Abone Ol

Ahmet Türk'ün torunu çok konuşulacak: Cenabet Şarkılar

Ahmet Türk’ün torunu Hêja Türk’ün (Netirk), üç şarkıdan oluşan ilk albümü Stranên Neşuştî (Cenabet Şarkılar) 20 Şubat’ta müzikseverlerle buluşacak.

Ahmet Türk'ün torunu çok konuşulacak: Cenabet Şarkılar

Yerine kayyum atanan eski HDP Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün torunu Hêja Türk’ün (Netirk), üç şarkıdan oluşan ilk albümü 20 Şubat’ta müzikseverlerle buluşacak.

Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw haberi “‘Cenabet Şarkılar’ 20 Şubat’ta çıkıyor” başlığıyla duyurdu.

İLK ALBÜMÜ

Rudaw’da yer alan haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Kürt sanatçı Hêja’nın, söz ve müziği kendisine ait olan NeNe adlı şarkısı, bir kadının 24 saat içinde geçirdiği hayatı, emeği ve görünmezliğini konu alıyor.

Ahmet Türk'ün torunu çok konuşulacak: Cenabet Şarkılar - Resim: 1

Kürt sinema ve tiyatro oyuncusu Hêja‘nın ilk albümü Stranên Neşuştî (Cenabet Şarkılar), 20 Şubat’ta çıkıyor.

Stranên Neşuştî albümünde feminist ve kadın haklarını konu alan besteler yer alıyor. Albümün müzikal altyapısı Folk Pop ve Folk Rock olarak ön plana çıkıyor.

Stranên Neşuştî albümünde nelerden bahsediyor?

Stranên Neşuştî, üç yeni besteden oluşuyor ve üç farklı yalnızlık biçimi konu alınıyor. NeNe isimli şarkının yanı sıra yine söz ve müziği sanatçının kendisine ait olan Derî Lêket/Kapı Çaldı isimli parçada da kendi yalnızlığı ile dalga geçen bir kadın tasvir ediliyor.

Son olarak Roşeng Rojbîr’in “17” isimli şiirinden bestelenen Belkî/Belki isimli parçada bir ulusun tarihsel yalnızlığı anlatılıyor.

Grotesk ve deneysel vokallerin renklendirdiği şarkıları müzisyen Cansun Küçüktürk aranje etti. Siyasi nedenlerle tutuklu olduğu sürede cezaevinde bestelenen şarkılar, 20 Şubat’ta dinleyicileriyle buluşacak.”

HÊJA TÜRK KİMDİR?

Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitim alırken, okulun Folklor Kulübü’nde profesyonel anlamda müzik ile tanıştı. Burada 3 yıl boyunca, şan ve armoni dersleri alan Hêja, geleneksel Kürt müziği ve Dengbejlik üzerine alan araştırmaları yaptı ve derleme çalışmalarına katıldı.

Cavid Mürtezaoğlu’ndan aldığı şan derslerinin yanı sıra Vedat Yıldırım ve Feryal Öney’den tavır ve vokal teknikleri öğrendi. Aynı süre zarfında Kürt Edebiyatına yoğunlaştı ve Boğaziçi Edebiyat Kulübünde, Kürtçe dergicilik faaliyetleri yaptı.

Edebiyatçı kimliğini müzisyen kimliği ile bir araya getiren sanatçı en son Michal Jackson’un “They Don’t Care About Us“ şarkısını Bajar için, Kürtçeye uyarladı.

Columbia Üniversitesi’ne kabul edildikten sonra, master eğitimini yapmaya hazırlanırken cezaevine girdi. Cezaevinde temel bir gitar çalma becerisi edindi ve besteler yapmaya başladı. Uzun yıllar seslendirme de yapan sanatçı, hala sinema ve tiyatro oyunculuğu yapıyor.