Abone Ol

50 m2 dizisinin Gölgesi Engin Öztürk: İyilik ve Kötülük Sorgulanıyor

Engin Öztürk, yeni projesi 50 m2’yi SÖZCÜ HaftaSonu’na anlattı. “İzleyenler her manada iyilik ve kötülüğü sorgulayacak...” dedi

50 m2 dizisinin Gölgesi Engin Öztürk: İyilik ve Kötülük Sorgulanıyor

Sizi “Fatmagül’ün Kabahati Ne?”, “Behzat Ç.” ve “Muhteşem Yüzyıl”, “Doğduğun Konut Kaderindir” üzere hafızalara kazınan dizilerde arka arda izledik… Oyunculukta “Hayatımın dönüm noktasıydı” dediğiniz bir an var mı?

Aslında her biri hayatın dönüm noktalarından ya da öbür bir deyişle kırılma noktalarından. Yaptığım her iş, bir şeyler öğretti. Hala bunlardan ders çıkarmanın ve geleceğe bakmanın peşindeyim. Seçici olmak ve hakikat işleri bekleme sabrı sonunda en hoş ikramları getirebiliyor.

Senaryosunu Burak Aksak’ın kaleme aldığı 50m2, 27 Ocak’ta dijital platformda yayınlanmaya başladı. Engin Öztürk, “Oynadığım karakterlerin her biri, hayatımın dönüm noktası oldu” dedi.

■ Eskişehirlisiniz… Koyu bir Eskişehirspor taraftarıymışsınız birebir vakitte.

Ütopik düşündüğümde, bir kent kuracak olsam, Eskişehir’den çok şey katarım. Başta da özgürlüğünü. Eskişehirspor sevgimi de 4-5 yaşlarında babamın omuzunda girdiğim o tribünde buluyorum. Büyülü bir şey üzereydi binlerce insanın birebir anda üzülüp sevinmesi coşkusu öfkesi.

■ Geçen yıl bir röportajınızda “Atatürk’ün insani taraflarını anlatan bir sinemada oynamayı çok isterim” dediniz.

Evet hâlâ da çok istiyorum. Bir ömürden yüzlerce kitap, yüzlerce sinema çıkacak bir hayattan bahsediyoruz. Lakin ben tarih kitaplarında, takvim sayfalarında olmayan anlarını oynamak isterdim. Bizim hayatımızı etkileyen olayların yanı sıra, onun hayatla kurduğu alakayı oynamak isterdim.

Geçmişini arayan adamın geleceğini bulma öyküsü

■ Aylardır devam eden pandemi süreci sizi nasıl etkiledi? Neler yaptınız?

Şu sıra hem dizi çekimleri hem de 50m2 nin yayına çıkma heyecanıyla, çok ağır ve keyifli bir süreçteyim. Bir yandan da artık sonlarına geldiğimizi umduğum bir pandemi devrindeyiz. Birinci vakitleri ne olduğunu anlamaya çalışmakla ve meskene kapanmakla geçti herkes üzere.

Hissiyatına gelince tüm bu aksiliklerin içerisinde bir umut aramak zorunda hissettim ve o umudu da bu süreç geçtikten sonra daha hassas toplum ve toplumlar oluşacağını düşünmekte buldum. Tabiatla irtibatın romantizm olmadığını anlayacağımız günleri bekliyorum yani.

50 m2 dizisinin Gölgesi Engin Öztürk: İyilik ve Kötülük Sorgulanıyor - Resim: 1

■ Yeni projeniz 50 m2 ile bir kara güldürü tipinin başrolündesiniz.  Öyküde sizi çeken ne oldu?

■ Hayat verdiğiniz Gölge karakteri aslında gerçek kimliğini ararken kendini geçmişten tanıdığımız o sıcak mahalle kültürünün tam ortasında buluyor. Kimsesiz bir adamın varoluş kıssası mi Gölge?

Çok hoş özetlediniz evet ancak benim buraya ekleyeceğim şey şu; Gölge kimsesiz değil. Yanında, etrafında sayıca kısıtlı da olsa birileri var. Hem de hayatta “güç” kabul ettiğimiz şeylere sahip olan kimseler var. Aslında öyküyü güçlü kılan da Gölge’nin o sıcak mahallede gerçek gücü bulması, geçmişini ararken geleceğini bulması.

■ İzleyenlere daha çok hangi his geçecek?

İzleyene her manada iyilik-kötülük sorgulaması yaşatacağını düşünüyorum. Yalnızca güzel insan makus insan karşılaştırması değil. Bizi her manada ‘iyi’nin ve ‘kötü’nün aslında ne olduğunu sorgulamaya götürecek bu öykü temelde.