Abone Ol

HDP'li bakanlar neden istifa etti? Perde arkası

Seçim hükümetinde yer alan HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ve İzmir Milletvekili Müslüm Doğan istifa etti. İstitifaları kabul eden Başbakan Ahmet Davutoğlu AB ve Kalkınma bakanlıkları için görevlendirme yapacak.

HDP'li bakanlar neden istifa etti? Perde arkası

HDP'den konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Seçim hükümetinde yer alan ve bugün görevlerinden istifa eden Kocaeli Milletvekilimiz Sayın Ali Haydar Konca ve İzmir Milletvekilimiz Sayın Müslüm Doğan saat 16:30'da Genel Merkezimizde bir basın toplantısı düzenleyeceklerdir" denildi.

TOPLANTIDA NELER OLUR, NEDEN İSTİFA ETTİLER

CNNTürk'ten Hande Fırat'ın aktardığı bilgiye göre toplantıda bir tartışma ya da gerilim yaşanmadı.

O iddiaya göre içeride şunlar yaşandı:

İşte o kulis:

"Önce Ali Haydar Konca söz aldı. Çatışma ortamını durdurmak istediklerini ifade etti. "Kendimizi başarısız görüyoruz çünkü bunu yapamadık" dedi ve Cizre ve Vartodaki olaylara dikkat çekti. "Görevimizi layıkıyla yerine getiremedik ve bu nedenle de görevimizin affını istiyoruz" dedi. "Aslında başbakanın niyetinden şüphemiz yok" kelimelerini kullandı.

Müslüm Doğan da özellikle kendilerinin azil edilmeleri gerektiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Yaşar Topçu'nun açıklamalarını, hedef aldı. Ama o da "Biz bu çatışmaları durduramadık" ifadelerini kullandı.

Tüm bu konuşmalardan sonra Başbakan Cizre'deki olaylara dikkat çekti. "Mayınları döşeyenler kimdi, hendekleri kazanlar kimdi, kanasları yerleştiren kimdi, vatandaşımızı korumak kamu düzenini sağlamak bizim birinci görevimizdir" dedi ve operasyonun bu sebeple yapıldığını söyledi. Bakanlar Başbakan'ın ve diğer bakanların elini sıktılar. Görevden çekilen iki bakanı Başbakanlık Müsteşarı kapıya kadar uğurladı."

İSTİFA GEREKÇELERİ...

İddialara göre partilerinin onayı dahilinde bu kararı alan her iki bakan "hükümetin uyguladığı savaş koşullarının giderek ağırlaşması" ve "HDP'li iki bakanın karar mekanizmalarına dahil edilmemesi"ni gerekçe gösteriyor.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakan Davutoğlu, seçim hükümetinde yer alan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca ile Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın istifalarını kabul etti.  Başbakanlık'tan 2 HDP'li Bakanın istifa etmesine ilişkin yapılan açıklamada, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında istifalarını sunduğu belirtildi.

Açıklamada, "Sayın Başbakan anayasal zorunluluk gereği, oluşturulan seçim hükümetinde yer almaları sebebiyle teşekkür etti, hükümete katılmak kadar ayrılmanın da kendi kararları olduğunu söyledi. En kısa süre görevlendirme yapılacaktır" denildi.

DİLEKÇELERİ DANIŞMANLAR GÖTÜRDÜ

İstifa dilekçeleri parti merkezinde hazırlanıp danışmanlar aracılığı ile Davutoğlu'na iletildi.