Abone Ol

Erdoğan'ı tebrik için arayan Biden'ı şaşırtan diyalog: Hala F-16'ları istiyor

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesi dolayısıyla tebrik etti. Biden: "Erdoğan’ı tebrik ettim. Hâlâ F-16’lar konusunda bir anlaşmaya varmak istiyor. Ben İsveç durumunu çözmek istiyorum" dedi.

Erdoğan'ı tebrik için arayan Biden'ı şaşırtan diyalog: Hala F-16'ları istiyor

Biden, "Erdoğan’la konuştum. Erdoğan’ı tebrik ettim. Hâlâ F-16’lar konusunda bir anlaşmaya varmak istiyor. Ben İsveç durumunu çözmek istiyorum, haydi onu halledelim dedim. Yine birbirimizle temas halinde olacağız. Ama temelde bir tebrik telefonuydu" açıklamasını yaptı.

ABD’nin üst düzey yetkilileri, daha önce Türkiye’ye F-16 satışı ile Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının birbirinden bağımsız konular olduğunu söylemişti. Ancak iki konunun sürekli gündeme getirilmesi Ankara’nın üstü kapalı eleştirilerine sebep olmuştu. Biden yönetimi, Türkiye’ye F-16 satışını desteklese de Kongre’de henüz fikir birliği sağlanabilmiş değil.

Öte yandan ABD, İsveç’in Temmuz’daki NATO zirvesi itibariyle ittifaka katılmasını istiyor. Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın seçim sonuçlarından sonra yayımladığı tebrik mesajlarında da Türkiye’nin bir "NATO müttefiki" olduğu vurgusu yer alıyordu.

28 Mayıs gecesi, mevcut anketlere göre 2024 ABD Başkanlık seçimlerinde tekrar Biden’la yarışması olası gözüken eski ABD Başkanı Donald Trump da Erdoğan’ı tebrik etmişti.