Abone Ol

Bodrum'da bir ilk! Alkol yasaklı İnanç Otel!

Bu hikâye, Kıvanç Otel ismiyle Bodrum gecelerine hizmet eden bir otelin, 2010'da aileler için İnanç Hotel'e dönüşmesinin hikâyesidir.

Bodrum'da bir ilk! Alkol yasaklı İnanç Otel!

Baştan söyleyelim. Bu haber bir otele çekilmiş kıyak değildir. Ne bir gece konaklamışlığımız ne de mavi ve serin sularına günlerce dalmışlığımız var.

Esendemirler, Bodrum'un köklü ailelerinden. 1971'de dünyaya gelen Kıvanç Esendemir evin büyük oğlu. İftihar edilen bir evlat olarak doğumuyla aileye hareket, bereket ve şenlik getirmiş. Onun adına otel açılmış. Baba Mustafa Esendemir, hayatının bir döneminde astsubaylık yapmış bir asker, anne ev hanımı.

Otelimizde vakit ezanları okunur, cuma namazı kılınır

Kıvanç Esendemir: Bodrum ve muhafazakar otel dediğimiz zaman zaten kendi içinde bir çelişki gibi gözüküyor. Bodrum'da belli bir hayat kalıbı var, yerleşmiş. Siz bir düğüne gidip içki içmez, oyun oynamazsanız uzaydan gelmiş muamelesi görüyorsunuz. Oteli dönüştürmeye karar verdiğimizde çevremizden tepki çektik. Onlara da hak verdim. Bazı çekincelerinin olmalarını doğal karşıladım. Kardeşlerim Aslı ve İnanç bana inandı, destekledi. Yakınlarda cami olmadığı için otelimizde vakit ezanları okunur. Cuma günleri de cuma namazı kılarız. Müftülükten bunlar için gerekli izni aldım. Seslerden rahatsız olanlar belediyeye şikâyet ediyormuş. Çok yüksek sesle olmasa da şikâyetler mırıltı halinde devam ediyor. İşe sadece 'duygusal' açıdan bakarak bu işe giren oteller bir süre sonra işi bırakıyorlar. Doku uyuşmazlığı oluyor. Bu işi yapacak adam bizim insanımızı tanımalı ve sevmeli.

Her gece huzursuzluk yaşıyorduk

İnanç Esendemir: Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik mezunuyum. Kıvanç Otel'i son yıllarda ben işletiyordum. Her gece bir huzursuzluk ortamı oluyordu otelde. İçkili insanın ne yapacağını kestiremediğimiz için her an bir olay. Bir adam geliyor, gece yeni dikilmiş ağacı kökünden söküyor. Odasına karpuz götürüyor, kesiyor, yarısını yiyor. Öbür yarısını havluya sarıp dolabın üzerine atıyor. Tavana ayak izleri yapıyor vs. Bu kararımız iyi oldu. Şimdi huzur çemberi içinde çalışmaya devam ediyoruz. Geçen seneden beri güvenlik görevlisi otelimizde yok.

Durum kesinlikle 'duygusal' değil. Evin büyük oğlunun adı Kıvanç, ondan on yaş küçük olan kardeşinin adı İnanç. Dönüşen sadece otelin ismi olmamış.
Ege ve Akdeniz sahillerinde son yıllarda açılan mütedeyyin otellerden herkes haberdar. Çeşme'den Antalya'ya birçok otel var. Bu rotada bir tek Bodrum yoktu. Ta ki iki sene öncesine kadar... Mütedeyyin ailelere hizmet veren oteller hakkında araştırma yaparken, Fatih'teki İSPA Tur'un sahibi Hilmi Karaduman, artık Bodrum'da da böyle bir otelin açılacağından bahsetmişti. Haberimizde kısaca adından bahsedip geçmiştik. Geçen hafta bir vesile ile Bodrum'a gittiğimizde

öğrendik ki, bu otel aslında Kıvanç ve İnanç kardeşlerin sevinçle anlattıkları biricik projeleri. Zorluklar da yaşamışlar elbette. Bodrum'da böyle bir otel açmak kolay olmamış.

Kıvanç Otel'in temeli, 1977 yılında Bodrum Gümbet'te denize hakim bir tepede atılır. 11 odalı, banyosu tuvaleti olmayan küçük bir pansiyon olarak hizmete başlar. Baba mutfakta konuklarına ızgara yapar, anne odaları temizler, çamaşırları yıkar. Yoğun ama gül gibi geçinip gittikleri bir hayatları vardır. Mustafa Esendemir'in elinden inşaat işleri de geldiği için para kazandıkça her yıl yeni odalar, bölümler ekler pansiyonlarına. Yıllar geçtikçe büyür Kıvanç Otel. 1990'lı yıllarda en büyük halini alır. Bodrum'da o yıllarda oldukça tanınan bir mekandır.

Bu arada 1981 yılında evin küçük oğlu İnanç dünyaya gelir. Anne, otelden dışarı adımını atamadığı için evladını otelin bir odasında dünyaya getirir. O oda hâlâ var. Adını abisi ve ablası Aslı, Kıvanç'a uyumlu olsun diye İnanç koyar. Bu uyumun iki kardeşin hayatına yıllar sonra 'farklı bir uyum' katacağını elbette sadece Allah bilir. Kıvanç ve İnanç, isimlerine bakınca hanya ile Konya gibi duran iki kardeş... Biri modern, diğeri geleneksel. Ama durum öyle değil. İnanç, abisinin deyimiyle Kıvanç Tatlıtuğ formatında. Biraz da dediğim dedik. Yani, yokuş başında keçi gibi inadından vazgeçmeyerek sinir edebilir insanı... Kıvanç ağırbaşlı, mahcup, beyefendi... Kendisinin ifadesiyle 'Bodrum'da bir imalat hatası.'

Kıvanç Esendemir, ilkokul, ortaokul bitirdikten sonra yatılı olarak Kadıköy Anadolu Lisesi'ni kazanır. Sonra ODTÜ'de İktisat okur. Çocukluğu babasının otelinde geçmiştir, o günlerden beri turizmin içindedir ama okulu bitirip memleketine dönünce, otel ortamında olmak istemediğini fark eder. Manevi duyguları, hayat tarzı onun için daha önemlidir. Bodrum merkezde kuyumculuk yapmaya karar verir. 15 yıllık bu süre içinde siyasete de girişir ve 2004 yılında Bodrum Belediye başkanlığına aday olur. Kıvanç Bey, kendi adıyla ünlü olan oteli muhafazakar otele dönüştürme fikrini ilk önce kardeşlerine söyler. Bu arada Mustafa Esendemir Yalıkavak'ta butik bir otel daha açmıştır. Babayı ikna etmek evin küçük oğluna düşer ve sonuçta Bodrum 'kıvançlı bir inanç otel' kazanır.

Kaptan Şükriye Er'le ıssız koylara yolculuk

Muhafazakar ailelere hizmet eden otellerde merak edilen ilk konu, kadınlara rahatça denize girebilecekleri bir ortam sağlayıp sağlamadıkları oluyor. İnanç Otel'de Şükriye Kaptan emrinizde. İsterseniz sabahın erken saatlerinde, isterseniz ikindi vakti Tekaüt adlı teknesine atlıyor, Gümbet açıklarındaki ıssız ve mavi koylarda denizin tadını çıkarabiliyorsunuz. Şükriye Er, Esendemir ailesinin baldızı. 22 senedir denizlerde. Eşini 1992 yılında kaybedince kaptanlık belgesi alıp kendisi dümene geçmiş. Teknesinin isminin Tekaüt olması herkesin ilgisini çekiyor. Bodrum'da herkesin bir lakabı var, Tekaüt de eşinin lakabı. İnanç Otel'de 25 Haziran'a kadar karne hediyesi kampanyası var. Ramazan gelmeden çocuklarınızla tatile çıkmak isterseniz www.inanchotel.com'a tıklayabilirsiniz.

Sevinç Özarslan / Zaman