Abone Ol

4 Avrupa ülkesi korona yasaklarını kaldırıyor ve normale dönüyor

Avrupa'da 4 ülke koronavirüs yasaklarından vazgeçmeye hazırlanıyor.

4 Avrupa ülkesi korona yasaklarını kaldırıyor ve normale dönüyor

Medyafaresi.com /Nilüfer Şensöz/Roma

Asya'daki birçok ülkeye isabet eden ikinci enfeksiyon dalgasına karşın Avrupa'da 4 ülke koronavirüs yasaklarından vazgeçmeye hazırlanıyor. Norveç, Danimarka, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti hükümetleri, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için kısıtlamaları hafifletme planlarını açıkladılar.

Bu dört Avrupa ülkesinin liderleri, virüsü engellemek için erken harekete geçtikten sonra salgının kendi ülkelerinde kontrol altında olduğunu söyledi.

NORVEÇ 

Norveç'in 20 Nisan'da anaokullarının açılacak.  Okulun ilk dört yılındaki öğrenciler, 27 Nisan'da derslerine geri dönecekler.

Başbakan Erna Solberg, “Hayatımızı yaşama şeklimizi değiştirmemizden bu yana 26 gün geçti. Hükümetin anti-enfeksiyon önlemlerinin işe yaradığını görebiliriz” dedi.

Şimdiye kadar 89 ölüm ve 5 bin 903 onaylı COVID-19 enfeksiyonu kaydeden Norveç'te hala vatandaşlar evden çalışmaya devam edilecek ve en az 15 Haziran tarihine kadar spor ve festivallerde yasaklarını koruyacak.

Yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı İskandinav ülkesi, Avrupa'da hastalığın yayılmasını hafifletmek için önlemler alan ilk ülkelerden biriydi. Reuters'e göre, o zamandan bu yana ekonomisinin durma noktasına geldiğini gördü, işsizlik bu hafta yüzde 15,4'e yükseldi.

DANİMARKA

Avrupa'nın koronavirüs yasakları uygulayan ilk ülkelerinden biri olan Danimarka'da, 15 Nisan'da ilkokulları açılacak.

Başbakan Mette Frederiksen gazetecilere verdiği demeçte, eylemin ebeveynlerin işe dönmesine izin vereceğini söyledi.

Frederiksen, "Bu muhtemelen ip üstünde yürümek gibi olacak. Düşebileceğimiz yol boyunca durursak ve çok hızlı gidersek yanlış gidebilir. Bu nedenle, her seferinde temkinli bir adım atmalıyız” dedi.

AVUSTURYA

Avusturya, koronavirüs kısıtlamalarını hafifletme planları hazırlayan ilk Avrupa ülkesiydi ve Şansölye Sebastian Kurz bunu Pazartesi günü “diriliş” olarak nitelendirdi.

Kurz bir haber konferansında "Diğer ülkelere göre daha hızlı ve daha kısıtlayıcı tepki gösterdik ve bu nedenle en kötüsünden kaçınabildik," dedi. "Ancak bu hızlı ve kısıtlayıcı tepki artık bize bu krizden daha çabuk çıkma imkanı veriyor."

Kurz, bazı dükkanları yeniden açma aşamalı planının Paskalya tatili sonrasında 14 Nisan'da başlayacağını söyledi.Tüm mağazalar, alışveriş merkezleri ve kuaförler daha sonra 1 Mayıs'ta açılacaktı.

Bununla birlikte, içeriye izin verilen alışverişçilerin sayısı sınırlı olacak ve vatandaşların halk içinde maske takmaları ve sosyal mesafeyi sürdürmeleri istenecek.

Hükümet, restoran ve otelleri en az Mayıs ortasına kadar kapalı tutacak ve en erken Haziran ayına kadar halka açık etkinlikler düzenlenmeyecek.

Kurz, "Başarılı olmazsak acil freni çekmeliyiz," dedi. Avusturya şimdiye kadar 273 ölüm ve 12.824 vaka bildirmiştir.

ÇEK CUMHURİYETİ 

Sağlık Bakanı Adam Vojtech bir haber konferansında yaptığı açıklamada, Çek Cumhuriyeti'nin bazı mağazaları yeniden açmayı ve koşu ve bisiklete binme gibi bireysel açık hava spor aktivitelerinde kısıtlamaları azaltmayı planladığını söyledi. Ancak büyük etkinlikler yasaklanmaya devam edecek.

Vojtech, “Şimdi burada pandemiyi nispeten iyi yönetebildiğimizi açıkça söylüyoruz. Tespit edilen veya hastaneye yatırılan hasta sayısında büyük artışlarla karşılaşmıyoruz” dedi. Vojtech, ülkenin mağazalarda sınırlı sayıda müşteriye izin vermesi, yüzeyleri dezenfekte etmesi gereken bir “akıllı karantina” yolunu izleyeceğini söyledi. Çek Cumhuriyeti 5.033 vaka ve 91 ölüm bildirdi.