Abone Ol

83 Yaşındaki gazeteci Hıncal Uluç hayatını kaybetti: Hıncal Uluç kimdir?

Türkiye'nin en kıdemli gazetecilerinden olan, spor yorumculuğuna odaklanan ve dergicilikten köşe yazarlığı ile televizyona uzanan mesleki kariyerini Sabah gazetesinde sürdüren Hıncal Uluç (83) hayatını kaybetti.

83 Yaşındaki gazeteci Hıncal Uluç hayatını kaybetti: Hıncal Uluç kimdir?

Uzun süredir tedavi gören Hıncal Uluç, pazar gecesi 23.00 sıralarında Şişli Florance Nightingale Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Uluç'un vefatını, Fanatik gazetesi yazarı Faik Çetiner, sosyal medya hesabından duyurdu. Çetiner, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hıncal Uluç, vefat etti. Uluç ailesinin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluç'un vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı. Erdoğan, "Vefatını üzüntüyle öğrendiğim, basın dünyamızın önemli isimlerinden gazeteci, yazar ve yorumcu Sayın Hıncal Uluç’a Allah’tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine, okurlarına ve medya camiamıza başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

Hıncal Uluç, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 8 Temmuz Cuma sabahı yoğun bakıma kaldırılmıştı. Hıncal Uluç'un, T24'e bilgi veren yakın dostu Sami Çölgeçen, "Biraz önce doktorla konuştuk, Hıncal Bey'in durumu oldukça kritik. Kendisinin zaten 1 böbreğinde sıkıntılar vardı ve böbreğini kaybetmişti. Şimdi diğer böbreğinde de çok ciddi sıkıntılar ortaya çıktı. Bununla beraber başka sağlık sorunları da bulunmakta. Kendisi şu an yoğun bakımda yatıyor, durumunun ağır olduğunu öğrendik. 1960'dan beri çok yakındık, çok üzgünüm..." diye konuşmuştu. 

Akciğerinde de sorun yaşayan Hıncal Uluç'a, kan zehirlenmesi sıkıntısı nedeniyle de yoğun bakım tedavisi uygulandığı aktarılmıştı. Uluç, 10 Temmuz'da entübe edilmişti. 7 Kasım 2022 tarihinde Hıncal Uluç'un sağlık durumunu paylaşan Sabah yazarı Yavuz Donat, "Hıncal Uluç, 1 aydır yine yoğun bakımda, yine uykuda, direniyor" demişti. 

Hıncal Uluç kimdir?

1 Kasım 1939 tarihinde Kilis'te dünyaya geldi. İlkokula Bandırma'da başlayan Uluç, 1950 senesinde Kilis'te bitirmiştir. 1952 senesinde ortaokula Antakya'da başlamış ve geri kalan eğitimini de Ankara Kurtuluş Lisesi'nde tamamlamıştır. Bir dönem İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öğrenim görmüş, sonrasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanmıştır. Yenigün gazetesinde spor sayfası hazırlamaya başlayan Uluç, böylece gazeteciliğe ilk adımını atmış oldu.

1967 senesinde askerlik vazifesini tamamlayan Hıncal Uluç, Mehmet Ali Kışlalı başta olmak üzere eski Yenigün ekibinin çıkardığı Yankı gazetesinde çalışmaya başladı. Aynı zamanda Cumhuriyet gazetesinde paralel olarak haftada iki gün spor yazıları yazan Uluç, TRT kurulunca pazartesi günleri yine Cumhuriyet'te tam sayfa TV gazetesi yaptı.

1980 senesinde Gelişim Yayınları'nın sahibi Ercan Arıklı ile bir dergi çıkarmak üzere İstanbul'a gelen Uluç, Zafer Mutlu'nun daveti ile 1990 senesinde Sabah gazetesinde yazmaya başladı. 

Uluç, 1994 yılında uğradığı bir silahlı saldırı sonucu topuğundan vuruldu. 2004 senesinde Antalya Valisi Alaaddin Yüksel hakkında yazdığı bir yazıdan dolayı 2008 senesinde 1 ay hapis ve 898 YTL para cezasına çarptırıldı. 

Uluç son olarak Sabah gazetesinde yazarlık yapmaya devam ediyordu.