Abone Ol

Almanya, Ezidi Soykırımını Neden Tanıdı?

Almanya meclisi, IŞİD'in 2014’te Irak'ın Şengal bölgesinde Ezidilere yönelik başlattığı ve tahminen 5 bin kişinin öldürüldüğü sistematik yok etmeyi resmen soykırım olarak kabul etti.

Almanya, Ezidi Soykırımını Neden Tanıdı?

IŞİD'in kadın ve kız çocuklarına yönelik uyguladığı cinsel şiddet "savaş silahı" olarak nitelendirildi. Kararla, Almanya Ezidiler konusunda hukuki ve siyasi olarak uluslararası alanda daha fazla sorumluluk üstlenmeyi taahhüt ediyor.


Almanya Ezidiler Merkez Konseyi Başkan Vekili Dr. İrfan Ortaç, WDR Cosmo Türkçe'ye yaptığı değerlendirmelerde, "Ezidilerin şanssızlığında biri Orta Doğu'da olmalarıdır, bu coğrafyada hep güçlüler güçsüzleri ezmişlerdir" dedi. 

Ezidilere önyargılı yaklaşan radikal İslamcı terör örgütlerin onları sistematik olarak öldürdüğünü beliren Ortaç, "Almanya'nın soykırımı tanıması bizim için çok önemli. Dünya soykırıma karşı sessiz kalmadı. 35 ülkelik koalisyon IŞİD'e karşı Ezidilerin yanında durdu. Ulusal parlamentoların da bizim yanımızda yer alması bizim için çok önemli. Bu tür kararlar bizim mücadelemize güç veriyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya'nın soykırımı tanıma konusunda geç bile kaldığını itiraf ederken, Ezidiler Almanya'dan bu konuda artık daha fazla maddi kaynak ve siyasi icraat bekliyor.