Abone Ol

The End: Trump'ın Beyaz Saray'da Son Gecesi

Medyafaresi.com ABD Temsilcisi Ayşın Akyarlı Savatlı yazıyor. Beyaz Saray yeni sakinlerine hazırlanırken Saraydaki son gecesinde Donald Trump'tan veda konuşması..

The End: Trump'ın Beyaz Saray'da Son Gecesi

Ayşın Akyarlı Savatlı / Medyafaresi.com / New York 

ABD başkanlığının son gecesinde Donald Trump bir veda videosu yayınladı. Beyaz Saray’ın Mavi Odasında çekilmiş, yaklaşık yirmi dakikalık kayıtta Trump, selefi Joe Biden’ın ismini kullanmamayı tercih etti. Her ne kadar Biden’ın ismini geçirmese de yeni yönetim için olumlu ifadeler kullandı.

Yeni yönetiminin ABD’yi huzur ve refah içinde tutma konusunda başarılı olmalarına dua edeceğini söyleyip şans diledi.

Başta eşi first lady Melania Trump olmak üzere çocukları ve damadı Ivanka, Jared, Barron, Eric, Tiffany, Lara’ya; başkan yardımcısı Mike Pence ve eşi Karen’a ve birlikte çalıştığı takım arkadaşlarına, gizli servis ile orduya teşekkür etti.

ABD başkanı olmaya karar verdiğindeki tüm amaçlarına ulaştığını ve bununla gurur duyduğunu söyledi. Taraftarları ile inandıkları hareketin sadece başlangıç aşamasında olduğunu vurgularken yeniden seçilebileceğine inandığı imalarını yarattı.

ABD senatosuna yapılan saldırı ile ilgili de konuşan Trump, yaşananların dehşet verici olduğunu, politik şiddetin inandıkları tüm değerlere zarar verdiğini ve tolere edilemeyeceğini belirtti.

Trump, Joe Biden’ın ABD başkanı olarak göreve başlama törenine katılmayarak bir geleneğini de yıkmış olacak. Trump’ın 20 Ocak Çarşamba günü erken saatlerde Beyaz Saraydan ayrılarak Florida Mar-a-Lago’ya uçması bekleniyor.

Florida uçuşu öncesi sabah erken saatlerde Trump’a resmi veda töreni düzenlenecek. Trump’ın bir gövde gösterisi yapmayı arzu ettiği ama başta Pentagon olmak üzere, özellikle güvenlik endişeleri nedeniyle bunun kabul edilmeyeceği belirtiliyor. Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Trump’ın veda törenine katılmayacağı açıklandı.

ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden ve eşi Dr. Jill Biden’ın Beyaz Saray’a taşınması öncesi, sabah saatlerinde Beyaz Saray’da hızlı bir dönüşüm yaşanacak ve Trump’a ait odalar, çalışma masaları, dolaplar boşaltılacak. Başkanlık dönemine ait belge, rapor ve malzemeler 12 yıl süre için Milli Arşiv’e kaldırılacak.

Beyaz Saray komple detaylı bir temizlikten geçirilecek. Trabzanlardan, elektrik düğmelerine kadar her yer dezenfekte edilecek. Tüm bu hazırlıklar Başkan Joe Biden’ın yemin edip Beyaz Saray’a gelmesine kadar devam edecek.

Donald Trump’ın aksine, son 152 yıldır tüm başkanlar seleflerinin göreve başlama törenlerine katılmış ve bu siyasi geleneğin yaşamasını sağlamışlardı. Bir önceki başkan Barack Obama da Donald Trump’ın göreve başlama töreninde bulunmuştu ve hatta Beyaz Saray’ın merdivenlerinde Obama çifti Trump çiftini karşılamıştı.

Joe Biden’ın göreve başlama törenine eski başkanlardan Barack Obama, Bill Clinton ve George Bush’un katılması bekleniyor. Trump döneminin başkan yardımcısı olan Mike Pence de Biden’ın töreninde bulunacak.