Abone Ol

ABD Dışişleri: Türkiye'ye S-400'ler nedeniyle yaptırım uygulanabilir

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Türkiye ve Rusya arasında Suriye kriziyle bağlantılı olarak yapılan askeri anlaşmaların endişe verici olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri: Türkiye'ye S-400'ler nedeniyle yaptırım uygulanabilir

Bakanlık, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri satın almaya hazırlanan Türkiye'ye yaptırım uygulanabileceğini belirtti.

Haftasonu İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriye'ye füze saldırısı düzenleyen ABD'den Suriye'de barışı tesis etmek için diplomatik çalışmalar yürüten Türkiye ve Rusya'nın işbirliği hakkında bir açıklama geldi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde konuşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, Türkiye ile Rusya arasında Suriye kriziyle bağlantılı olarak yapılan askeri anlaşmalardan endişe duyduklarını söyledi.

"Türkiye'nin Afrin'de Zeytin Dalı Harekatı'na başlamak için Rus ordusuyla yaptığı ve ABD'nin dahil edilmediği anlaşmalar çok ciddi endişe yaratıyor" diyen Mitchell, şöyle devam etti:

"Ankara, Suriye'de taktik hedeflere ulaşmak adına Moskova'ya stratejik tavizler verilmesinin risklerini hatırlamalı. Türkiye, ABD'yle olan yakın ilişkilere rağmen Rusya ve İran'la işbirliğini artırdı. Türkiye'nin Batı'yla stratejik ve siyasi birliğini koruması, ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olur.''

'RUSYA İLE İRAN'IN SURİYE'DEKİ NÜFUZUNUN ARTMASINA TÜRKİYE'NİN KARŞI ÇIKMASINI İSTİYORUZ'

Mitchell, ABD'nin Türkiye'nin Suriye için Cenevre sürecine destek vermesini, IŞİD'le mücadele etmesini ve Rusya ile İran'ın Suriye'deki nüfuzunun artmasına karşı çıkmasını sağlamak istediğini belirtti.

'TÜRKİYE'YE S-400'LER NEDENİYLE YAPTIRIM UYGULAYABİLİRİZ'

Mitchell, Rusya'dan S-400 sistemleri almaya hazırlanan Türkiye'ye bir uyarı da gönderdi. Rusya ile yaptığı anlaşma nedeniyle ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası'nın (CAATSA) 231. maddesi kapsamında Türkiye'ye yaptırım uygulanmasının olası olduğunu savunan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Ankara'nın F-35 programına katılımı açısından da sorun yaşanabileceğine dikkat çekti.

'RUSYA'YLA CEPHELEŞME İSTEMİYORUZ ANCAK GEREKİRSE GÜÇ KULLANIRIZ'

ABD'nin İngiltere ve Fransa ile birlikte Suriye hükümetine saldırmasının ardından Rusya ile daha da tırmanan gerilimi değerlendiren Mitchell, ABD'nin Suriye'de Rusya'yla cepheleşme amacı taşımadığını, ancak gerek duyulması halinde güç kullanabileceklerini dile getirdi.

(Sputnik)