Abone Ol

Bebeğiniz Amerika'da doğsun ticareti yapan Türklere şok dava

Medyafaresi.com özel haber- Amerika'da doğum yapıp çocuklarını Amerikan vatandaşı yapmak isteyen Türklere yasa dışı hizmet sağlayan şirket yetkilileri yargılanıyor.

Bebeğiniz Amerika'da doğsun ticareti yapan Türklere şok dava

Ayşın Akyarlı Savatlı / New York / Medyafaresi.com

Amerikan Adalet Bakanlığı New York Doğu Bölgesi Savcılığından paylaşılan bilgiye göre, Amerika’da doğum yapmak isteyen Türk anne adaylarını Amerika’ya getiren, sözde “doğum turizmi” şirketi uzun süren bir soruşturma sonunda yakalandı.

“Bebeğim Amerika’da Doğsun” ve “Amerika'da Doğum” isimlerini kullanan şirketin, çocuklarının Amerikan vatandaşı olmasını isteyen 117 Türk anneyi, Ocak 2017'den Eylül 2020 'ye dek doğum için ABD’ye getirdikleri anlaşıldı.

New York eyaletinin Long Island bölgesi Suffolk ilçesinde yerleşik şirket, iddialara göre, turist veya geçici iş vizesi olan anne adaylarını ABD’ye getirtip yasa dışı şekilde, göçmenlik haklarından yararlandırarak sahtekarlık yaptı. Şirket, hem Amerikan sağlık sistemini zarara uğratmaktan hem de kara para aklamaktan yargılanıyor.

Bebeğiniz Amerika'da doğsun ticareti yapan Türklere şok dava - Resim: 1

Şirket aracılığıyla son üç yılda, Türkiye’den 117 anne bu şekilde Amerika’da 119 çocuk dünyaya getirdi. Çocuklar, ABD topraklarında doğdukları için Amerikan vatandaşı oldular.

Şirketin Facebook sayfasında, New York Long Island’ın yedi değişik mahallesinde, havuzlu, pianolu, masaj odalı, lüks villaların anne adaylarının kalması için ayarlandığı; havaalanı transferinden, çocukların vatandaşlık başvuru hizmetlerine kadar hizmet verdikleri belirtiliyordu. Şirket, anne adaylarına Amerika’ya girişte hamile olduklarını gizlemelerini öneriyordu.

Konaklama ve yolculuk masrafları hariç, transfer ve sağlık harcamaları adı altında her anne adayından yaklaşık 10 bin dolar masraf alındığı anlaşıldı.

İddianameye göre, şebeke, yasa dışı şekilde başvurularla Türkiye’den gelen hamileleri işsiz ve düşük gelirli gösterdi. Hamileleri ve yenidoğanları Amerikan sağlık sisteminin düşük gelirliler için sağladığı Medicaid olanağından yararlandırarak, Amerikan devletini her doğum için yaklaşık 20 bin dolardan toplam 2.1 milyon dolar zarara uğrattı.

Şirket ile ilgili soruşturma, Temmuz 2018’de aynı ev adresinden çok yakın zamanlarda beş ayrı doğum sertifikası talebi yapılması üzerine nüfus idaresindeki bir memurun kuşkulanması nedeniyle başlatıldı. Altı kişiden oluşan sözde doğum turizmi grubunun dördünün Türk vatandaşı, ikisinin ise Amerikalı olduğu açıklandı.

İddianamede, İbrahim A. (48), Enes B. Ç. (24) ve Sarah K. (46) için vize sahtekarlığı, sağlık hizmeti dolandırıcılığı ve para aklama gibi suçlamalara yer verildi. Fiordalisa M. (41) ve Edgar R. (48) hakkında ise vize sahtekarlığı hariç aynı suçlamalarda bulunuldu. Bir şüphelinin aranmakta olduğu bilgisi paylaşıldı.

Şirketin, son üç yılda, yasa dışı doğum turizminden 750 bin dolar gelir elde ettiği; bu gelirlerin bir kısmının yasa dışı yollarla bir veya birden çok Türk bankasına aktarıldığı iddia ediliyor.

İbrahim A. ile Enes B. Ç.’nin tutuklanmalarına; Sarah K., Fiordalisa M. ve Edgar R. hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirilerek kefaletle serbest yargılanmalarına karar verildi. Şüpheliler hakkındaki iddiaların kanıtlanması halinde 20 yıla kadar hapis cezası verilebileceği belirtiliyor.

Yetkililer, soruşturulan şirket aracılığı ile ABD’ye gelip doğum yapan annelerin çocuklarının Amerikan vatandaşlıklarının iptalinin pek muhtemel olmadığını; doğum yapan anneler hakkında soruşturulma açılmasının düşünülmediğini söylüyorlar.

Trump yönetimi, turist vizesi gibi geçici süreli ile ya da yasa dışı şekilde Amerika’da bulunanların çocuklarının Amerikan topraklarında doğsalar bile Amerikan vatandaşı olmalarını engellemek istiyor ve bu konuda bir süredir hazırlıklar yapıyordu.