Abone Ol

Bu acıya dayanmak kolay mı? Duygu Asena ve Halit Çapın'ın ölümündeki ortak nokta ne?

Önceki gün yaşama veda eden Halit Çapın'ın ardından bir süredir beynindeki tümör nedeniyle tedavi gören gazeteci-yazar Duygu Asena da vefat etti. Çapın ve Asena'nın çok önemli bir bağlantısı vardı!

Bu acıya dayanmak kolay mı?  Duygu Asena ve Halit Çapın'ın ölümündeki...

1967 Türkiye Güzeli İnci Asena, vefat eden Duygu Asena'nın ablasıydı. Aynı İnci Asena bir gün önce vefat eden usta gazeteci Halit Çapın'ın da eski eşiydi.

Bir gün arayla canından iki parçanın kopup gitmesi karşısında İnci Asena hayatının en zor günlerini yaşıyor. İnci Asena'ya da Allah sabır versin.

DUYGU ASENA KİMDİR?

Duygu Asena 19 Nisan 1946'da İstanbul'da doğdu. Kadıköy Özel Kız Koleji'ni ve İÜEF Pedagoji Bölümü'nü bitirdi. Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İÜ Çocuklar Evi'nde pedagog, bir reklam şirketinde metin yazarı olarak çalıştı. Kadınca (1978), Onyedi, Ev Kadını, Bella, Kim, Negatif (1992) dergilerini yönetti. TRT-2'deki "Ondan Sonra" programını hazırlayıp sundu (1992-1997). 1992'den 2002'e kadar Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Hastalığı teşhis edilene kadar Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde dergicilik dersi verdi.

YAPITLARI

İlk yazısı 1972'de Hürriyet'in Kelebek ekinde çıktı. İlk kitabı Kadının Adı Yok'la adını duyurdu. Geniş bir okur kitlesine ulaşan kitap 1988'de "müstehcen" bulunarak yasaklandı; iki yıl süren dava sonucu yayımına izin verildi, aynı yıl Atıf Yılmaz tarafından filme alındı. Yapıtları: Adının Adı Yok (1987), Aslında Aşk da Yok (1989), Kahramanlar Hep Erkek (1990), Aynada Aşk Vardı (1997), Değişen Bir Şey Yok (1998), Aslında Özgürsün (2001), Aşk Gidiyorum Demez (2003).

FEMİNİZMİN SAVUNUCUSU

Türkiye, Duygu Asena'yı feminist düşüncenin en ateşli savunucusu olarak tanıdı. Kadın hakları için birçok faaliyetin içinde bulunan Asena, bu konuyu köşe yazılarında ve kitaplarında sürekli gündeme getirdi. Dostları O'nun sadece kadınların değil, erkeklerin yaşamına da büyük katkılarda bulunduğunu söyler. Asena'nın Kadının Adı Yok isimli kitabı 1987 yılında yayınladı. Kitap bir yıl içinde 40 baskı yaparak Türkiye'de satış rekoru, daha sonra filme çekilerek gişe rekoru kırdı. 40'ıncı baskının satışları sürerken, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklandı. Bunun üzerine Duygu Asena'nın açtığı davada kitap aklandı. Yeni baskıları yayınlandı. Kitap 53 baskısıya ulaştı. Kadının Adı Yok, Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da çevrilerek yayımlandı. İlk baskıları kısa sürede tükendi... Bu kitap Yunanistan'da "best seller" oldu İkinci kitabı Aslında Aşk Da Yok, Kadının Adı Yok'un devamı niteliğindedir. 36. baskıya ulaşan bu kitap da yine Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da yayımlandı.

DUYGU ASENA'NIN ÖLÜMÜ YABANCI AJANSLARDA

Yazar ve kadın hakları savunucusu Duygu Asena'nın ölümüne uluslararası haber ajanslarından AP de bülteninde yer verdi. Ajans haberi duyururken, Asena'nın, kadın hakları, cinsellik ve kadınların dayak yemesi konusunda Türkiye'de tabulara karşı çıkan ilk yazar olduğu yorumunu yaptı. Asena'nın kadınlara, "etraflarındaki çemberi kırmaları, eşit haklar elde edebilmeleri ve özgür olabilmeleri için ilk adım olarak bir iş elde etmeleri çağrısı yaptığını" kaydeden ajans, yazarın, "Çok uzun bir yol katettik, ancak önümüzde henüz uzun bir yol daha var" ifadesini de anımsattı.

HALİT ÇAPIN KİMDİR?

Yaşadıklarını ve duygularını muhteşem Türkçe'si ile kaleme alan Halit Çapın, meslek hayatına 1955'te Tercüman gazetesi'qnde başladı. Londra'daki Çıplaklar Kampı'na giren Çapın'ın röportajı yayımlandığında, yer yerinden oynadı. "Çıplak" resimleri İstanbul'un duvarlarıyla süslendiğinde, ortalık karıştı. 1959 yılında, 18 yıl boyunca çalışacağı Milliyet gazetesine geçti. O dönemde yaptığı birbirinden muhteşem röportajlar, Türkiye'yi ayağa kaldırdı. İdamlık kadınların çileli hayatlarını anlattığı Kadınlar Mahpushanesi röportajı, uzun süre hafızalardan silinmedi. Daha birçok yazı dizisi ve ses getiren haberlere imza attı. 1967 Türkiye Güzeli İnci Asena ile evlenen Halit Çapın'ın, Berfu adında bir kızı dünyaya geldi. Çapın, 1974 yılında Milliyet gazetesinden ayrıldı. Bir süre reklam ajanslarında metin yazarlığı yapan usta gazeteci, 9 yıl aradan sonra Milliyet gazetesine geri döndü. Bu dönemde yayımladığı bir röportaja "Bay Alkol'ü Takdimimdir" adını veren Çapın, Gazeteciler Cemiyeti'nden bu röportajıyla "Onur Ödülü" aldı. Daha sonra Yeni Ortam, Dünya, Güneş ve Hürriyet gazetelerinde çalışan Çapın, 1996 yılında Takvim gazetesine geçti. 10 yıl boyunca derin ve kıvrak zekasını usta kalemiyle buluşturup okurlarına yansıtan Halit Çapın, dün sabaha karşı saat 03.00 sıralarında hayata gözlerini yumdu.