Abone Ol

Anket: AKP'de toparlanma var ama seçimi kazanması imkansız

Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, AKP’nin oy kaybını durdursa da bu toparlanmanın seçim kazandırmaktan epey uzağında olduğunu savundu.

Anket: AKP'de toparlanma var ama seçimi kazanması imkansız

Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, son anket sonuçlarını yorumladı.

Kömürcü, sosyal medya hesabından şu değerlendirmeyi yaptı:

“AKP 1,5 yıl boyunca devam eden istikrarlı oy kaybını durdurmayı başardı, 3 aydır oyları artıyor. Kasım'da Türkiye vizyonuyla seçim kampanyasının başlaması, asgari ücret ve EYT’yle ilgili beklenti, Taksim’deki saldırı ve Suriye harekatı kararsız AKP seçmeni üzerinde etkili oldu.

AKP’nin artan oy oranına rağmen 2018 seçimlerinin hâlâ 10 puan gerisinde olduğunu, MHP’yle birlikte Cumhur İttifakı’nın 4,5 yılda 14 puan kaybettiğini görmek gerekir. Bu toparlanma seçim kazandırmanın epey uzağında. Artışın devam edeceğine ya da kalıcı olacağına dair bulgu yok.

İktidar oylarındaki artış muhalefet seçmeninin karşı tarafa geçmesi şeklinde gerçekleşmiyor. AKP-MHP’nin oyları arttığında toplam muhalefet oyu azalmıyor. Bekleneceği üzere bir miktar kararsız ve oy kullanmayacak eski AKP-MHP seçmeni partilerine geri dönüyor.

Muhalefet tarafındaki seçmenden iktidar tarafına bir geçiş olmadığını çok net bir biçimde cumhurbaşkanlığı seçimine dair tercihlerde görüyoruz. 'Erdoğan'a asla oy vermem’ ve ‘muhalefet adayına oy veririm’ diyenlerin %50 üzerindeki konsolidasyonu devam ediyor.

“CHP yüzde 30’u geçemezse birinci parti olma ihtimali düşük”

CHP, 4 ay önce birinci parti olabilir yorumları yaptıran bir seviyedeydi. Şu an oy oranı o seviyenin çok da altına inmiş değil, ama AKP’deki oy artışıyla birlikte arada ciddi bir makas oluştu. CHP’nin %30’u geçemediği bir tabloda birinci parti olma olasılığı çok düşük.

CHP’nin 3 Aralık’taki ‘vizyon belgesi’ toplantısının ardından, ama özellikle cumhurbaşkanı adayı belli olduktan sonra bir ivme kazanması beklenebilir. 3 Aralık toplantısının örgütte, partililerde ve CHP seçmeninde bir karşılığı olacaktır.”