Abone Ol

Athena Gökhan'ın kuzeni Aydan Özoğuz yeniden Alman Meclisine girdi

Almanya'da ilk kez Türkiye kökenli bir siyasetçi Federal Hükümet'te bakan oldu. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirildi.

Athena Gökhan'ın kuzeni Aydan Özoğuz yeniden seçildi

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz Almanya Federal Cumhuriyeti tarihinde kabinede yer alan ilk Türk kökenli kadın olacak.

Özoğuz görevi 2005'ten bu yana yürüten CDU'lu Maria Böhmer'den devralacak.

SPD Genel Bakanı Sigmar Gabriel "İlk kez Türk kökenli bir kadın kabine masasında oturacak" şekline konuştu.

Almanya’da hükümetin kurulmasının önündeki son engel dün aşılmış, SPD Koalisyon Sözleşmesi’ne onay vermişti. Salı günü Merkel'in yeniden başbakanlığa seçilmesi ve hafta içinde de hükümetin kurulması bekleniyor.

Athena Gökhan'ın kuzeni Aydan Özoğuz yeniden Alman Meclisine girdi - Resim: 1

ATHENA GÖKHAN VE HAKAN'IN KUZENİ

Hürriyet gazetesinin haberine göre ise Saliha Aydan Özoğuz’un Kilisli annesi ve babasının Almanya’ya uzanan öyküsü, Türk-Alman İşgücü Anlaşması’nın 31 Ekim 1961’de imzalanmasının öncesine dayanıyor.

Aydan Özoğuz ise 1967’de Hamburg’da doğdu. İki yıl Hamburg Türk Öğrenci Derneği başkanlığı yapan Özoğuz 2009’dan beri Federal Meclis milletvekili, 2011’dan beri SPD Genel Başkan Yardımcısı. Hamburg İçişleri Senatörü Michael Neumann’la (SPD) evli olan Özoğuz’un 10 yaşında bir kızı var. Ayrıca ünlü müzik grubu Athena’nın kurucuları Gökhan ve Hakan Özoğuz’un da kuzeni...

TRAMVAYDAN DÜŞÜNCE...

Aydan Özoğuz’un 87 yaşındaki babası Mustafa Orhan Özoğuz’la İstanbul ‘un Kadıköy ilçesinde tek başına yaşıyor. Türkiye’de ihracatçılık yaparken 1960’ta Almanya’ya giden Özoğuz, sıradışı göç macerasını şöyle anlattı:

Babam İstanbul’da ticaret yapıyordu. Ben de Saint Joseph Lisesi’nde okuyordum. Son sınıfta tramvaydan düşünce bel kemiğim zarar gördü. Belimden boynuma kadar 3 yıl alçıda kaldım. Okula gidemeyince bıraktım. Babamın yanında muhasebede çalışmaya başladım. Yabancı dil bildiğim için yurt dışına gidip geliyordum.

Türkiye’de kuru meyve üzerine ihracat yapıyordum. Türkiye’den Hamburg’a mal getiriyordum ve çeşitli mallar gönderiyordum. Eşim ve çocuklarımla birlikte gitmiştim. 1990 yılına kadar orada yaşadım.

DP’Lİ BABASINI DİNLEDİ

Kimya mühendisi iki oğlumun şimdi kendi şirketleri var. Helal gıda sertifikası veriyorlar. 1967’de kızım dünyaya geldi. Kendisine annem Saliha’nın ismini verdim. Saliha Aydan koydum. O da hukuk okudu. Eşim Günay Özoğuz 2008 yılında Almanya’da vefat etti. Cenazesini İstanbul’da, Edirnekapı’da toprağa verdik.

Kızımın siyasi kariyerini daha önce kendi aramızda konuşuyorduk. 15 yıl önce Hamburg Eyalet milletvekilliği teklif ettiler. Şimdi de bakanlık teklifi vardı. Sabah oğlum Gürhan aradı. “Baba Aydan bakan oldu” dedi. Ben de bir baba olarak çok sevindim.

1946’da Demokrat Parti’den Kadıköy İdare Heyeti’nde görev aldım. Kızımı siyasete girmesi için ben teşvik ettim. Rahmetli annesi hiç siyasete girmesini istemiyordu, ama kızım beni dinledi