Abone Ol

2036'da Armageddon! Dev Göktaşı dünyaya çarpacak mı?

ADINI Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Apophis'den alan ve 2036 yılında Dünya ile Ay arasından geçecek göktaşının yüzde 3 oranında Dünya'ya çarpma olasılığı bulunduğu açıklandı.

2036'da Armageddon! Dev Göktaşı dünyaya çarpacak mı?

Tüm dünyada gösterildiği tarihte gişe rekorları kıran ve dünyaya çarpacak bir gök cisminin yok edilmesini konu alan 'Armageddon' ve 'Derin Darbe' adlı filmler, 'Apophis' isimli gök cismiyle yeniden gündeme geldi. Adını Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısı Apophis'den alan ve 2036 yılında Dünya ile Ay arasından geçerken yüzde 3 oranında Dünya'ya çarpma olasılığı bulunan göktaşı NASA'yı harekete geçirdi.

Işık Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, NASA'nın göktaşının yörüngesini değiştirmek için bu göktaşına bir uzay aracı göndereceğini, böylelikle göktaşlarına karşı olası saptırma tekniklerinin ilk kez denenmiş olacağını söyledi.

Prof. Dr. Özel, Haziran 2005'te keşfedilen göktaşının 2036 yılında Dünya'ya çarpması durumunda 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombasından yüzlerce kat daha fazla enerji açığa çıkaracağının tahmin edildiğini kaydetti.

RUSYA'YA DÜŞEN GÖKTAŞI

Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, 2013 yılı 15 Şubat'ta Rusya'nın Çelyabinsk kentine düşen göktaşını hatırlatırken, 10 ton ağırlığında olduğu sanılan 20 metre çapındaki meteorun binden fazla kişinin yaralanmasına sebep olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Özel, bu göktaşının saniyede 15 bin kilometreden fazla bir hızla atmosfere girdiğini ve yerden 30- 50 kilometre yükseklikte parçalandığını kaydetti.

BİNGÖL SARIÇİÇEK'E DÜŞTÜ
Prof. Dr. Mehmeh Emin Özel, 2 Eylül 2015 tarihinde de Bingöl'e düşen meteor parçalarını da hatırlatarak, bunların Mars- Jupiter arasındaki asteroidlerden birinden koptuğunun anlaşıldığını söyledi. Prof. Dr. Özel, 2 Eylül gecesi atmosferde ışıklar saçarak patlayan ve Bingöl- Sarıçiçek Köyü yakınlarına düşen meteorun NASA'nın ilk analizlerine göre birkaç yüz kiloluk ana kütleye ve 5-10 metre civarında çapa sahip olduğunun ve yeryüzüne 30-50 kilometre yükseklikte parçalandığının belirlendiği kaydetti.

APOPHİS'E KARŞI ÖNLEM
Her 1000 yılda bir büyük bir göktaşının dünyaya isabet ettiğinin belirlendiğini ve bu verilerden hareketle 2036'da Apophis'in yüzde 3 dahi olsa dünyaya çarpması ihtimali üzerine çalışmalara başlandığını belirten Prof. Dr. Özel şunları söyledi:
"NASA bu göktaşına inip göktaşının yolunu değiştirmek için ilk kez bir uzay aracı gönderecek. Apophis, Dünya'ya Ay'dan daha yakın bir konumdan geçecek. Dünya'ya çarpma olasılığı yüzde 3 olan ve ilk kez bu kadar büyük bir cisim söz konusu. Aphosis, Bingöl ve Çelyabinsk kütlelerinin uzantısı olan eğri üzerinde bir yerde. O nedenle Bingöl'ün incelenmesi, diğer büyük asteroidlerin yörüngeleri ve verebilecekleri zararları belirleme için de önemli ipuçları sağlama potansiyelinde. Bu göktaşı hem TÜBİTAK Türkiye Meteor Takip Ağı Projesi (TÜMETAP) hem de NASA Dünyayı Savunma Girişimi programı çerçevesinde incelendi. Sonuçlar yakında yayınlanacak."

GÖKTAŞLARININ HİKAYESİ
Göktaşlarının çok eski öyküsü olduğunu ve 65 milyon yıl kadar önce dinozorları yok edenin büyük olasılıkla 'Yere Yakın Cisimler' sınıfı bir göktaşı olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, "Bunlar, Güneş'in çevresinde dolanmakla birlikte, yörüngeleri dünyamıza çok yaklaşan ve sayıları binlerle ifade edilen gök cisimleridir" dedi.

NASA ve bilim dünyasının bu göktaşlarının yerlerini ve yörüngelerini belirleme ve dünyayla çarpışma ihtimalinde rotalarından çıkarma yöntemleri üzerinde yoğun çalışma içinde olduklarını da ifade eden Prof. Dr. Özel, "Tüm bunlar insanlığın hayatta kalma sınavına hazırlık çabalarıdır" diye konuştu.

dha