Abone Ol

Rus uzmandan Bomba iddia! ABD 15 Temmuz'da çok garip davrandı

15 Temmuz darbe girişimini değerlendiren Rusya’nın Ortadoğu ve Kafkasya uzmanı Stanislav Tarasov, bir yıl önce yaşanan olayların henüz tamamen açık olmadığını belirtti.

ABD 15 Temmuz'da çok garip davrandı

Sputnik'e konuşan Tarasov, "Bu karanlık bir iş. Farklı iddialar var. Biri, bu senaryonun iktidar tarafından hazırlandığı, Erdoğan'ın baştan sona kadar bu süreci kontrol ettiği yönünde. Bir başka iddiaya göre, gerçekten de farklı güçler, farklı ideolojik akımlar sayesinde darbe teşebbüsü oldu. Çünkü bazı ordu birliklerinin kalkışması oldu. Havada uçaklar, helikopterler uçuştu, çatışmalar oldu. Gerçek şu ki birileri silahlı isyan girişimini başlattı. Sokaktan birisinin orduya iktidara karşı silahlı mücadele emrini veremeyeceği açık. Yani komplocular vardı, iktidara karşı isyanı tetikleyen objektif ve sübjektif anlar yaşandı. Erdoğan'ın herkesten önce davranıp rakiplerine sürpriz yaptığı da ihtimal içinde" dedi.

'ABD BİR NATO MÜTEFFİKİ AMA GELİŞMELERİ BEKLEDİ'

Türkiye'nin dış partnerlerinin bu darbe girişimine farklı tepkiler verdiğine dikkat çeken Tarasov, "ABD çok garip davrandı. ABD bir NATO müttefiki ama gelişmeleri bekledi ve olay bittikten sonra Erdoğan'a desteğini dile getirdi. Avrupa tarafsız duruş sergiledi. Rusya meşru hükümete, Erdoğan'a desteğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk mevkidaşını telefondan aradı" diye hatırlattı.

'TÜRKİYE'DEKİ DURUM İSTİKRARDAN UZAK'

Darbe girişiminden 1 yıl geçmesine rağmen Türkiye'deki durumun istikrardan uzak olduğunu belirterek, "Ülke içinde çok sert mücadele var. Türkiye, tarihinin görülmemiş siyasi, jeopolitik, ekonomik ve askeri durumunu yaşıyor. Ülke Suriye ve Irak'taki operasyona katılıyor, PKK ile mücadele ediyor. Ama bazı Batı ve Rus uzmanların görüşüne göre, Türkiye'deki askeri darbeler kitabından son sayfa henüz yazılmadı ve daha büyük olayların beklenmesi gerekiyor" yorumunda bulundu.