Abone Ol

Atina'dan Ayasofya çağrısı: Duygusal bir çatlak yaratır

Yunanistan hükümeti sözcüsü Stelios Petsas, Türk hükûmetine Ayasofya'nın müze statüsünü koruma çağrısında bulundu. "Ayasofya dünya mirası olan bir anıttır" diyen Petsas, 1500 yıllık yapının camiye dönüştürülmesinin 'Türkiye ile Hıristiyanlar arasında çatlağa yol açacağını' söyledi.

Atina'dan Ayasofya çağrısı: Duygusal bir çatlak yaratır

Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesine ilişkin tartışmada Yunanistan’dan yeni bir açıklama geldi. Yunanistan hükümeti sözcüsü Stelios Petsas, “Ayasofya dünya mirası olan bir anıttır” dedi. Petsas, Türkiye yönetiminin bu hususu dikkate alarak bu anıtın müze statüsünü koruyacağı umudunu dile getirdi.

Bir basın brifinginde konuşan Petsas, “Bu konuda çok şey söyledik. Bu, Yunan-Türk ilişkileriyle ilgili bir sorun değil, küresel bir sorun. Ayasofya dünya mirası olan bir anıttır.

Birçok ülke -ki bu durum ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasıyla zirve noktasına ulaştı- tam da bu noktanın altını çizerek Türkiye’yi, dünya çapındaki Hıristiyanlar ile kendisi arasında devasa bir duygusal çatlağa yol açacak adımlar atmamaya çağırdı” dedi.

Birçok ülkenin son zamanlar bu konuda yaptığı açıklamaların çok pozitif olduğunu dile getiren Petsas, “En son da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın dün bu konuda yaptığı açıklama oldu. Onlar Türkiye’yi, Hıristiyan alemi ile Türkiye arasında dev duygusal uçurum oluşturacak bu adımı atmamaya çağırdı. Türkiye yönetiminin bunu ciddiye alacağını umuyor, yapacaklarını bekliyoruz” ifadesini kullandı.