Abone Ol

Botaş, Yargıtay ve Milli Eğitim'de bağış dayatması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Koronavirüs'le mücadeleye destek olması amacıyla 'Biz Bize Yeteriz Türkiyem' isimli bağış kampanyasını başlatmasının ardından kamu işyerlerinde çalışanlara kampanyaya katılım mesajları atılmaya başlandı.

Botaş, Yargıtay ve Milli Eğitim'de bağış dayatması

Yargıtay ve BOTAŞ'ta, çalışanlarına kampanyaya katılımla ilgili şartların da yer aldığı yazı gönderdi. Uygulama, "Zorunlu bağış olmaz" denerek eleştirildi.

BOTAŞ’ta işçilere ve idari personele atılan mesajda “Milli Dayanışma Kampanyası kapsamında 2020 Nisan ayı maaşlarımızdan; kapsam dışı personelimizden 400 TL, kapsam için personelimizden 200 TL olmak üzere kesinti yapılacaktır. Kampanyaya, öngörülen tutardan daha fazla veya daha az miktarda bağış yapmak isteyen personelimizin…” dendi.

Botaş, Yargıtay ve Milli Eğitim'de bağış dayatması - Resim: 1

Evrensel'in haberine göre konu hakkında konuşan Ankara BOTAŞ’tan bir işçi kampanyanın duyurulduğunu, katılmak istemeyenlerin mesaj atması gerektiğini söyledi. Kendisinin de katılmadığını dile getiren işçi, zorunlu tutulmadığını söyledi.

"Gönüllü bağış sadece Elazığ depremi sonrasında oldu"

Ankara'dan başka bir BOTAŞ işçisi de “Mail ve mesajla kesinti bilgisi veriyorlar. İstemiyorsan kesmiyorlar ama kimse bunu göze alamıyor. İşinden atılma endişesi yaşıyor. Bu ilk değil,  15 Temmuz, İdlib, Barış Harekatı gibi operasyonlarda da kestiler. Gönüllü bağış sadece Elazığ depremi sonrası yapıldı” dedi.

Adana BOTAŞ’tan bir işçi de mesajın tüm çalışanlara geldiğini, mesaja bakıldığında zorunlu gibi göründüğünü söyledi.

Yargıtay miktar belirledi

Yargıtay da çalışanlarına gönderdiği Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca imzalı yazıyla bağış kampanyasına kurumsal olarak katılacaklarını duyurdu. Yazıda Yargıtay üyeleri, savcı ve hakimler için belirlenen alt sınır 1000 TL, personel için belirlenen alt sınırın ise 100 TL olduğu belirtiliyor. Personelden 20 Nisan'a kadar yazı ekinde verilen IBAN numarasına ödemelerin yapılması istendi.

Botaş, Yargıtay ve Milli Eğitim'de bağış dayatması - Resim: 2

Yargıçlar Sendikası, "Zorunlu bağış istenemez. İstenmiş ise adı bağış olmaz. Bagış için gönüllülük esastır. Miktarını da bağışçı belirler" açıklaması yaparak zorunlu bağışa tepki gösterdi.

Botaş, Yargıtay ve Milli Eğitim'de bağış dayatması - Resim: 3

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre okul müdürleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri yöneticileri, öğretmenlerden bağış kampanyasına katılmalarını istiyor. Öğretmenlerin, bağış yapmamaları durumunda fişlenme kaygısı yaşadığı belirtildi. Bir okul müdürünün, öğretmenlere yolladığı mesajda, “Paranızı bu hesaplara gönderebilirsiniz. Ancak kim ne kadar gönderecekse bana özelden yazsın, benim de toplam tutarı ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirmem gerekir” yazdığı ifade edildi.

Bir il milli eğitim müdürlüğünde görevli bir yöneticinin, okul yönetimlerine gönderdiği mesaj da şöyle: “Tüm okul ve kurumlarımızın müdürleri tarafından her türlü iletişim aracı ile öğretmen ve velilerimize ulaşılıp gerekli gayret gösterilip kampanyaya katılımın üst düzeyde tutulması için gayret gösterilecek olup her hafta cuma günü okul ve kurumlarımızın gayreti ile toplanan yardımın toplam tutarı tarafıma WhattsAptan, özelden okul ve kurum ismi belirtilerek gönderilecektir. Bu kampanyaya özel kurslarımızdan da katılım beklenmektedir.”

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan uygulamaya tepki göstererk, “Bu denli zor bir süreçte gönüllülük temelli olması gereken bir kampanya üzerinden öğretmenlere, eğitim ve bilim emekçilerine mesajlar yoluyla yapılan baskıyı, mobbingi reddediyoruz. Kamu erkinin görevi baskı yoluyla para toplamak değildir. Meslektaşlarına yönelik yaptığı bu uygulamayı reddediyoruz’’ diye konuştu.

Eğitim İş Sendikası da yaptığı açıklamada, “Okul yöneticilerinin, bağışa zorlanan öğretmenlerin göndereceği makbuzları ilçe milli eğitim müdürlüklerine yollayacaklarını hep bir ağızdan bildirmesi, yöneticilerin öğretmenlerin bağışı üzerinden yalakalık puanı toplamaya çalışacağını ve bu kampanya dayatması aracılığıyla öğretmenlerin siyaseten fişleneceğini ortaya koymuştur." dedi. Sendika, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Öte yandan mebpersonel.com sitesinde, kampanyaya bağış yapan daire başkanları, genel müdürler, şube müdürleri, il ve ilçe müdürleri, okul yöneticilerinin adları ve yaptıkları bağış miktarları güncellenerek yayımlanıyor.