Abone Ol

Ben bir sihirbazım isimli çocuk kitabı muzır bulundu

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, çocuk kitabı olarak yayınlanan “ Ben Bir Sihirbazım” kitabını muzır ilan etti. Kitap poşette ancak 18 yaşından büyüklere satılabilecek.

Ben bir sihirbazım isimli çocuk kitabı muzır bulundu

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyat’ tan Koruma Kurulu Tedvan Lieshout tarafından yazılan Ufuk Güngör tarafından çevirisi yapılan ve Büyülü Fener Yayınları tarafından Mart 2016’da 1. Basımı yapılan “ Ben Bir Sihirbazım” adlı kitabın muzır nitelikte olduğuna karar verdi.

“Ben Bir Sihirbazım” adlı kitabın tanıtım yazısında "Baba, sandığa gir!"

"Ya sonra?" diye sordu babam. "Sonra seni ikiye keseceğim." "Aman," diye bağırdı babam. "Çok acır!" "Acımaz," dedim, "Çünkü bu bir numara." "Peki bakalım," dedi babam. Sonra her şey ters gitti. Hem de korkunç derecede ters.” İfadeleri yer alıyor.

Kararda, kitapta yer alan bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin "maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğu" belirtildi. Kitabın, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu' nunda yer alan kısıtlama hükümlerine tabi tutulacağı, söz konusu kanun hükümlerine göre; 'küçüklere zararlıdır' damgası vurulacağı kaydedildi.

Yasaya göre 'muzır' kabul edilen kitaplar “… ancak 18 yaşından büyük olanlara içi görülmeyen zarf veya poşet içinde" satılabiliyor. Bu zarf ve poşetlerin üzerinde eserin ismi ile “Küçüklere zararlıdır” ibaresinden başka hiçbir yazı ve resim bulunamıyor

Yasaya göre 'muzır' ilan edilen eserler;

-Açık sergilerde ve seyyar bayiler  tarafından satılamıyor.

-Dükkanlarda, camekanlarda ve benzeri yerlerde teşhir edilemiyor.

-Gazeteler, mecmualar, duvar ve el ilanları, radyo ve TV ile veya diğer suretlerle ilan edilemiyor, satışı için reklam ve propaganda yapılamıyor.

-Para karşılığı veya parasız, küçüklere gösterilemeyecek, hiçbir şekilde okullara sokulamayacak. Bu tür eserler, ancak, 18 yaşından büyük olanlara içi görülmeyen zarf veya poşet içinde satılabilecek.