Abone Ol

Ahmet Hakan: Başkanlık istiyorum çünkü...

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan bugün yayınlanan "Karşıtlık ve yandaşlık adlı iki putu kıralım" başlıklı köşe yazısında neden başkanlık sistemi istediğini sıraladı.

Ahmet Hakan: Başkanlık istiyorum çünkü...

Ahmet Hakan'ın yazısı şöyle:

İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Başkanlık sisteminde hiçbir "başkan", bugün bizdeki Cumhurbaşkanı Erdoğan kadar "tek adam" olamaz. İyi-kötü bir fren ve denge mekanizması mutlaka çalışır.

*İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Bugün adına parlamenter sistem dediğimiz, ancak ne olduğu belli olmayan bir sistemin içinde debelenmektense başı sonu belli bir sisteme kavuşmamız daha iyi olacaktır.

*İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Yeni bir sisteme geçildiği takdirde... "Kuvvetler ayrılığı", "hukukun üstünlüğü", "bağımsız yargı", "demokrasi" gibi ilkeler mecburen yeniden kurgulanacak ve bu ilkelerin çiğnenmesi pek mümkün olmayacaktır.

*İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte bugün başımızda bulunanlar için hiç sorulmayan "İyi ama başkanın yetkileri nasıl sınırlanacak, başkan nasıl denetlenecek, başkanın sınırlanması nasıl sağlanacak" soruları, mecburen sorulacaktır.

*İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Başkanlık sisteminde seçilmelerini "başkan"a borçlu olmayan, "bakan" olma ihtimalleri bulunmayan, dolayısıyla bakan olma beklentisiyle kişiliklerini ezdirmeyen şahsiyet sahibi milletvekillerinin ortaya çıkma ihtimali artacaktır.

*İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Başkanlık sistemi, adı üstünde bir sistemdir. Bugünkü gibi bir sistemsizliğin içinde debelenmektense adı "başkanlık" olan bir sisteme geçmek, çok daha hayırlı olacaktır.

*İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Bütün yetkileri elinde tutan ama sorumsuz ve hesap vermez bir cumhurbaşkanımız olacağına... Bütün yetkileri elinde tutan ama sorumlu ve hesap verebilir bir başkanımız olsa daha iyi olur.

*İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Bugünkü mevcut sistemin sadece adı parlamenter sistemdir. Bugünkü mevcut sistem, adı konulmamış bir başkanlık sistemidir. Üstelik bugünkü sistem, antidemokratik bir başkanlık sistemidir. Antidemokratik bir başkanlık sistemine maruz kalmaktansa... Demokratik bir başkanlık sistemi çok daha iyidir.

*İSTİYORUM ÇÜNKÜ: ABD'deki gibi bir başkanlık sistemi, bugün Türkiye'deki fiili başkanlık sisteminden bin kat daha demokratiktir. Bugün Türkiye'de uygulanan fiili başkanlık sistemindense ABD'deki gibi bir başkanlık sistemini istemek, demokrasiyi istemekle özdeştir.