Abone Ol

ABD Başkanı Biden Demokrasi Zirvesine yine Erdoğan'ı davet etmedi

ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek hafta 2.'sini düzenleyeceği Demokrasi Zirvesi'ne yine Türkiye'yi davet etmediği belirtildi. 

ABD Başkanı Biden Demokrasi Zirvesine yine Erdoğan'ı davet etmedi

Geçen sene içinde Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışını desteklemesi gibi olumlu bir gelişme yaşanmış, 6 Şubat depremlerinden sonra ilk kez mevcut yönetimden bir bakan Türkiye'yi ziyaret etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ziyareti sırasında ilişkilerde ciddi bir iyileşme yaşanacağına dair sinyaller vermemişti. 

Foreign Policy'ye konuşan kaynaklara göre ABD'nin iki NATO müttefiki Türkiye ve Macaristan, Demokrasi Zirvesi'ne yine davet edilmedi.

Foreign Policy'ye konuşan üç kaynak, bu durumun Washington'un Türkiye ve Macaristan'ın demokrasilerindeki gerilemeden duyduğu endişeye işaret ettiğini belirtti. 

İlgili haberde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gücünü konsolide etti ve ülkenin demokrasisinin bileşenlerini dağıttı, ancak Mayıs'ta yapılacak seçim 20 yıldır karşı karşıya kalacağı en büyük sınav olacak" denildi. 

ABD'li bir yetkili, "Etkinliğin, ABD'nin başka ülkelerin demokrasilerinin gücünü ölçtüğü anlaşılmasına sebep olmak istemiyoruz" derken, "Türkiye'yle de Macaristan'la da ilişkilerimizi daha da güçlendirmek istiyoruz İkisi de önemli NATO ülkeleri, ikisiyle de çeşitli konularda işbirliği yapıyoruz" diye devam etti.

ABD'nin ikinci Demokrasi Zirvesi 28-30 Nisan'da Washington'da gerçekleşecek. Toplantıya ek olarak bu sene Honduras, Fildişi Sahilleri, Gambiya, Moritanya, Mozambik, Tanzanya, Bosna Hersek ve Lihtenştayn da davet edilecek. 

Macaristan, ilk zirveye davet edilmeyince Avrupa Birliği'nin etkinliğe toplu katılımını bloke etmişti