Abone Ol

21. Yüzyılın Robin Hood Olayı: Gamestop Nedir?

2020'de 2,57 dolara kadar gerileyen Gamestop hisseleri Yüzde 8 bin arttı. Şu an hisse değeri 347 dolar. Medyafaresi.com Berlin Temsilcisi Belemir Çelebi, ABD ve Dünya Borsalarında fırtınalar estiren Gamestop hisselerindeki çılgın hareketliği inceledi.

21. Yüzyılın Robin Hood Olayı: Gamestop Nedir?

İşte Belemir Çelebi'nin Yazısı:

Son günlerde Gamestop'un Amerika borsasında ki hareketleri dünya gündemine oturdu. O kadar inanılmaz bir durum söz konusu ki, sizlere Gamestop şirketinin borsa olayını en basit şekilde anlatmaya çalışacağım.

Gamestop Teksas merkezli video oyun şirketi hem dijitalleşmenin hemde pandeminin yarattığı zorlu bir süreçten sonra, ciddi maddi zarar uğrayan bir şirket. 2013 yılında Amerikan borsasında 55 Dolar değeri olan hisselerin değeri 2020 yılında 2,57 dolara kadar düştü. Hal böyle olunca özellikle Amerikalı zengin iş insanları Gamestop şirketinin batacağından yana hisselere yatırım yaptılar. 

Sistem şöyle, zenginler çıkıyorlar Gamestop batacak diyorlar ve 'Short' dediğimiz borsada kısa sürede fiyatının düşeceğini varsayarak, hisseyi ödünç alıp satıyorlar. Tabii zenginler Gamestop değer kaybedince, şirketin batacağını düşünerek, hisselere deli gibi yatırım yaptılar. Bu duruma karşılık olarak, Reddit gibi forumlarda toplaşan bir grup yatırımcılar, zenginlere kafa tutmak adına, hisselere yatırım yapıp, şirket değerini havaya uçurarak, 4,5 milyar dolara çıkardılar.

Böylelike Gamestop'un Amerika'da hisse değeri 40 doları aşmaya başladı. Bu toplanan grup, gün geçtikçe büyüdü ve herkesi hisse almaya teşvik etmeye başladılar. Kar topu sistemi gibi düşünebilirsiniz, top büyüdükçe hisse değeri uçtu. Yani zenginlerin zaten batacaklar diye daha zengin olmak için yaptıkları planı baltalayıp, Gamestop şirketinin hisse değerini rekor seviyeye çıkardılar.

Olay o kadar inanılmaz noktalara geldi ki, tüm dünya Gamestop'un borsa şovuna kilitlendi. Hatta ünlü açığa satış kuruluşu 'Citron Research' Twitter hesabından, Gamestop hisselerini 40 dolara alanları enayi olarak nitelendirince, forumlarda ki yatırımcılar inat edip hisse almaya devam ederek, değerini 76 dolara çıkardılar. Bu durum sosyal medyada büyük bir yankı uyandırdı. Durum o kadar inanılmaz bir hal almaya başladı ki, hisse değeri uçtukça uçtu. (Not: Şirket hisseleri 347 dolara kadar çıkmıştı, şu an yapılan müdahaleleler sonucunda 132 dolara geriledi. Büyük bir çöküş yaşanıyor..)

Artık olay para kazanmaktan çıkıp, fakir zengin savaşına dönmeye başladı çünkü zenginler değer kaybeden şirketler üzerinden daha da zengin olmaya çalıştıkları için, o şirketlerde çalışan insanların ekmeğiylede oynamış oluyorlar. Bundan dolayı Reddit gibi forumlarda gezinen gençler, birlik beraberlik olup, zenginlere savaş açtılar. Bizim için bir hisse 136 dolar ama genç yatırımcıların planı istedikleri gibi ilerlerse, bu bahsettiğim zenginlerin kaybı milyar dolar değerinde olacak. 

Tam net bir bilgi yok ama söylentilere göre, 29-31 Ocak tarihleri arası zenginlerin ödünç aldıkları hisselerin geri teslim, yani bahsettiğim 'Short' olayının tarihinin geçtiği zaman dilimi olduğu konuşuluyor. Yani Reddit tayfası böyle devam ederse, zenginler bu yatırımla daha çok para kazanmayı beklerken, hisse değerinin uçmasıyla, hisse satışı yaptıklarında ciddi para kaybına uğrayacaklar. Ciddi para dediysem, baya ciddi hatta milyar dolarlık seviyede bir kayıp söz konusu.

Bu savaş artık zengin fakir savaşıdır ve insanların batması iflas etmesi ve iş kaybetmesi üzerinden zaten zengin olanların faydalanmaması adına bir uyarıdır. Ayrıca internetin gücünü bir kez daha görmüş olduk. Belki de aile evinde odasında bilgisayar başında oturan bu gençlerin, tarihi bir olaya imza atmasına şahitlik ediyoruzdur.

Almanya'da da ilgi çeken bu durum, insanları hisse almaya teşvik etti. Bende geri kalmak istemedim ve bu tarihi olaya dahil olmak adına, 4 hisse satın aldım. Aldığımda tanesi 72 Euro değerinde olan hissenin değeri, şu an 100 Euro'yu aştı.

Belemir Çelebi'nin yazısının devamı için tıklayın