Abone Ol

Üsküdar'da içinde insanlar varken binayı yıktılar

Medyafaresi.com- AKP'li Üsküdar Belediyesi pandemi dinlemedi. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen, Acıbadem Gülistan sitesine zabıta ekiplerini göndererek sabahın ekran saatlerinde yıkıma başladı.

Üsküdar'da içinde insanlar varken binayı yıktılar

Medyafaresi.com / Derya Özkök

İstanbul Üsküdar Acıbadem'de 11 bloktan oluşan Gülistan Sitesi 6 sene önce kentsel dönüşüm için başvuru yaptı. İlçe belediyesinin desteğiyle devreye özel bir firma girdi. Ancak aradan geçen yıllarda değişen bir şey olmadı. Belediye son olarak, içinde yaşam olan siteye "metruk" diyerek yıkım kararı çıkarttı.

Fakat bu kez de mahkeme 12 Ağustos itibariyle tüm tesisatın hala aktif olması ve bilir kişi raporunun olmaması nedeniyle yıkım kararını durdurdu. Ama bu karara rağmen, üstelik bilir kişi de gelmeden zabıtalar dün sabahın köründe yıkım için siteye giriş yaptı.

FOX Haber'de yayınlanan görüntülerde içinde insanların olduğu binayı yıkma anları ekranlara yansıdı.

Metruk denilerek zabıtanın kapısına dayandığı binada yaşayanlar vardı. Elektrik, su, ve doğalgaz olması hatta site sakinlerinin elindeki mahkeme kararı da yetmedi. İçerideki çocuklara, insanların henüz toparlama fırsatı bile bulamadığı eşyalarına rağmen yıkım başladı. Kapı, pencere gün ağırırken indirildi.

Site sakinleri ve zabıta arasında çıkan tartışmalar da dökülen gözyaşları da fayda etmedi.

FOX Haber kamerasına zabıtanın vatandaşın boğazına yapıştığı görüntüler yansıdı.

Bu arada kimliğini saklayan bir belediye çalışanı sürekli cep telefonu ile kayıt yapıyordu. Vatandaşın isyan seslerine kulak tıkayan görevlilerin haber yapmaya çalışan FOX muhabiri Gülşah İnce'ye engel olmaya çalıştıkları görüldü.

Üsküdar Belediyesi'nden FOX Haber'e yapılan açıklamada ise, can güvenliğini korumak için görevlerini yerine getirdikleri belirtildi.

İşte o görüntüler:

Konuya sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösteren isimlerden biri de gazeteci Toygun Atilla oldu.

Toygun Atilla'nın paylaşımı şöyle:

Müteahhit şirketin iktidar partisine yakın olduğunu iddia eden Atilla konuyla ilgili detay verdi: "Gel zaman git zaman müteahhit şirket ile sitenin bir bölümü arasındaki ihtilaf daha da arttı. Doların yükselişi, pandemi süreci derken müteahhit ortadan kaybolmuştu ki, bu sefer devreye Üsküdar belediyesi girdi.
Binalar “metruk” ilan edilmek isteniyordu. Binaların metruk ilan edilmesi demek, mülk sahiplerinin evlerinden çıkartılması, ellerine arsa payı adı altında cüzi bir rakam verilmesi ve evlerinin elinden alınması demekti.

Yani dişlerinden tırnaklarından arttırarak ev sahibi olmuş insanların hayallerinin çalınması demekti. Mahkeme süreci başlamıştı. Site sakinlerinin bir bölümü, evlerini “metruk” ilan etmek isteyen Üsküdar Belediyesi’ne karşı dava açmış, “yürütmeyi durdurma kararı” almışlardı. Belediye ise vazgeçmiyordu. Olası bir “depreme” karşı bu binaların oturulamaz olduğunu “insan hayatını” düşünerek bu işlemi gerçekleştirmek istediğini söylüyordu.

Heyhat, insan hayatını kendilerine gerekçe yapan Üsküdar belediyesi, pandemi sürecinde bugün sabah zabıtaları ile Acıbadem’deki Gülistan Sitesi’nin içini kuşattı. Elektrikleri suları kesecek, insanları sokağa atacaklardı. İnsan hayatına verdikleri önem buydu. Acıbadem Gülistan Sitesi’nde yaşananlar Türkiye’de sıradan bir günden ibaretti. Rant, ne hayat, ne pandemi dinliyordu"