Abone Ol

Bir Yudum Su Gözler İçin: Göz kapağı estetiği nedir?

Estetik Cerrah Serdar Bora Bayraktaroğlu su gibi bakışlar için göz çevresi estetiğinin özel önem taşıdığını belirtiyor. Peki nedir bu göz çevresi estetiği ve ne işe yarar? Gelin Dr. Bayraktaroğlu’ndan okuyalım.

Bir Yudum Su Gözler İçin: Göz kapağı estetiği nedir?

Göz kapağı estetiği nedir?

Göz çevresi estetiğini zamanla sarkan alt ve üst göz çevresini gençleştirmek için yapıyoruz. Yüzünüzün ihtiyacına göre alt, üst ya da hepsinin bir arada olduğu bir tedavidir.

Üst göz kapağı estetiğinde sarkan kaşlar ve alın yukarı doğru gerilir. Üst kapakta fazla deri çıkarılıp göz kapağı üzerinde oluşan yığılma engellenir. Ayrıca kaş kenarları kaldırılır. Gerekiyorsa endoskopi yardımı ile kaşlar yukarı alınır.

Alt göz kapağı estetiğinde sarkma ve şişlikler giderilir, yanak ya da elmacık kemikleri bölgesi de değerlendirilir. Alt kapakta ise bozulmuş olan kapak-yanak ilişkisi düzeltilir. Alt kapakta torbalanmış olan yağlar çıkarılıp yanak üzerine taşınır, aynı zamanda orta yüz bölgesi yukarı doğru alınır. Gerekiyorsa yanağa ve göz çevresine yağ enjeksiyonları yapılır.

Eğer göz çevrenizde ince kırışıklıklar varsa kimyasal soyma ya da lazer yapılabilir. Göz kenarında sıklıkla bulunan kaz ayaklarının tedavisi için botox uygulanabilir. Yine göz çevresindeki renk değişimleri için ise lazer uygulamaları ya da yağ enjeksiyonları yapılabilir. Tüm bu işlemler tek tek yapılabileceği gibi yüz gençleştirme ameliyatının bir parçası olarak da gerçekleştirilebilir.

Bir Yudum Su Gözler İçin: Göz kapağı estetiği nedir? - Resim: 1

Estetik göz kapağı ameliyatları kimlere yapılır?

Göz kapağı estetiği genelde 35 yaş sonrasında yapılır. Ancak şikayetleriniz yoğun ise erken yaşlarda da ameliyat gerçekleştirilebilir. Torbalı ya da sarkık göz kapaklarına sahip, gerçekçi beklentileri olan, fiziksel olarak sağlıklı, psikolojik olarak buna hazır hastalara bu operasyon uygulanabilir. Özellikle üst göz kapağı ameliyatları erkek hastalar tarafından çok talep edilen bir girişimdir. Düşük göz kapakları erkeklere sürekli yorgun ve uykulu bir ifade verir. Bu durum özellikle iş hayatında sorunlara yol açar.

Estetik göz kapağı ameliyatları nasıl yapılır?

Üst göz kapağında kirpiklerin yaklaşık 1 cm. üzerinden deri fazlası çıkarılır. Kapağı etli olan hastalarda alttaki adale ile gerekirse yağ dokuları da çıkartılır. Göz kapaklarında düşüklük varsa adale kısaltılarak kapaklar kaldırılır. Gözler içeri çökükse yağ verilerek dolgunlaştırılabilir. Alt kapakta kesikler ya kirpik altından, ya da kapağın içinden yapılır. Bu ameliyat sırasında genellikle orta yüz bölgesine de germe işlemi uygulanır. Alt kapak cerrahisinde amaç göz torbalarını almak, gözyaşı oluğunu yağ ile doldurarak düzleştirmek, kapak ile yanak ilişkisini düzeltmektir. Ameliyat sırasında hastaların büyük bölümüne yağ enjeksiyonları da yapılır.

Ameliyat öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı?

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, göz kapağı ameliyatlarında da ameliyattan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaç kullanımı bırakılır.

Kullanılmaması gerekenler:

Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),

Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,

Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler

Tüm zayıflama ürünleri

Estetik göz kapağı ameliyatlarında anestezi gerekir mi?

Göz kapağı ameliyatları ameliyathane ortamında, genel anestezi ya da ağır sakinleştiriciler (sedasyon) altında gerçekleştirilir.

Estetik göz kapağı ameliyatı ne kadar sürmektedir?

Üst kapaklar tek başına yapılacaksa lokal anestezi yeterli olabilir ve yaklaşık 45 dakika sürer. Alt kapaklar yaklaşık 1,5 saat sürer ve lokal anestezinin yanında sedasyon dediğimiz sakinleştiricilerin de kullanılması gerekir.

Estetik göz kapağı ameliyatları ağrılı mıdır?

Göz kapağı ameliyatları ağrılı değildir. Hastaları daha çok şişlik ve morluklar rahatsız eder.

Estetik göz kapağı ameliyatı sonrasında neler yaşanır?

Hastalar genellikle aynı gün evlerine gönderilir. İlk 2 gün bir miktar şişme ve morarma olabilir. Bunu azaltmak için erken dönemde mutlaka buz uygulaması yapılır. Hasta 3. gün televizyon izleyebilir, kitap okuyabilir, güneş gözlüğü takarak dışarı çıkabilir. Beşinci gün tüm dikişleri alınır. Dikişler alındıktan sonra hasta işine dönebilir. Morluklar kaldıysa kapatıcı makyajlar yardımı ile gizlenebilir. Yaklaşık 3 hafta sonra yüz büyük oranda normale döner. Hastaların ameliyat sonrası 3 ay güneşten korunmaları gerekir.

Estetik göz kapağı ameliyatı sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?

Göz kapağı ameliyatlarının dikkatli ve ehil ellerde yapılması gerekir. Sağlığınızı düşünerek ameliyatını bu konuda uzman bir cerraha yaptırmanız gerekir. Her ameliyat da olduğu gibi, göz kapağı ameliyatları da asla hafife alınmamalıdır. Ancak düzgün yapıldığında bu ameliyatlar kısa süre içerisinde çok etkili sonuçlar veren ve hastaların ifadesini bir anda gençleştiren işlemlerdir.

Estetik göz kapağı ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?

Yaşlanma süreci ameliyattan sonra da devam eder ve göz kapaklarında da yıllar içerisinde değişiklikler olur. Ancak hiçbir zaman ameliyat öncesi şekline dönmez. Zamanla üst kapaklarda tekrar deri yığılması oluşabilir ve yeniden ameliyat gerekebilir. Alt kapaklarda genellikle tekrar ameliyat gerekmez, ancak yağ enjeksiyonları ile orta yüzün tekrar desteklenmesi gerekebilir.

www.serdarborabayraktaroglu.com