Abone Ol

ABD seçimlerine yine Rusya müdahalesi mi var?

Medyafaresi.com Dış Haberler- Sahte internet hesapları ve haber siteleri ile yanlış bilgi yayıp 2020 ABD başkanlık seçimlerinde seçmenlerin oyunu etkilemeye çalışan Rus networkleri faaliyetlerine devam ederken; Facebook gibi sosyal medya platformları önlem ve kontrolleri sıkı tutuyor.

ABD seçimlerine yine Rusya müdahalesi mi var?

Ayşın Savatlı / New York / Medyafaresi.com

Facebook tarafından yapılan açıklamaya göre, 2016’daki ABD Başkanlık seçimlerine müdahale eden Rus grubu, sahte sosyal medya hesapları ve sol eğilimli internet siteleri açarak yanlış bilgiler yaymaya ve internet kullanıcılarını etkilemeye çalışıyor.

Hazırlanan sahte içeriklerle seçmenleri etkileyerek Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden’a oy vermelerinin engellenmesi hedefleniyor.

FBI tarafından Facebook’a yapılan uyarıda, ST. Petersburg merkezli bir şirket tarafından sahte siteler içeren network kurulduğu belirtiliyor. Facebook yaptığı araştırmalar sonucunda on üç sahte hesap ve toplam 14 bin kullanıcılı iki sayfayı sitesinden derhal kaldırdı.

Grup henüz 2016 seçim dönemindeki kadar çok sayıda kullanıcıya erişebilmiş değil. Ancak yeni taktikler geliştirmeye çalışıyorlar. Peace Dara adlı sahte sitenin kendini meşru bir haber sitesi gibi göstermek amacıyla bilgisayar tarafından gerçek kişi görüntüleri yarattığı söyleniyor.

Ayrıca internet sitelerinin hazırlanmasında çalıştırılan kişiler Amerikan vatandaşlarından seçiliyor. Oluşturulan sahte haber sitelerinde de yine Amerikalı olan gazetecilere yer veriliyor. Sahte haber sitesindeki içerikler çoğunlukla insan hakları, çevre sorunları, gücün kötüye kullanılması gibi global konulardan oluşuyor.

Facebook’un güvenlik birimi sorumlusu Nathaniel Gleicher, seçimi etkilemek isteyen yabancı operasyonların kendilerini gizlemek konusundan eskisinden daha başarılı olduklarını; ama seçmenler üzerinde yaratabilecekleri etkinin azalmaya başladığını söylüyor.

Açıklanan bulgular, Rus grubun 2016 seçimlerindeki çalışmalarını tekrarlamaya devam ettiklerini gösteren ilk kanıt olma niteliğini taşıyor.

İstihbarat servisleri 2020 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için Rusya, Çin, İran ve diğer bazı ülkelerin çalıştığı konusunda aylardır uyarılar yapıyorlardı.