Abone Ol

Altılı Masa Hüseyin Baş'a ayıp etti: 7. Koltuğu vermediler

Altılı masanın, DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde yapılan ikinci tur ikinci toplantısında, liderler, ortak aday belirleme sürecine geçilmesine yönelik önemli adımlar attı.

Altılı Masa Hüseyin Baş'a ayıp etti: 7. Koltuğu vermediler

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun yazısına göre, parlamenter sisteme geçiş yol haritası ve temel politikalar belirlendikten sonra ortak adayı belirleme sürecine geçilecek. Bu iki önemli belgeyle birlikte altı partinin bitmek üzere olan anayasa çalışmasına da son şekli verilecek. Yaklaşık 100 maddeden oluşacak anayasa değişikliği teklifinin 28 Kasım’da gerçekleştirilecek bir lansmanla açıklanması bekleniyor. Hazırlanan anayasa çalışmasında, başbakanlık sistemine geçilmesinin ve cumhurbaşkanının tarafsız, bağımsız, sembolik düzeyde görev yapmasının önerileceği öğrenildi.

Buna paralel bir dizi düzenleme de yapıldı. Toplantıda BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın altılı masaya katılma talebi değerlendirildi. Bu öneriye destek veren İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, diğer partilerin, “ortak çalışmalarda çok yol aldık, böyle devam etmeliyiz” görüşüne katıldı ve ısrarcı olmadı. Farklı parti kurmaylarının ortak adayla ilgili açıklamaları da toplantıda tartışılmadı. Gerilimli olabilecek alanlara girilmeden teknik çalışmalar üzerinden yol alındı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’dan oluşan altılı masanın, DEVA Partisi Genel Merkezi’ndeki toplantısında önemli kararlar alındı.

Terör hassasiyeti

Toplantının başında liderler, diğer konulara geçmeden İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısı ile ilgili olarak bir açıklama yapılmasını kararlaştırdı. Bu açıklamanın ardından, toplantıdan sonraki açıklamada da terör eylemleri için, “Türkiye’yi terör saldırılarıyla dizayn etmek isteyenlere asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz” denildi.

Gerilimli alanlara girilmedi

Toplantıda, altılı masada yer alan partilerin kurmaylarının son dönemde ortak adayla ilgili yaptıkları açıklamaların tartışılabileceği, bu konudaki görüş ayrılıklarının gündeme gelebileceği söyleniyordu. Alınan bilgiye göre, liderler, bu tartışmalara girmedi ve önceden belirlenen gündem doğrultusunda, yürütülen çalışmalarla sınırlı olarak görüşlerini açıkladı.

Yol haritası ve temel politikalar

Toplantıda mevcut anayasa ile seçilecek cumhurbaşkanının nasıl çalışacağına yönelik hazırlanan Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası ile ortak komisyonların çalışmaları masaya yatırıldı.

Yol Haritası’nın kısa sürede tamamlanacağı, sonuç aşamasına gelindiği öğrenildi. Altı partinin temel politikalarının belirlenmesine yönelik kurulan Ortak Çalışma Grubu da

9 ana, 60 alt başlık altında yürüttüğü çalışmanın yaklaşık üçte birini tamamladı. Seçimin kazanılması durumunda hangi alanda hangi temel adımların atılacağına yönelik temel politikalar metninin de ay sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Aralık ayında ortak aday tartışmaları başlayabilir

Bu iki çalışmanın tamamlanıp liderler tarafından onaylanmasının ardından altılı masanın ortak adayı belirleme çalışmalarına başlaması bekleniyor. Bu çalışmaların ay sonunda bitmesi durumunda, Aralık ayının ortalarında yapılacak toplantıda ortak adayın kim olacağına yönelik önerilerin tartışılmaya başlanabileceği ifade ediliyor. Çalışmaların yetişmemesi durumunda ise ortak adayla ilgili ilk tartışmaların yeni yılın ilk toplantısında başlatılması bekleniyor.

Seçim tarihi belli olana kadar açıklanmayabilir

Buna karşılık, parti kurmayları, ortak adayın, seçim tarihinin açıklanmasıyla birlikte kamuoyuna duyurulması eğiliminin sürdüğünü, bu yüzden nihai olarak, aday olacak ismin şubat ya da mart aylarında açıklanabileceğini belirtti.

Anayasa önerisi bitmek üzere

Altı partinin yürüttüğü anayasa teklifinin de bitme aşamasına geldiği, 28 Kasım’da Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde yapılacak toplantıdan sonra anayasa teklifinin kamuoyuna duyurulacağı ifade edildi. Anayasa değişikliğinin duyurulması için bir lansman yapılacağı, liderlerin de 28 Şubat’ta olduğu gibi altılı masa toplantısından önce ya da sonra etkinliğe katılarak anayasa teklifine imza atabilecekleri belirtildi.

Hazırlanan teklifte, parlamenter sisteme dönülmesi, hükümeti başbakanın kurması ve cumhurbaşkanının tarafsız, bağımsız, sembolik düzeyde, denge ve denetleyici organ olarak görev yapmasının öngörüldüğü belirtildi.

Site kuruldu

Altı partinin oluşturduğu iletişim komisyonu, çalışmaları kamuoyuna duyurmak için bir dizi öneri hazırladı. Ortak web sitesi kurulması görüşü doğrultusunda, “www.altilimasa.biz” isimli web sitesi kuruldu.

BTP katılmayacak

Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, altılı masaya katılmak istediklerini söylemiş, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de bu görüşe destek vererek, öneriyi altılı masanın gündemine getireceğini ifade etmişti.

Alınan bilgiye göre, Akşener’in açıklamaları doğrultusunda altı lider bu öneriyi de değerlendirdi. Diğer partilerin, altı partinin ortak çalışmalarda çok yol aldığı ve masa genişlemeden çalışmaların sonlandırılması görüşü doğrultusunda BTP’nin altılı masaya alınmamasına karar verildi. Akşener’in de bu konuda ısrarcı olmadığı ifade edildi.

Ekonomi açıklaması

Özellikle hayat pahalılığı gibi alanlarda somut projelerini halka duyurmamakla eleştirilen altılı masada, bu konuda da değerlendirme yapıldı. Ortak politikalar başlığı açıklanırken, atılacak somut adımların net biçimde kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı.

Başörtüsü düzenlemesi

Masada, AKP ve MHP’nin başörtüsüne anayasal güvence kazandırmak için hazırladığı anayasa değişikliği teklifi de değerlendirildi. Açıklamada, “Kamuoyunun açıkça bilmesini isteriz ki temel hak ve özgürlüklerin siyasi bir kavga konusu olmasına izin vermeyeceğiz. Anayasayı ve hukuk devletini yok sayan ve herkesin temel hak ve özgürlüklerini kendi tasarrufunda gören bir iktidarın vaatlerinin kimseye güven veremeyeceğinin bilincindeyiz. Bizler Anayasayı, temel hak ve özgürlükleri parçalanamaz bir bütün olarak görüyoruz. Yarının Türkiye’sinde hiç kimse düşüncesinden ve inancından, özellikle hiçbir kadın kıyafetinden ve giyim tarzından dolayı ayrımcılığa maruz kalmayacaktır. Bizler, toplumun bir kesimini siyasi rehine gibi kendi saflarında tutmaya ve özgürlüklerinin ellerinden alınmasıyla tehdit etmeye kalkışan bu çarpık siyasi anlayışa son vereceğiz” denildi.

Böylece partiler anayasa teklifine destek vermeme eğilimlerini de ortaya koydu.

Açıklamada, “milletten kopmuş bu otoriter yönetime son vererek milletimizi özgür ve müreffeh yarınlara kavuşturacağız” ifadesi de kullanıldı. Ortak cumhurbaşkanı adayının 13. Cumhurbaşkanı olacağının yeniden altı çizildi.