Abone Ol

Biden’ın Yemin Törenine Saatler Kala Washington DC Hazırlıkları

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Akyarlı Savatlı: Güvenlik endişeleri içindeki başkent Washington DC 46. başkan Joe Biden'ın yemin törenine hazırlanıyor. Büyük günün programında neler olacak?

Biden’ın Yemin Törenine Saatler Kala Washington DC Hazırlıkları

Ayşın Akyarlı Savatlı / Medyafaresi.com / New York

20 Ocak Çarşamba günü saat öğlen 12:00’da yemin ederek 46. ABD Başkanı olarak resmen göreve başlayacak Joe Biden için hazırlanan törene saatler kala Washington alarm seviyesindeki önlemlerine devam ediyor.

Beyaz Saray, ABD Kongre binası Capitol, National Mall adı verilen ve etrafı uzun çitlerle kapatılan bölgeyi korumak için 25 binden fazla ulusal muhafız gücü görev yapacak. Söz konusu alana çıkan tüm yollar güvenlik gerekçesiyle kapatıldı.

Washington eyalet valisi Muriel Bowser 22 Ocak sabah 05:00’a dek müzelerden, restoranlara kadar kapatma kararı aldı. Washington D.C.’de açık yerlere dahi halkın gitmemesi için sürekli anonslar yapılıyor.

Geçmiş yıllarda yüzbinlerce katılımcıyla birlikte coşku içinde geçen başkanlık yemin törenine ilk darbe koronavirüs dolayısıyla gelmişti. Katılımcı sayısını sosyal mesafe kurallarını gözeterek sınırlamak isteyen hazırlık komitesi bu yıl, önceki yılların aksine, yalnızca Washington DC ve komşu eyaletlerin sakinlerini bölgeye kabul edebileceklerini açıklamıştı.

6 Ocak’ta ABD Kongresi’ne gerçekleştirilen saldırı sonrası tören kamuya tamamen kapalı hale getirildi. Katılımcılar sadece senatörler ve temsilciler gibi VIP’ler ile belli hizmetlilerden olabilecek. Törene katılacak kimi basın mensuplarının güvenlik amacıyla kurşun geçirmez yeleklerden, gaz maskelerine, kasklara varacak kadar önlemler aldıkları konuşuluyor.

National Mall’da ikiyüz bin Amerikan bayrağı ile törene katılamayan yüzbinler simgelenecek.

Tören sabah 10:30 saatlerinde Biden’ın açılış konuşmasıyla başlayacak.

Biden’ın yemin töreninde kullanacağı İncil’in, iki kez başkan yardımcısı, yedi kez de Delaware senatörü olduğu törenlerde kullandığı İncil olması bekleniyor. Söz konusu incilin 1893 yılından beri ailesinin olduğu ve vefat eden oğlu Beau’nun da Delaware Bölge Savcısı olarak yemin töreninde kullandığı biliniyor. Joe Biden, John F. Kennedy’den sonra Amerika’nın ikinci Katolik başkanı olacak.

Yemin töreninde önceki ABD başkan ve first ladylerinden Barack  & Michelle Obama, George W. & Laura Bush, Bill & Hillary Clinton bulunacak. Hayatta olan ABD başkanlarından sadece 96 yaşındaki Jimmy Carter pandemi nedeniyle törene katılamayacak.

Donald Trump 152 yıl önce Andrew Johnson’dan beri selefinin yemin törenine katılmayan başkan olarak tarihe geçecek.

Törende ABD Ulusal Marşını ünlü şarkıcı Lady Gaga seslendirecek. Jennifer Lopez de törende sahne alacak.

Törenin ardından Biden, Harris, Obama, Bush ve Clinton çiftleri Arlington Ulusal Mezarlığın‘daki Meçhul Asker Anıtını ziyaret edecekler.

Saat 15:00 gibi Başkan Joe Biden, eşi Dr. Jill Biden’la beraber, askeriyenin her kanadına ait birliklerin de yer aldığı başkanlık korumaların yer aldığı sanal bir geçit töreni ile Pennsylvania Bulvarı üzerinden Beyaz Saray’a geçecekler.

Akşam saatlerinde sunuculuğunu ünlü oyuncu Tom Hanks’in üstleneceği 90 dakikalık bir televizyon programı yayınlanacak. “Biden Inaugural Committee” isimli YouTube kanalından da izlenebilecek olan bu programda Justin Timberlake, John Bon Jovi, Bruce Springsteen, Foo Fighters, John Legend, Demi Lovato, Ant Clemons gibi ünlü sanatçıların performansları yer alacak.