletildiler orada? Bu bilgileri futbol medyasından ayrıntılı olarak okuyabilmeliydik. Ama bunu göremedik medyada. Önce sosyal medya ayaklandırdı insanları, sonra da medya geldi ardından. Meseleyi Osmanlı dönemine götürüp, “350 yıl önce İzlanda’da Türk öldürmek serbestti” haberi yapanlar bile oldu.

Burak Yılmaz’ın söyledikleri doğru değil

Şimdi geriye dönüp olanları gözden geçirelim. 9 Haziran gecesi olayı ilk duyuran Milli Takım’ın kaptanı Burak Yılmaz. Sosyal medyadan yayın yapıyor; “6,5 saat uçtuk, 3 saattir havaalanında bekletiliyoruz” diyor. Çıkışta gazetecilere de tekrarlıyor aynı sözleri…

Futbol medyası bu sözleri aynen yansıtıyor, bazı gazete ve internet siteleri bu süreyi “üç saat” bazıları “yaklaşık iki saat” olarak veriyor.

Oysa uçağın inişiyle olup bitenler arasında bu kadar süre geçmemiş. “Sosyal medya habercisi” Metin Cihan’ın saptadığına göre, uçuş süresi 5,5 saat ve havalimanına inişi Türkiye saati ile saat 22.41’de. Ben de bu bilgiyi flightradar24.com sitesinden kontrol ettim. Orada da uçuş süresi 5 saat 35 dakika, uçağın inişi 19.37 (TSİ 22.37) olarak görünüyor.

Zaten Burak Yılmaz’ın yayına geçtiği saat 23.44. Twitter’da @Nkaragudek adlı bir hesap, “Burak yılmaz yayın yaptı. İzlanda almamış 3 saattir bilginiz var mı” diye sorduğunda da saat 23.33. TRT’nin web sayfasına haberin giriş saati de gece 00.18.

Kısacası, Burak Yılmaz’ın söyledikleri gerçeği yansıtmıyor. Konya’dan Reykjavik’e uçuş 6,5 saat değil 5,5 saat sürmüş; uçağın inişiyle pasaport kontrolünden geçiş arasındaki süre de 3 saat değil 1 saat…