Abone Ol

Bilim Kurulu Zorunlu Aşı Önerdi, Sağlık Bakanlığı Kabul Etmedi

Kulis bilgilerine göre, Bilim Kurulu üyelerinin büyük çoğunluğu son dört, beş toplantıda da eğitim ve sağlık emekçilerine Covid-19 aşısının zorunlu olmasını önerdi ancak Sağlık Bakanlığı bu öneriyi kabul etmedi.

Bilim Kurulu Zorunlu Aşı İstedi, Koca Kabul Etmedi

BirGün'ün özel haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, günlük vaka sayıları uzun bir süredir 19 binlerde seyrediyor. Günlük ölüm sayıları da 200’ün altına düşmüyor. Dün akşam açıklanan verilere göre ise 230 yurttaş yaşamını yitirirken 19 bin 191 yurttaşın testi ise pozitif çıktı.

Okulların açılmasına kısa bir süre kaldığını belirten uzmanlar aşılamanın bir an önce hızlandırılması gerektiğini belirterek sonbahar dönemine ilişkin uyarılarda bulunuyor.

BirGün’ün edindiği kulis bilgilerine göre, Bilim Kurulu üyelerinin büyük çoğunluğu son dört, beş toplantıda da sağlık çalışanları, eğitim emekçileri ve toplu taşıma şoförleri gibi birçok meslek grubu için Covid-19 aşısının zorunlu olmasını önerdi. Ancak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve iktidar Bilim Kurulu üyelerinin önerilerini yine uygulamadı. Bakanlık, zorunlu aşı yerine aşıya özendirecek politikalar uygulamayı tercih etti.

Bilim Kurulu üyeleri öğretmenlerin yüzde 20’sinin hiç aşı olmadığını, varyantların tanımlanmasında sorunlar yaşandığını ve birçok ülkenin yaptığı gibi aşının zorunlu olmasını gerektiğini belirtti.

ZORUNLU AŞI DEĞİL ZORUNLU TEST

Öte yandan, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada aşı yaptırmayan öğretmenlere, üniversite öğrencileri ve personele haftada 2 kere zorunlu PCR testi yaptırılacağını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine "Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunlululuğu" konulu genelge gönderdi. Genelgede, koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riskin asgari seviyeye düşürülmesi için salgınla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgınla mücadelede en güçlü unsurun gönüllülük esasına göre yürütülen aşılama faaliyeti olduğu belirtildi.

Genelgede Türkiye'de aşılama çalışmalarında büyük mesafe alındığı, birinci doz aşılamada yüzde 73, ikinci doz aşılamada ise yüzde 55,5 düzeyine ulaşıldığına, aşılama süreçlerini tamamlamış kişilerde salgın kaynaklı vaka, hasta ve vefat sayılarının oldukça düşük seviyelerde olduğuna vurgu yapıldı.