Abone Ol

Bacak bacak üstüne atmak varis oluşturur mu?

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Aksoy bacak bacak üstüne atmanın sağlığa zararlı olup olmadığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Bacak bacak üstüne atmak varis oluşturur mu?

Otururken, bazılarımız daha şık ve etkili görünmek için bazılarımız ise daha rahat olduğunu düşündükleri için bacak bacak üstüne atmayı tercih ederler.

Bu tarz oturmanın sağlık ile ilişkisinin olup olmadığı yönünde görüşler aralıklı olarak bildirilir. Bacak bacak üstünde iken özellikle damarların bası altında kalması, damar sağlığı açısından endişe verici olabilir. Peki, bunun gerçekle ilgisi nedir?

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Murat Aksoy konuya açıklık getirdi. Vücudumuzda kırmızı kanı taşımakla sorumlu olan damarlar iki ana grup olarak sınıflandırılabilir: atardamarlar ve toplardamarlar.

Atardamarlar, kalp tarafından pompalanan temiz kanın bacaklarımıza taşınmasından, toplardamarlar ise kas tarafından oksijeni kullanılmış “kirli kanın” kalbe geri dönmesinden sorumludur. Bu dönüş, hemen cildin altında yerleşmiş olan yüzeysel toplardamarlar ve kasların içinde yerleşmiş olan derin toplardamarlar aracılığı ile sağlanır.

Kanı kalbe geri pompalayan sistem bacaklarımızdaki kaslardır. Yürüdüğümüz zaman veya bacaklarımızı hareket ettirdiğimiz zaman kaslarımızın kasılması ile birlikte toplardamarlar sıkıştırılır ve kan kalbe doğru pompalanır. Ancak bu hareket, yerçekimine karşı yapılmış bir harekettir.

Yerçekimi kanı kendine doğru çekmek için güç gösterir. Yani kanın ayak bileklerinde toplanma eğilimi olur. Bu da ayak bileğinde kan miktarını, basıncı arttırır ve damar hastalıklarının istenmeyen sonuçları ortaya çıkmaya başlar. Bunun önüne geçebilmek için vücudumuzda elbette bir takım savunma mekanizmaları gelişmiştir.

Bunlardan biri de toplardamarların içindeki kapakçıklardır. Bu kapakçıklar kanın yukarı doğru akışı sırasında açılır ve sonrasında kanın geri kaçışını önlemek için tekrar kapanır.

BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK, BU ÇALIŞMAYI ETKİLER Mİ?

Bacak bacak üstüne atıldığı sırada atardamarlar ve toplardamarlar baskı altında kalır. Atardamarların duvarı toplardamarlara göre çok daha kalındır. Bu nedenle atardamarların tıkanma ihtimali çok düşüktür. Ancak toplardamarların duvarı çok incedir.

En ufak baskı altında bile büzüşebilirler. Bu tarz oturma nedeni ile diz arakasında bulunan ve kasların arasında yer alan ana toplardamarın baskı ile kapanma ihtimali vardır.

Böyle bir ihtimal gerçekleştiği takdirde diz altında yer alan damarlardaki kan tam boşalamadığından, bu bölgede basınç artacak ve bu bölgede dolaşım bozulacaktır. Ancak şunu da ifade etmek gerekir ki, hiç kimse varis oluşturacak kadar uzun süre bacak bacak üstüne atarak oturamaz.

Yazının tamamı için tıklayınız