Abone Ol

AKP'li Metiner o cezaevinin ivedilikle kapatılması gerekiyor demişti 4 yıl sonra deprem kapattı

6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Süleyman Soylu’nun hasar nedeniyle boşaltılması kararını açıkladığı ve Adalet Bakanlığı 814 tutuklu ve hükümlünün başka cezaevlerine nakledildiği Adıyaman Kapalı Ceza İnfaz Kurumu bundan 4 yıl önce Meclis’in de gündemi olmuştu

Kapatılmalı denilen cezaevini deprem kapattı

HDP’li Gergerlioğlu,  İçişleri Bakanı Soylu’nun hasar açıklamasının ardından 25 Ocak 2020 günü  twitter hesabından daha önceki mahpusların kendisine 50 yıllık cezaevinin çok kötü olduklarını söylediklerini yazmıştı.

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hasar nedeniyle boşaltılması kararını açıkladığı ve Adalet Bakanlığı 814 tutuklu ve hükümlünün başka cezaevlerine nakledildiği Adıyaman Kapalı Ceza İnfaz Kurumu bundan 4 yıl önce Meclis’in de gündemi olmuştu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, Tutuklu ve Hükümlü Hakları Alt Komisyonu Başkanı, İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, komisyonun 6 Ekim 2016 Perşembe günkü toplantısında, Adıyaman Cezaevi ile ilgili “Ben eski bir Adıyaman Milletvekili olarak asla savunacak durumda değilim. O cezaevinin ivedilikle kapatılması gerekiyor, hiçbir insani koşula sahip değildir. Onu defalarca Bakana kendim de söylemişimdir, Bakanlıktan da bu sözü almışımdır, bu cezaevi kapatılacak inşallah” demişti.

İnsan Hakları İnceleme Komisyonunda bilgi veren Ceza Ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da eski cezaevlerini kapatma niyetine dikkat çekerken Adıyaman Cezaevi’ne de işaret etmişti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun 6 Ekim 2016 Perşembe günkü toplantısında Adıyaman Cezaevi’ne ilişkin görüşmeler tutanaklarda şöyle yer alıyor.

MEHMET METİNER (İstanbul) – Adıyaman Cezaevi, Adıyaman Milletvekili olduğum süreçte bile Sayın Bakanımıza “Mutlaka kapatılması gereken bir cezaevidir.” dediğim ve Bakanımızın da “En kısa zamanda kapatacağız.” dediği bir cezaevidir. Orada fizikî koşullardan dolayı birtakım eleştiriler fazlasıyla hak ediyor ama açlık grevlerinin tamamen başka yerlerden alınan politik bir karar olduğunu hepimiz biliyoruz. Hiçbir zaman cezaevi koşullarına yönelik bir eylem değildir bu. Bu başka bir şeydir.


Bu, yaşadığımız iç çatışmayla alakalı, bir yerlerden alınan talimat doğrultusunda örgüt mensuplarının sergilediği bir tutumdur. Ama buna rağmen Adıyaman Cezaevini, ben eski bir Adıyaman Milletvekili olarak asla savunacak durumda değilim. O cezaevinin ivedilikle kapatılması gerekiyor, hiçbir insani koşula sahip değildir. Onu defalarca Bakana kendim de söylemişimdir, Bakanlıktan da bu sözü almışımdır, bu cezaevi kapatılacak inşallah. Ya yerine bir başka cezaevi yapılır veya oraya biz açık park gibi bir şey düşünmüştük o zaman, onu da Sayın Genel Müdürümüz açıklarlar zaten.

---

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun 13.10.2016 toplantısında Adıyaman Cezaevi ile ilgili tutanaklara yansıyan açıklama şöyle.

CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRÜ ENİS YAVUZ YILDIRIM: Adıyaman Cezaevinin en kısa sürede mutlaka kapatılması yerine başka bir cezaevinin yapılması, cezaevinin fiziki koşullarının iyi olmadığı konusunda bir soru vardı. Adıyaman’a şu anda 1 adet F tipi bin kişi kapasiteli bir ceza infaz kurumu planlıyoruz, konuyla ilgili arsa çalışmalarımız devam ediyor, bölgede cezaevi ihtiyacını biliyoruz. İlk yapmaya çalıştığımız cezaevleri içerisinde Adıyaman cezaevi de olacaktır. Onunla ilgili arsa araştırmamız son aşamaya geldi, birkaç alternatife çalıştığımızı biliyorum.

CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRÜ ENİS YAVUZ YILDIRIM – “Yeni yapılacak ceza infaz kurumlarıyla ilgili 100 bin yeni mahkûmun ceza infaz kurumlarına alınabileceği” gibi bir ifade vardı. Şimdi, ben bu toplantının başından itibaren arz etmeye çalıştım. Yeni yaptığımız ceza infaz kurumlarının temel amacı öncelikle mevcut sıkışıklığı ortadan kaldırmak. Yani, yeni geleceklerden ziyade mevcut durumu daha çağdaş infaz sisteminin üzerine inşa edilebileceği bir zemine oturtmak.

Ancak, bunun ötesinde, Genel Müdürlük olarak biz on yıllık vizyonlarla hükümlü ve tutuklu sayılarını öngörmeye çalışıyoruz. Bunu da akademisyenlerden, Türkiye’nin istatistik konusundaki uzmanlarından istifade ederek yapmaya çalışıyoruz. Çok değişik verilerden istifade ediyoruz ve bu projeksiyon çerçevesinde de ceza infaz kurumları inşa etmeye çalışıyoruz ama şu anda yapılması düşünülen kurumların amacı 100 bin yeni kişiyi ya da başka kişileri içeri almak değil, mevcut durumu rahatlatmak ve daha uygun şartları sağlamak, bu arada da eski ceza infaz kurumları şartları, zemini uygun olmayan ceza infaz kurumları –ki işte Adıyaman örneği burada verilmişti- bunları kapatmak hedefimiz var. Yeniler yapıldıkça eskilerini kapatmayı düşünüyoruz.

--

Elazığ  depremi açıklamaları

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremle ilgili Valilik'teki koordinasyon merkezinde düzenledikleri basın toplantısında hasar nedeniyle Adıyaman Cezaevi'nin boşaltılması yönünde karar alındığını açıkladı. Bakan Soylu, "Hasar nedeniyle Adıyaman Cezaevi'nin boşaltılmasının doğru olabileceği yönünde karar alındı." dedi.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili, "Kısmi çatlaklar oluşan Adıyaman Cezaevi'ndeki 814 hükümlü ve tutuklu Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’a nakledilmeye başlandı" açıklamasını yaptı.

Gergerlioğlu’nun tweeti

HDP Kocaeli Milletvekili, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun 25 Ocak 2020 tweeti şöyle:

@gergerliogluof

Adıyaman'a geçen hafta gittiğimde50 yıllık cok kötü bir cezaevi olduğunu söylemişti önceden mahpus olanlar sabah ekmek torbasından ekmekleri alan nöbetçi mahpus altından çıkan hamam böceklerini sırf aç kalmasınlar diye koguştakilere soylemiyormuş..!

Gece üzerlerine yıkılacaktı!

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber