Abone Ol

Biden Erdoğan'a Seçimden Önce Zafer Sunmak İstemez

Düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nin Ortadoğu ve Türkiye politikaları uzmanı olarak çalışan Steven Cook, Amerika'nın Türkiye'ye F-16 satışı hakkında, "Bu seçimlerin ötesinde daha uzun bir süreç olacak.

Biden Erdoğan'a Seçimden Önce Zafer Sunmak İstemez

Yönetimin Erdoğan'a seçimlerden önce bir zafer vermek ya da Türkiye'deki seçimlerle alakalı bir haber öznesi haline gelmek istediğini sanmıyorum."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 18 Ocak tarihinde Washington’da Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la görüşmesinden sonra Büyükelçilik rezidansında farklı düşünce kuruluşlarından akademisyenler ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıya davet edilmekten memnun olduğunu belirten Cook, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun konuşmasında, Amerika’nın Türkiye’ye F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kiti satışı konusunda iyimserlik sergilediğini söyledi.

Türkiye'nin F-16 alması gerektiği konusunda genel bir mutabakat var

Çavuşoğlu’nun bu toplantı ile bir grup etkili insana, Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkinin, sorunları olsa da Amerika için önemli olmaya devam ettiğini anlatmaya çalıştığını söyleyen Cook, "Türkiye'nin F-16 alması gerektiği konusunda genel bir mutabakat var. En geniş ve soyut düzeyde bunun muhtemelen doğru olduğunu düşünüyorum."

Finlandiya Dışişleri Bakanı'nın müzakerelere ara verilmesini önermesi doğru

Cook, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin seçimler öncesinde bu haftaki Kuran yakma olayını çok ama çok büyütecekleri açık. Yani bunun bir emsali var. 2019 yerel seçimlerinin büyük bir bölümünü Yeni Zelanda'daki Christchurch katliamına dayandırdılar. Dolayısıyla bu kimlik meseleleri üzerinden hareket edeceklerini düşünüyorum ve Finlandiya Dışişleri Bakanı'nın müzakerelere ara verilmesini önermesi de bana göre doğru" öngörüsünde bulundu.

Türkiye’de son derece çekişmeli bir seçim ortamının geçmesi beklenebilir

Steven Cook’a göre NATO'nun İsveç ve Finlandiya'yı da kapsayacak şekilde genişletilmesinin aciliyeti geçti. Bunun da nedeni Rusya'nın Ukrayna'da sergilediği kötü performansın Ukrayna haricinde Avrupa'da güvenlik konusunu acil olmaktan çıkarması. Bu nedenle de görüşmelere ara verip, Türkiye’de son derece çekişmeli bir seçim ortamının geçmesi beklenebilir.

Yönetimin Erdoğan'a seçimlerden önce bir zafer vermek ve Türkiye'deki seçimlerle alakalı bir haber öznesi haline gelmek istediğini sanmıyorum.