Abone Ol

ABD Gülen'i Almanya Öz'ü verecek mi?

Adalet Bakanı Kenan İpek, Fetullah Gülen'in ve Zekeriya Öz'ün iadesi amacıyla çıkarılan yakalama kararlarının bakanlığa ulaştığını ve iade için dosya hazırlıklarına başlandığını açıkladı.

ABD Gülen'i Almanya Öz'ü verecek mi?

Kırmızı bülten talebinde bulunup bulunmayacakları konusunu da değerlendirdiklerini söyleyen Bakan İpek, "Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır" dedi

Hükümete yakın Sabah gazetesine konuşan İpek, hakkında üst üste yakalama kararları çıkan Fetullah Gülen ve yurt dışına kaçan savcı Zekeriya Öz hakkında konuştu. Erdoğan'ın Obama'dan G-20 zirvesinde Gülen'in iadesini isteyeceği iddiaları gündeme gelirken Adalet Bakanı'ndan konuyla ilgili çıkışı dikkat çekti.

Adalet Bakan'ı İpek Gülen'in, ABD'den iadesi için adli süreci resmen başladığını açıkladı. Adalet Bakanı Kenan İpek, Gülen için iade amaçlı yakalama kararlarının bakanlığa ulaştığını ve iade için dosya hazırlıklarına başlandığını açıkladı. Adalet Bakanı İpek,"Paralel yapı soruşturmaları, AB İlerleme Raporu'ndaki yargı bağımsızlığı eleştirileri ve Ankara Garı önündeki canlı bomba saldırısına ilişkin soruşturma" başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

İADE İÇİN TÜM SEÇENEKLER MASADA

Fetullah Gülen'in iadesi ile ilgili süreç nasıl yürüyor?
Mahkemelerin verdiği yakalama kararları Bakanlığımıza yeni ulaştı. Uluslararası Hukuk Genel Müdürlüğü'ndeki arkadaşlar çalışıyor. Önümüzdeki günlerde somut adımlar atılır.

Kırmızı bülten talebinde bulunulacak mı?
Interpol, kendi tüzüğünden hareketle Ergenekon, Balyoz gibi "örgüt" soruşturmalarında ret kararları vermişti. Aynı cevabı bu iki savcı (Zekeriya Öz ve Celal Kara) için de verdi. Onların öyle bir yaklaşımı var. Aramızda tartışıyoruz. "Kırmızı bülten talebinde bulunulmayacak" demiyorum, tartışıyoruz.

Fetullah Gülen'in iadesinin hızlandırılması için örgüt suçu kapsamı dışındaki suçlardan mı talepte bulunulacak yoksa terör örgütü lideri olarak mı iadesi istenecek?
Şu anda tüm seçenekler tartışılıyor. Ülkemiz adına en doğru olanı yapmaya çalışıyoruz.

Savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara için Interpol, "Böyle bir örgüt tanımıyorum" dedi. Türkiye, "farklı suçlardan iade edilsin" talebinde bulundu gelişme yaşandı mı?
Bu iki isim için Almanya'dan adli yardım çerçevesinde iade talebinde bulunduk. Henüz resmi cevap gelmedi. Geçenlerde Almanya Büyükelçisi ziyaretime geldi, talebimizi yine ilettim. Elimizdeki son bilgi, Almanya'da olduklarına dair.

Almanya'ya "siz sorgulayın" veya "ekip gönderelim orda sorgulansınlar" gibi bir talep iletildi mi?
Almanya'dan, "Şurada" diye bir cevap gelmediği için bir şey söyleyemiyorum. Almanya, "İade etmiyoruz" da demedi. Adli yardım talebinin mahiyeti iade amaçlı. Mahkemelerden verilmiş yakalama kararları var ve biz bunların uygulanmasını istiyoruz.

Suruç ve Ankara patlamalarından sonra yürütülen soruşturmalarda nasıl bir tablo görüyorsunuz?
Suruç ile Ankara bağlantılı. Şu anda Doğu'da, Güneydoğu'da devam eden terörle bağlantılı. Bu hadise çok boyutlu, örgütlerin bir amaç birliği içerisinde hareket ettiğini görüyorum. Hatta Suriye'deki örgütlerin bu işlerin içerisinde olduğu, sadece DAEŞ, PKK değil, paralel yapının da buna dahil olabileceğini düşünüyorum. Olayları; Suriye'den ve Suriye'nin kuzeyinin dışında değerlendirmek mümkün değil. Buraya bakarsanız PKK'yı görürsünüz, Suriye'ye bakarsanız DAEŞ'i görürsünüz. Bu tartışmaları Türkiye ile ilişkilendirirseniz, paralel yapıyı görürsünüz. Hele seçim öncesi 100 canın alındığı bu menfur saldırı hepsinin işine yarayan bir hadise.

RAPORU CEMAAT ETKİLEDİ

İlerleme Raporu'nda ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığına dair değerlendirmeler var ancak size göre en belirgin haksızlık nedir?
Raporda 'Yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesi zedelenmiştir. Hakimler ve savcılar, siyasi baskı altına sokulmuştur' iddiasına yer veriliyor. 'Hükümet, devlet içerisindeki sözde paralel yapılanmaya karşı mücadeleyi aktif şekilde sürdürmüş, zaman zaman yargı bağımsızlığını ihlal etmiştir' deniyor. "Sözde paralel yapı" ne demek? Bu bilgileri kimden almışlar. Yani bu ifadeyi nasıl kullanırsınız ya! Böyle genel ifadelerle Türk yargısını böyle töhmet altında bırakmak doğru değil. Sözde paralel yapılanma... Ne demek yani sözde paralel yapılanma?

Peki bu tespiti neye göre yaptılar sizce?
Benim kanaatim paralel yapı bu raporun hazırlanması sürecinde etkili olmuş. Bu yapıya yönelik yürütülen soruşturmalarla, kovuşturmalarla ilgili etkili olmuştur. Ben böyle görüyorum.

BAŞKANLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİRİR

Başkanlık sistemi tartışmaları var. Bu sistemin kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığına yansıması nasıl olur?
Başkanlık sistemi kuvvetler ayrılığı ilkesine ters değil. Hatta daha da güçlü olabilir. Çeşitli modeller tartışılıyor. Halkoyu ile seçilen bir cumhurbaşkanınız olduktan sonra o adımı atmak gerektiğini düşünüyorum. Adımın zamanını, zeminini bilemem ama o adım atılmalıdır. Eğer atılmaz ise farklı sorunlar ortaya çıkar endişesi var, ben de bu endişeyi taşıyorum. Burada balansı iyi tutturmak lazım.

CEMAAT MEDYASI ARAÇ OLDU

Yargı kararı ile kayyum atanan bir holding var. Holding bünyesinde de medya kuruluşları... Bu noktadan hareketle "özgür basın" tartışması yürütülmesine ne diyorsunuz?

Paralel yapı bunları (paralel medyayı) hep kullandı zaten. Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarından başlayalım. Sanki o soruşturmaların sesi gibiydiler. Kayyum ataması yargı kararı ile yapıldı, denetimleri de hakim tarafından yapılıyordur.